Električna energija

Otvorena solarna elektrana u Gabeli kod Čapljine

solarna elekektrana Gabela

Slika: Pixabay

Objavljeno

07.10.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.10.2016.

Komentari

0

Podeli

Kompanija Solar energy d.o.o. pustila je u pogon solarnu elektranu u Gabeli, opština Čapljina, BiH.

Ukupna površina fotonaponskih panela iznosi 6.500 m2, dok celo postrojenje zauzima 16.800 m2. Planirana godišnja proizvodnja je oko 1,5 GWh.

Snaga elektrane je 1 MW. Izgradnja je trajala tri meseca, a instalirano je ukupno 3.800 komada fotonaponskih panela uvezenih iz Nemačke.

„Preduzeće smo osnovali 2010. godine sa idejom da proizvodimo energiju iz obnovljivih izvora. Kada smo sagledali zakonske mogućnosti, krenuli smo sa realizacijom. Međutim, zbog veoma složene zakonske regulative, trebalo nam je šest godina da dobijemo sve potrebne dozvole, nakon čega smo mogli da sagradimo objekat“, kaže Andrija Obad, jedan od investitora.

Investitori, Andrija Obad, Gordan Bakalar i Davor Jović, u ovaj projekat uložili su ukupno 1,4 miliona evra. Prema proceni, povraćaj investicije očekuje se za osam ili devet godina, a planirani životni vek elektrane je oko 35 godina.

Ova solarna elektrana trebalo bi da smanji emisiju ugljen dioksida u opštini Čapljina za 1,3 tone godišnje, javlja portal Hercegbosna.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

7. oktobar 2016. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023

aukcije srbija maksimalna cena premije

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

7. oktobar 2016. - U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi, što sve predstavlja pripremu za prve aukcije u Srbiji

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

7. oktobar 2016. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

7. oktobar 2016. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU