Vesti

Osnovan Stalni savetodavni forum energetskih regulatora Balkana

Slika: EWRC

Objavljeno

12.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Nacionalni energetski regulatori Bugarske, Grčke, Srbije, Makedonije i Crne Gore potpisali su Sporazum o uspostavljanju Stalnog savetodavnog foruma nacionalnih regulatornih institucija balkanskih zemalja.

Osnivači Savetodavnog foruma i potpisnici sporazuma su Regulatorna komisija za energiju i vodu Republike Bugarske (EWRC), Regulatorno telo za energetiku Republike Grčke (RAE), Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS), Regulatorna komisija za energiju Makedonije (ERC) i Regulatorna agencija za energetiku Crne Gore (REGAGEN).

Savetodavni forum će obezbediti okvir za diskusije, razmenu iskustava i, gde god je to moguće, razvoj zajedničkih stavova i preporuka o regulatornim pitanjima koja spadaju u oblast tržišta električne energije, prirodnog gasa, vode i kanalizacije u regionu, navodi se u saopštenju Agencije za energetiku Repubike Srbije.

Članovi Savetodavnog foruma će, takođe, koordinirati svoje akcije kako bi osigurali snabdevanje energijom u regionu kroz optimalno korišćenje interkonekcija i izvora energije, ali i diversifikaciju snabdevača i prenosnih linija.

Sporazumom je uspostavljeno telo koje će upravljati Savetodavnim forumom – Odbor regulatora, koji uključuje visoke predstavnike nacionalnih regulatora. Specifična pitanja u sektoru energetike i vode biće razmatrana u radnim grupama, čiji članovi će biti eksperti nacionalnih regulatora.

Odbor regulatora održavaće godišnje sastanke svake jeseni kako bi usvojio osnovni okvir za rad u naredne dve godine koji obuhvata prioritetne teme za učesnike. Godišnjim sastankom Odbora regulatora predsedavaće nacionalni regulator, koji je izabran za rotirajućeg predsedika Savetodavnog foruma.

Bugarska Regulatorna komisija za energiju i vodu izabrana je za prvog predsednika novoformiranog Savetodavnog foruma.

Inače, ova regulatnorna institucija je i pokrenula inicijativu za formiranje Savetodavnog foruma na regionalnom sastanku balkanskih energetskih regulatora održanom u martu ove godine u Velikom Trnovu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

12. oktobar 2018. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

12. oktobar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

12. oktobar 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

12. oktobar 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage