Vesti

Osnovan Stalni savetodavni forum energetskih regulatora Balkana

Slika: EWRC

Objavljeno

12.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Nacionalni energetski regulatori Bugarske, Grčke, Srbije, Makedonije i Crne Gore potpisali su Sporazum o uspostavljanju Stalnog savetodavnog foruma nacionalnih regulatornih institucija balkanskih zemalja.

Osnivači Savetodavnog foruma i potpisnici sporazuma su Regulatorna komisija za energiju i vodu Republike Bugarske (EWRC), Regulatorno telo za energetiku Republike Grčke (RAE), Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS), Regulatorna komisija za energiju Makedonije (ERC) i Regulatorna agencija za energetiku Crne Gore (REGAGEN).

Savetodavni forum će obezbediti okvir za diskusije, razmenu iskustava i, gde god je to moguće, razvoj zajedničkih stavova i preporuka o regulatornim pitanjima koja spadaju u oblast tržišta električne energije, prirodnog gasa, vode i kanalizacije u regionu, navodi se u saopštenju Agencije za energetiku Repubike Srbije.

Članovi Savetodavnog foruma će, takođe, koordinirati svoje akcije kako bi osigurali snabdevanje energijom u regionu kroz optimalno korišćenje interkonekcija i izvora energije, ali i diversifikaciju snabdevača i prenosnih linija.

Sporazumom je uspostavljeno telo koje će upravljati Savetodavnim forumom – Odbor regulatora, koji uključuje visoke predstavnike nacionalnih regulatora. Specifična pitanja u sektoru energetike i vode biće razmatrana u radnim grupama, čiji članovi će biti eksperti nacionalnih regulatora.

Odbor regulatora održavaće godišnje sastanke svake jeseni kako bi usvojio osnovni okvir za rad u naredne dve godine koji obuhvata prioritetne teme za učesnike. Godišnjim sastankom Odbora regulatora predsedavaće nacionalni regulator, koji je izabran za rotirajućeg predsedika Savetodavnog foruma.

Bugarska Regulatorna komisija za energiju i vodu izabrana je za prvog predsednika novoformiranog Savetodavnog foruma.

Inače, ova regulatnorna institucija je i pokrenula inicijativu za formiranje Savetodavnog foruma na regionalnom sastanku balkanskih energetskih regulatora održanom u martu ove godine u Velikom Trnovu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

23 септембра 2022 - Vlada Crne Gore je deonice kupila po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

23 септембра 2022 - Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može pomoći privredi da smanji troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste