Energetska efikasnost

Osnovana neformalna Zelena poslanička grupa

Osnovana-neformalna-Zelena-poslanicka-grupa

Photo: GIZ ORF-EE

Objavljeno

04.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Škola demokratskog rukovođenja je u saradnji sa poslanicima Skupštine Crne Gore formirala neformalnu Zelenu poslaničku grupu, a uz podršku nemačke organizacije GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH). Cilj ovog projekta je da teme zaštite životne sredine, održivog korišćenja energije i energetske efikasnosti, zaštite klime i generalno održivog razvoja, dobiju zasluženi prioritet i nađu se u fokusu prilikom odlučivanja.

Uključivanjem u grupu, poslanici će, u saradnji sa civilnim sektorom, doprineti ostvarivanju ovog cilja, ali i imati priliku da aktivnim radom utiču na usklađivanje propisa Crne Gore sa evropskim standardima i normama iz navedenih oblasti.

Dosad je osam poslanika i poslanica crnogorske Skupštine iz vlasti i opozicije iskazalo interesovanje za ovu grupu potpisivanjem Povelje. Škola demokratskog rukovođenja se nada da će se u narednom periodu njen sastav proširiti priključivanjem poslanika i poslanica i ostalih političkih partija.

Poslanicima će uključivanje u ovu grupu omogućiti da unaprede svoja znanja iz oblasti zaštite životne sredine, održivog korišćenja energije, energetske efikasnosti, urbane mobilnosti i uopšte održivog razvoja, da se povežu sa svojim kolegama poslanicima, stručnjacima i aktivistima, da budu vidljiviji u javnosti i da se povežu sa organizacijama civilnog društva aktivnim u zaštiti životne sredine, održivog korišćenja energije i održivog razvoja.

U sklopu aktivnosti predviđenih projektom održan je radni ručak sa poslanicima tokom kog su predstavljene politike energetske efikasnosti i zašto je ova tema značajna i za društvo i za državu. Takođe, poslanici su izrazili izuzetnu zainteresovanost za rad grupe ističući da bi u narednom periodu bilo poželjno uspostaviti Sekretarijat, ali u aktivnosti uključiti i instituciju Parlamenta. Poslanici su saglasni da su neophodne podsticajne mere kako bi se politike u ovim oblastima pokrenule, naglašavajući i neophodnost političke volje.

Dvogodišnji program

“GIZ ORF-EE će u saradnji sa Školom demokratskog rukovođenja nastaviti da u narednom dvogodišnjem periodu podržava rad ove grupe kroz organizaciju sastanaka poslanika sa predstavnicima relevantnih ministarstava, kao i ekspertima iz oblasti energetske efikasnosti, održivog koršićenja energije, zaštite klime i urbane mobilnosti, a u cilju jačanja njihove uloge u nadzoru politika iz ove oblasti i javnog zastupanja bolje implementacije istih – izjavila je Jasna Sekulović, ORF-EE Project Manager.

Ove aktivnosti, podržane od strane GIZ-ovih Otvorenih regionalnih fondova za Jugoistočnu Evropu za Energetsku efikasnost i Biodiverzitet, deo su regionalne inicijative šest zemalja Zapadnog Balkana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

4. maj 2018. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

4. maj 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

4. maj 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

4. maj 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.