UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
Električna energija

Otvorena solarna elektrana u Gabeli kod Čapljine

solarna elekektrana Gabela

Slika: Pixabay

Objavljeno

07.10.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.10.2016.

Komentari

0

Podeli

Kompanija Solar energy d.o.o. pustila je u pogon solarnu elektranu u Gabeli, opština Čapljina, BiH.

Ukupna površina fotonaponskih panela iznosi 6.500 m2, dok celo postrojenje zauzima 16.800 m2. Planirana godišnja proizvodnja je oko 1,5 GWh.

Snaga elektrane je 1 MW. Izgradnja je trajala tri meseca, a instalirano je ukupno 3.800 komada fotonaponskih panela uvezenih iz Nemačke.

“Preduzeće smo osnovali 2010. godine sa idejom da proizvodimo energiju iz obnovljivih izvora. Kada smo sagledali zakonske mogućnosti, krenuli smo sa realizacijom. Međutim, zbog veoma složene zakonske regulative, trebalo nam je šest godina da dobijemo sve potrebne dozvole, nakon čega smo mogli da sagradimo objekat”, kaže Andrija Obad, jedan od investitora.

Investitori, Andrija Obad, Gordan Bakalar i Davor Jović, u ovaj projekat uložili su ukupno 1,4 miliona evra. Prema proceni, povraćaj investicije očekuje se za osam ili devet godina, a planirani životni vek elektrane je oko 35 godina.

Ova solarna elektrana trebalo bi da smanji emisiju ugljen dioksida u opštini Čapljina za 1,3 tone godišnje, javlja portal Hercegbosna.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Udruzuju se slovenacke opstine kako bi spremno docekale dekarbonizaciju lokalnih privreda

Slovenačke opštine zajednički rade na napuštanju uglja

22 June 2021 - Predsednici lokalnih samouprava u dve slovenačke regije zavisne od uglja osnivaju savet koji će osigurati pravednu tranziciju.

U novembru ce biti zavrsen idejni projekat za HE Komarnica

U novembru će biti završen idejni projekat za HE Komarnica

22 June 2021 - Završetkom idejnog projekta stvoriće se uslovi za početak izgradnje, saopštila je Elektroprivreda Crne Gore.

Grcka solarne elektrane siromasni besplatnu struju

Grčka gradi solarne elektrane da siromašni dobiju besplatnu struju

21 June 2021 - Vlada u Atini će odvojiti sto miliona evra za izgradnju fotonaponskih postrojenja koja će proizvoditi besplatnu struju za ljude u oskudici

EPCG nece biti prodat, trazice partnere za gradnju elektrana na obnovljive izvore

EPCG neće biti prodat, tražiće partnere za gradnju elektrana na obnovljive izvore

21 June 2021 - Stav Ministarstva kapitalnih investicija je da ne treba privatizovati Elektroprivredu Crne Gore, ali da treba da nađe strane partnere za zelene projekte.