GGF_Green for Growth Fund_zeleno finansiranje
Životna sredina

Otvoren izazov za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije u Srbiji

Izazov inovacije cirkularne ekonomije u Srbiji

Slika: Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Republici Srbiji

Objavljeno

02.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

UNDP u Srbiji i Ministarstvo zaštite životne sredine pružiće, u saradnji s GEF-om, mentorsku i drugu stručnu podršku onima koji prijave najbolje predloge za smanjenje emisija štetnih gasova na lokalnom nivou primenom principa cirkularne ekonomije. Najzreliji projekti biće kasnije sufinansirani.

Lokalne samouprave i javna komunalna preduzeća, privredni subjekti i organizacije civilnog društva registrovani u Srbiji mogu da do 1. februara pošalju predloge inovativnih i isplativih projekata, poslovnih modela i tehničkih rešenja za smanjenje emisija gasova s efektom staklene bašte na nivou lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije.

Javni poziv za ovaj izazov raspisali su Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji i Ministarstvo zaštite životne sredine, u saradnji s Globalnim fondom za životnu sredinu (GEF). Naveli su da je cilj da se podstaknu načini da se ispušta manje štetnih gasova i ublaže klimatske promene.

Preko obuke do sufinansiranja

Traže se ideje koje bi omogućile i druge društvene, ekonomske i ekološke koristi za zajednicu i građane, stoji u pozivu za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije. Kandidati koji pokažu najveći potencijal dobiće mentorsku i drugu stručnu podršku preko poslovnog akceleratora, kako bi se njihovi predlozi razvili u zrele projekte, koji mogu da dođu do sredstava za sprovođenje.

Onlajn info dani biće održani 11. i 23. decembra i 12. januara

Do 20 timova će tako proći obuku iz poslovnog planiranja, promocije proizvoda, istraživanja tržišta i drugih oblasti, uz pomoć za primenu u nekoj od faza životnog ciklusa proizvoda i usluga. Faza akceleracije takođe će uključivati radionice i studijska putovanja, a moguća je i pravna, ekonomska, finansijska i inženjerska podrška.

Najzreliji projekti biće odabrani 2022. godine i sufinansirani. Grantovi su ograničeni na do 20 odsto vrednosti investicije i iznosiće najviše 200.000 dolara, stoji u dokumentaciji. Onlajn info dani biće održani 11. i 23. decembra i 12. januara.

izazov inovacije cirkularne ekonomije Srbiji
Slika: Faze životnog ciklusa proizvoda (Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Republici Srbiji)

Reciklaža i energetska efikasnost

Među primerima dobre prakse istaknuta je cirkularna proizvodnja eteričnih ulja kod Paraćina. Firma Sanicula Co posluje gotovo bez otpada, jer biomasu od korišćenih biljaka prerađuje u gorivo, a pepelom đubri zasade.

Grad Stokholm je takođe istaknut zahvaljujući sveobuhvatnoj i inovativnoj energetskoj obnovi zgrada, uz uvođenje geotermalnog grejanja. Neki od ostalih projekata su za proizvodnju ambalaže od korišćene plastike, ponovnu upotrebu otpadnog tekstila od odeće u modnoj industriji i urbano kompostiranje.

EU će podržati zemlje regiona u zelenom oporavku

„Kako bi ispunila ciljeve pristupanja Evropskoj uniji i održala konkurentnost na međunarodnom tržištu, Srbija treba da ubrza tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji i niskougljeničnom razvoju. Zelena agenda EU za Zapadni Balkan pokrenuće mogućnosti za finansiranje zelenih preduzeća i projekata“, navodi se u obrazloženju i dodaje da je konkurs namenjen podršci industriji i kompanijama da povećaju kapacitet za privlačenje takvih investicija.

Cirkularni poslovni modeli su šansa za održivi oporavak privrede, posebno malih i srednjih preduzeća, od posledica pandemije oboljenja COVID-19 i za izdržljivost tokom budućih kriza, navode organizatori.

Konkurs je raspisan u okviru pripremnog procesa za projekat „Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Republici Srbiji“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Protest 3 za bezopasan vazduh 28 novembra Terazijama

Protest #3 za bezopasan vazduh 28. novembra u podne na Terazijama

26 новембра 2021 - Eko straža je pozvala građane na treći protest za bezopasan vazduh u Beogradu, koji je zakazala za nedelju, 28. novembra, s početkom u podne

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

EUKI sredstva projekte za klimatsku akciju uslovima

EUKI nudi sredstva za projekte za klimatsku akciju – evo pod kojim uslovima

25 новембра 2021 - Neprofitne organizacije i institucije mogu da dobiju i po milion evra od EUKI-ja za projekte za ublažavanje klimatskih promena

Srbija blokirana zakoni eksproprijaciji referendumu

Srbija će biti blokirana ukoliko prođu zakoni o eksproprijaciji, referendumu

25 новембра 2021 - Nekoliko hiljada ljudi je demonstriralo u Beogradu protiv zakazanog usvajanja zakona o eksproprijaciji i o referendumu