Životna sredina

Osnovan prvi Regionalni centar za ekološko pravo na Zapadnom Balkanu

ekolosko pravo regionalni centar

Foto: Pixabay

Objavljeno

27.09.2022.

Država

Autor

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.09.2022.

Država

Autor

Komentari

0

Podeli

Regionalni centar za ekološko pravo (The Regional Centre for Environmental Law – RCEL) sa sedištem u Beogradu otpočeo je sa radom.

RCEL je udruženje osnovano sa ciljem promocije, razvoja i edukacije stručne i opšte javnosti u oblasti ekološkog i energetskog prava u zemljama Zapadnog Balkana. RCEL-ov tim pružaće podršku javnoj upravi, civilnom sektoru, privredi i građanima u svim izazovima koje ekološko i energetsko pravo pred njih postavi, navodi se u saopštenju organizacije.

Tim RCEL-a čine eminentni regionalni eksperti, pravnici i advokati iz oblasti ekološkog i energetskog prava, koji svojim radom žele pokazati da se ekološki napredak i ekonomski razvoj mogu postići zajedno, primenom principa održivosti u praksi.

Na čelu RCEL-ovog tima nalazi se predsednica Upravnog odbora, redovni prof. dr Mirjana Drenovak-Ivanović, stručnjak za ekološko pravo u ovom delu Evrope, kao i u Srbiji.

U okviru RCEL-ovog tima deluje Regionalni savet kao savetodavni organ koji pruža podršku stručnom timu RCEL-a u implementaciji aktivnosti i ciljeva udruženja u zemljama Zapadnog Balkana. Regionalni savet čine:

  • vanredni prof. dr. Amina Nikolajev (Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu),
  • vanredni prof. dr. Ilina Cenevska (Pravni fakultet Sv. Ćirila i Metodija u Skoplju),
  • redovni prof. dr. Maja Kostić-Mandić (Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore u Podgorici).

RCEL je osnovan sa namenom da pruži doprinos jačanju ekološke i energetske održivosti, koristeći i unapređujući postojeće zakonske okvire, kao i podizanju svesti o značaju ove teme kroz povezivanje i razmenu znanja u ovoj oblasti među zemljama Zapadnog Balkana.

Kao svoje glavno sredstvo, RCEL-ov tim koristi snagu prava da sprovede promene koje će garantovati održivi razvoj privrede i zdravu životnu sredinu za građane. Vrednosti kojima se Regionalni centar za ekološko pravo rukovodi su stručnost, nezavisnost, transparentnost, integritet, briga i javni interes.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

27. septembar 2022. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

27. septembar 2022. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

27. septembar 2022. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

27. septembar 2022. - Srbija je dobila konkretne zaključke od norveške firme Rystad i radićemo po njihovom uputstvu, poručio je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić