Vesti

Osnovan Stalni savetodavni forum energetskih regulatora Balkana

Slika: EWRC

Objavljeno

12.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Nacionalni energetski regulatori Bugarske, Grčke, Srbije, Makedonije i Crne Gore potpisali su Sporazum o uspostavljanju Stalnog savetodavnog foruma nacionalnih regulatornih institucija balkanskih zemalja.

Osnivači Savetodavnog foruma i potpisnici sporazuma su Regulatorna komisija za energiju i vodu Republike Bugarske (EWRC), Regulatorno telo za energetiku Republike Grčke (RAE), Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS), Regulatorna komisija za energiju Makedonije (ERC) i Regulatorna agencija za energetiku Crne Gore (REGAGEN).

Savetodavni forum će obezbediti okvir za diskusije, razmenu iskustava i, gde god je to moguće, razvoj zajedničkih stavova i preporuka o regulatornim pitanjima koja spadaju u oblast tržišta električne energije, prirodnog gasa, vode i kanalizacije u regionu, navodi se u saopštenju Agencije za energetiku Repubike Srbije.

Članovi Savetodavnog foruma će, takođe, koordinirati svoje akcije kako bi osigurali snabdevanje energijom u regionu kroz optimalno korišćenje interkonekcija i izvora energije, ali i diversifikaciju snabdevača i prenosnih linija.

Sporazumom je uspostavljeno telo koje će upravljati Savetodavnim forumom – Odbor regulatora, koji uključuje visoke predstavnike nacionalnih regulatora. Specifična pitanja u sektoru energetike i vode biće razmatrana u radnim grupama, čiji članovi će biti eksperti nacionalnih regulatora.

Odbor regulatora održavaće godišnje sastanke svake jeseni kako bi usvojio osnovni okvir za rad u naredne dve godine koji obuhvata prioritetne teme za učesnike. Godišnjim sastankom Odbora regulatora predsedavaće nacionalni regulator, koji je izabran za rotirajućeg predsedika Savetodavnog foruma.

Bugarska Regulatorna komisija za energiju i vodu izabrana je za prvog predsednika novoformiranog Savetodavnog foruma.

Inače, ova regulatnorna institucija je i pokrenula inicijativu za formiranje Savetodavnog foruma na regionalnom sastanku balkanskih energetskih regulatora održanom u martu ove godine u Velikom Trnovu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Beogradu Narodne skupstine Srbije proglasen Ekoloski ustanak

U Beogradu ispred Narodne skupštine Srbije proglašen Ekološki ustanak

10 April 2021 - Više hiljada demonstranata okupilo se da zahteva zaštitu životne sredine i javnog zdravlja. "Ja sam priroda i priroda je ja", poručuje pesnik Ljubivoje Ršumović.

Film NP Fruska Gora Ode nasa suma pobedio americkom festivalu

Film ‘NP Fruška Gora – Ode naša šuma’ pobedio na američkom festivalu

09 April 2021 - Festival nezavisnog filma ICAN/HANNA u Pensilvaniji proglasio je delo "NP Fruška Gora - Ode naša šuma" pobednikom u kategoriji dokumentaraca

rio tinto protest crveni karton jadarit

Protest na Novom Beogradu protiv rudnika jadarita – Crveni karton za Rio Tinto 

09 April 2021 - Uz povike Marš sa Drine meštani iz doline Jadra i predstavnici ekoloških organizacija poručili su da ne žele otvaranje rudnika jadarita.

Gradjani Hrvatske će moci da kupuju elektricnu energiju iz svih zemalja EU

Građani Hrvatske će moći da kupuju električnu energiju iz svih zemalja EU

09 April 2021 - Izmene Zakona o tržištu električne energije povećavaju konkurenciju na tržištu gde Hrvatska elektroprivreda drži 90 odsto snabdevanja.