OIE

Makedonska vlada dodelila subvencije domaćinstvima za ugradnju solarnih kolektora

Makedonija subvencije solarni kolektori domacinstva

Slika: Pixabay

Objavljeno

22.11.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2016.

Komentari

0

Podeli

U Makedoniji je u 2016. godini 620 domaćinstava dobilo subvencije za ugradnju solarnih termalnih kolektora.

Sredstva u iznosu od 6 miliona denara (100.000 evra) za 2016. godinu obezbedilo je Ministarstvo za ekonomiju, koje u ime državnog budžeta za svaki komad kupljene opreme vrši povraćaj finansijskih sredstava u iznosu od 30% ukupne investicije, a najviše 300 evra po domaćinstvu.

Postupak za ovu godinu je završen mesec dana pošto je objavljen spisak imena građana koji su stekli pravo da njihovo domaćinstvo dobije povrat sredstava.

Za 2017. godinu predviđen je rekordni budžet za ove potrebe od 16 miliona denara (260.000 evra). Javni poziv za učešće u programu će se, u skladu dosadašnjom praksom, objaviti krajem januara. Pravo na učešće imaju samo oni građani koji ovo pravo na podsticaj nisu iskoristili tokom proteklih godina. Za dobijanje sredstava iz državnog budžeta potrebno je da kupci solarnih kolektora pošalju zahtev s pratećom dokumentacijom Ministarstvu ekonomije.

Projekat dodele podsticaja za kupovinu odnosno ugradnju solarnih termalnih kolektora počeo je 2007. godine. Do sada je 3.612 domaćinstava dobilo povraćaj sredstava u ukupnoj vrednosti od 46 miliona denara (747.000 evra).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

22. novembar 2016. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

22. novembar 2016. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

22. novembar 2016. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

22. novembar 2016. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra