Životna sredina

Otvoren izazov za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije u Srbiji

Izazov inovacije cirkularne ekonomije u Srbiji

Slika: Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Republici Srbiji

Objavljeno

02.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

UNDP u Srbiji i Ministarstvo zaštite životne sredine pružiće, u saradnji s GEF-om, mentorsku i drugu stručnu podršku onima koji prijave najbolje predloge za smanjenje emisija štetnih gasova na lokalnom nivou primenom principa cirkularne ekonomije. Najzreliji projekti biće kasnije sufinansirani.

Lokalne samouprave i javna komunalna preduzeća, privredni subjekti i organizacije civilnog društva registrovani u Srbiji mogu da do 1. februara pošalju predloge inovativnih i isplativih projekata, poslovnih modela i tehničkih rešenja za smanjenje emisija gasova s efektom staklene bašte na nivou lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije.

Javni poziv za ovaj izazov raspisali su Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji i Ministarstvo zaštite životne sredine, u saradnji s Globalnim fondom za životnu sredinu (GEF). Naveli su da je cilj da se podstaknu načini da se ispušta manje štetnih gasova i ublaže klimatske promene.

Preko obuke do sufinansiranja

Traže se ideje koje bi omogućile i druge društvene, ekonomske i ekološke koristi za zajednicu i građane, stoji u pozivu za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije. Kandidati koji pokažu najveći potencijal dobiće mentorsku i drugu stručnu podršku preko poslovnog akceleratora, kako bi se njihovi predlozi razvili u zrele projekte, koji mogu da dođu do sredstava za sprovođenje.

Onlajn info dani biće održani 11. i 23. decembra i 12. januara

Do 20 timova će tako proći obuku iz poslovnog planiranja, promocije proizvoda, istraživanja tržišta i drugih oblasti, uz pomoć za primenu u nekoj od faza životnog ciklusa proizvoda i usluga. Faza akceleracije takođe će uključivati radionice i studijska putovanja, a moguća je i pravna, ekonomska, finansijska i inženjerska podrška.

Najzreliji projekti biće odabrani 2022. godine i sufinansirani. Grantovi su ograničeni na do 20 odsto vrednosti investicije i iznosiće najviše 200.000 dolara, stoji u dokumentaciji. Onlajn info dani biće održani 11. i 23. decembra i 12. januara.

izazov inovacije cirkularne ekonomije Srbiji
Slika: Faze životnog ciklusa proizvoda (Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Republici Srbiji)

Reciklaža i energetska efikasnost

Među primerima dobre prakse istaknuta je cirkularna proizvodnja eteričnih ulja kod Paraćina. Firma Sanicula Co posluje gotovo bez otpada, jer biomasu od korišćenih biljaka prerađuje u gorivo, a pepelom đubri zasade.

Grad Stokholm je takođe istaknut zahvaljujući sveobuhvatnoj i inovativnoj energetskoj obnovi zgrada, uz uvođenje geotermalnog grejanja. Neki od ostalih projekata su za proizvodnju ambalaže od korišćene plastike, ponovnu upotrebu otpadnog tekstila od odeće u modnoj industriji i urbano kompostiranje.

EU će podržati zemlje regiona u zelenom oporavku

„Kako bi ispunila ciljeve pristupanja Evropskoj uniji i održala konkurentnost na međunarodnom tržištu, Srbija treba da ubrza tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji i niskougljeničnom razvoju. Zelena agenda EU za Zapadni Balkan pokrenuće mogućnosti za finansiranje zelenih preduzeća i projekata“, navodi se u obrazloženju i dodaje da je konkurs namenjen podršci industriji i kompanijama da povećaju kapacitet za privlačenje takvih investicija.

Cirkularni poslovni modeli su šansa za održivi oporavak privrede, posebno malih i srednjih preduzeća, od posledica pandemije oboljenja COVID-19 i za izdržljivost tokom budućih kriza, navode organizatori.

Konkurs je raspisan u okviru pripremnog procesa za projekat „Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Republici Srbiji“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

2. decembar 2020. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

2. decembar 2020. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

2. decembar 2020. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

2. decembar 2020. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E