Životna sredina

Osnovan prvi Regionalni centar za ekološko pravo na Zapadnom Balkanu

ekolosko pravo regionalni centar

Foto: Pixabay

Objavljeno

27.09.2022.

Država

Autor

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.09.2022.

Država

Autor

Komentari

0

Podeli

Regionalni centar za ekološko pravo (The Regional Centre for Environmental Law – RCEL) sa sedištem u Beogradu otpočeo je sa radom.

RCEL je udruženje osnovano sa ciljem promocije, razvoja i edukacije stručne i opšte javnosti u oblasti ekološkog i energetskog prava u zemljama Zapadnog Balkana. RCEL-ov tim pružaće podršku javnoj upravi, civilnom sektoru, privredi i građanima u svim izazovima koje ekološko i energetsko pravo pred njih postavi, navodi se u saopštenju organizacije.

Tim RCEL-a čine eminentni regionalni eksperti, pravnici i advokati iz oblasti ekološkog i energetskog prava, koji svojim radom žele pokazati da se ekološki napredak i ekonomski razvoj mogu postići zajedno, primenom principa održivosti u praksi.

Na čelu RCEL-ovog tima nalazi se predsednica Upravnog odbora, redovni prof. dr Mirjana Drenovak-Ivanović, stručnjak za ekološko pravo u ovom delu Evrope, kao i u Srbiji.

U okviru RCEL-ovog tima deluje Regionalni savet kao savetodavni organ koji pruža podršku stručnom timu RCEL-a u implementaciji aktivnosti i ciljeva udruženja u zemljama Zapadnog Balkana. Regionalni savet čine:

  • vanredni prof. dr. Amina Nikolajev (Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu),
  • vanredni prof. dr. Ilina Cenevska (Pravni fakultet Sv. Ćirila i Metodija u Skoplju),
  • redovni prof. dr. Maja Kostić-Mandić (Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore u Podgorici).

RCEL je osnovan sa namenom da pruži doprinos jačanju ekološke i energetske održivosti, koristeći i unapređujući postojeće zakonske okvire, kao i podizanju svesti o značaju ove teme kroz povezivanje i razmenu znanja u ovoj oblasti među zemljama Zapadnog Balkana.

Kao svoje glavno sredstvo, RCEL-ov tim koristi snagu prava da sprovede promene koje će garantovati održivi razvoj privrede i zdravu životnu sredinu za građane. Vrednosti kojima se Regionalni centar za ekološko pravo rukovodi su stručnost, nezavisnost, transparentnost, integritet, briga i javni interes.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SolarEdge fotonaponsku instalaciju velikom depou za gorivo

Oprema SolarEdge odabrana za fotonaponsku instalaciju u velikom depou za gorivo

27. septembar 2022. - U terminalu Alkion obraćaju veliku pažnju na bezbednost, pa su odabrali SolarEdge-ova pametna energetska rešenja

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

27. septembar 2022. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

27. septembar 2022. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

27. septembar 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane