OIE

Makedonska vlada dodelila subvencije domaćinstvima za ugradnju solarnih kolektora

Makedonija subvencije solarni kolektori domacinstva

Slika: Pixabay

Objavljeno

22.11.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2016.

Komentari

0

Podeli

U Makedoniji je u 2016. godini 620 domaćinstava dobilo subvencije za ugradnju solarnih termalnih kolektora.

Sredstva u iznosu od 6 miliona denara (100.000 evra) za 2016. godinu obezbedilo je Ministarstvo za ekonomiju, koje u ime državnog budžeta za svaki komad kupljene opreme vrši povraćaj finansijskih sredstava u iznosu od 30% ukupne investicije, a najviše 300 evra po domaćinstvu.

Postupak za ovu godinu je završen mesec dana pošto je objavljen spisak imena građana koji su stekli pravo da njihovo domaćinstvo dobije povrat sredstava.

Za 2017. godinu predviđen je rekordni budžet za ove potrebe od 16 miliona denara (260.000 evra). Javni poziv za učešće u programu će se, u skladu dosadašnjom praksom, objaviti krajem januara. Pravo na učešće imaju samo oni građani koji ovo pravo na podsticaj nisu iskoristili tokom proteklih godina. Za dobijanje sredstava iz državnog budžeta potrebno je da kupci solarnih kolektora pošalju zahtev s pratećom dokumentacijom Ministarstvu ekonomije.

Projekat dodele podsticaja za kupovinu odnosno ugradnju solarnih termalnih kolektora počeo je 2007. godine. Do sada je 3.612 domaćinstava dobilo povraćaj sredstava u ukupnoj vrednosti od 46 miliona denara (747.000 evra).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom

Akuo solarni park 400 MW Severnoj Makedoniji

Ažurirano: Akuo će izgraditi solarni park snage do 400 MW u Severnoj Makedoniji

29 новембра 2021 - Projekat solarnog parka Stipion od 270 milliona evra kompanije Akuo Energy proglašen je u Severnoj Makedoniji strateškom investicijom.

aukcije vetar solar uredbe

Spremna regulativa za raspisivanje aukcija za premije u Srbiji: kakva su pravila, uslovi?

26 новембра 2021 - Vlada Srbije usvojila je Uredbu o tržišnoj premiji i fid-in tarifi i Uredbu o modelu ugovora o tržišnoj premiji