Električna energija

Otvorena solarna elektrana u Gabeli kod Čapljine

solarna elekektrana Gabela

Slika: Pixabay

Objavljeno

07.10.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.10.2016.

Komentari

0

Podeli

Kompanija Solar energy d.o.o. pustila je u pogon solarnu elektranu u Gabeli, opština Čapljina, BiH.

Ukupna površina fotonaponskih panela iznosi 6.500 m2, dok celo postrojenje zauzima 16.800 m2. Planirana godišnja proizvodnja je oko 1,5 GWh.

Snaga elektrane je 1 MW. Izgradnja je trajala tri meseca, a instalirano je ukupno 3.800 komada fotonaponskih panela uvezenih iz Nemačke.

„Preduzeće smo osnovali 2010. godine sa idejom da proizvodimo energiju iz obnovljivih izvora. Kada smo sagledali zakonske mogućnosti, krenuli smo sa realizacijom. Međutim, zbog veoma složene zakonske regulative, trebalo nam je šest godina da dobijemo sve potrebne dozvole, nakon čega smo mogli da sagradimo objekat“, kaže Andrija Obad, jedan od investitora.

Investitori, Andrija Obad, Gordan Bakalar i Davor Jović, u ovaj projekat uložili su ukupno 1,4 miliona evra. Prema proceni, povraćaj investicije očekuje se za osam ili devet godina, a planirani životni vek elektrane je oko 35 godina.

Ova solarna elektrana trebalo bi da smanji emisiju ugljen dioksida u opštini Čapljina za 1,3 tone godišnje, javlja portal Hercegbosna.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Borislav Kostadinov prekretnici zeleno investiranje GGF Green for Growth Fund Fond za zeleni razvoj Beogradski energetski forum

Kostadinov (GGF): U mnogim zemljama se približavamo prekretnici za zeleno investiranje

7. oktobar 2016. - Balkanu treba kritična masa u razvoju zelene energetike za prekretnicu za zeleno investiranje, izjavio je Borislav Kostadinov iz GGF-a

francuska aukcije plutajuce vetroelektrane

Francuska dodelila prve svetske fid-in tarife za komercijalne projekte plutajućih vetroelektrana

7. oktobar 2016. - Francuska je objavila pobednike aukcije za fid-in tarife za instaliranje plutajućih vetroturbina snage 250 MW u Južnoj Bretanji

Baterija napravljena od cinka i lignina

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

7. oktobar 2016. - Istraživači sa Univerziteta u Linćepingu u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina. Jeftina je i reciklabilna.

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

7. oktobar 2016. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva