Klimatske promene

Otvoren javni poziv za grantove u oblasti rodnog i klimatskog finansiranja

Otvoren javni poziv za dodelu grantova u oblasti rodnog i klimatskog finansiranja

Foto: GBWN

Objavljeno

24.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

24.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Mreža za nadzor rodno odgovornog budžetiranja objavila je javni poziv namenjen organizacijama civilnog društva za prijave za izgradnju kapaciteta i dodelu grantova u oblasti rodnog i klimatskog finansiranja. Otvoren je za organizacije iz Severne Makedonije, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, sa Kosova* i iz Crne Gore i Moldavije.

Projekat pod nazivom ‘Jačanje transparentnosti i odgovornosti za rodnu ravnopravnost u regionu Zapadnog Balkana i Moldavije’ ušao je u drugu fazu. Finansiraju ga Austrijska razvojna agencija i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, a sprovodi ga Mreža za nadzor rodno odgovornog budžetiranja (Gender Budget Watchdog Network – GBWN) sa partnerskim organizacijama.

Vlade država Zapadnog Balkana i Moldavije nisu u potpunosti sprovele obaveze prema rodno odgovornom budžetiranju niti su ga institucionalizovale kroz budžetski proces, ističu u mreži. Takođe, rodna analiza i rodno transformativni pristup klimatskim promenama su ograničeni, piše u pozivu.

Rodnom ravnopravnošću i klimatskim promenama bavi se nekoliko inicijativa, pre svega zahvaljujući povećanju angažovanja civilnog društva na ovom polju, napominju organizatori.

Nevladinom sektoru i kreatorima politika i dalje nedostaju znanje, metodologije i veštine u oblasti rodno odgovornog budžetiranja

Ipak, organizacijama civilnog društva i kreatorima politika i dalje nedostaju znanje, metodologije i veštine u oblasti rodno odgovornog budžetiranja, posebno za finansiranje odgovora na klimatske promene i za otpornost, saopšteno je. Projekat treba da učini dostupnijima finansijska sredstva za sprovođenje rodno odgovornog klimatskog delovanja u regionu Zapadnog Balkana i u Moldaviji.

U okviru projekta, GBWN je pokrenuo javni poziv za nevladine organizacije za dodelu grantova. Koncept projekta treba da bude orijentisan na rodno odgovorno budžetiranje i finansiranje klimatskih promena, uključujući rodnu analizu za informisanje o rashodima i praćenje rashoda korišćenjem rodne analize uticaja ili drugih alata za rodno odgovorno budžetiranje.

Detaljne informacije i aplikacioni formular se nalaze na sledećem linku. Takođe, za zainteresovane organizacije iz Srbije će 28. juna 2024. od 12 do 13 sati biti održana onlajn info-sesija, tokom koje će učesnici dobiti detaljne informacije o pozivu, kao i odgovore na sva potencijalna pitanja. Sastanku se možete priključiti klikom na ovaj link.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

klimatske promene zapadni balkan steta adaptacija prilagodjavanje svetska banka

Zapadni Balkan bi trebalo da uloži 37 milijardi dolara kako bi zaštitio ljude i njihovu imovinu od klimatskih promena

24. jun 2024. - Ulaganja u prilagođavanje klimatskim promenama donose značajne prinose - na svaki uloženi dolar vraćaju se četiri, navodi se u izveštaju

Klimatske promene i proizvodnja hrane – koje biljne vrste nestaju

Klimatske promene i proizvodnja hrane – koje biljne vrste nestaju

24. jun 2024. - Klimatske promene utiču na sve aspekte našeg života, a šteta koju nanose poljoprivredi je sve očiglednija i ozbiljnija

toplotni talas u Srbiji

Uživajte u letu – naredna će biti znatno toplija

24. jun 2024. - Jugoistočnu Evropu je pogodio toplotni talas, sa maksimalnim temperaturama i do 40 stepeni Celzijusa

najtopliji jun u istoriji

Oboren rekord u visini prosečne svetske temperature za jun

24. jun 2024. - Prošli mesec je bio najtopliji jun u istoriji i ujedno 12. mesec u nizu sa prosečnom temperaturom od barem 1,5 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog proseka