Električna energija

Opštini Nikšić naknada od 600.000 evra za zemljište pod Bilećkim jezerom

Opštini Nikšić naknada od 600.000 evra za zemljište potopljeno Bilećkim jezerom

Foto: EPCG

Objavljeno

28.05.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.05.2024.

Komentari

0

Podeli

Ministri energetike i rudarstva Crne Gore i Republike Srpske Saša Mujović i Petar Đokić dogovorili su se na sastanku u Trebinju da će Opštini Nikšić biti isplaćivana naknada za njeno zemljište pod Bilećkim jezerom u iznosu od 600.000 evra godišnje.

Bilećko jezero je srce vodnog i hidroenergetskog resursa, Hidroenergetskog sistema Trebišnjica. Nadležni ministri Crne Gore i Republike Srpske su se dogovorili da će preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici (HET), koje posluje u okviru Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), ponovo početi da Opštini Nikšić isplaćuje naknadu za njeno zemljište koje je pod Bilećkim jezerom.

Na sastanku u Trebinju su bili i predstavnici Elektroprivrede Crne Gore i Elektroprivrede Republike Srpske. Pokrenuta je i inicijativa za korištenje vode iz Bilećkog jezera za vodosnabdevanje Nikšića.

Naknada će početi da se isplaćuje retroaktivno za period od 1. januara 2024. godine

Bilećko jezero je nastalo 1965. godine pregrađivanjem Trebišnjice, granične reke između Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Crnoj Gori je naknada isplaćivana od 1971. godine, a 1991. prekinuta.

„Direktan benefit ovog današnjeg sastanka je da smo se dogovorili da se vrati plaćanje naknade za potopljeno zemljište ili, bolje reći, da će Opština Nikšić nastaviti da ubira taksu odnosno naknadu po tom osnovu, koja na godišnjem nivou iznosi nekih 600.000 eura. Dakle, vraća se naknada Opštini Nikšić i to ćemo početi retroaktivno od 1. januara 2024. godine“, istakao je ministar Mujović.

Ministri su razgovarali i o korišćenju hidropotencijala Bilećkog jezera za vodosnabdevanje Herceg Novog i Boke Kotorske

Na sastanku su razgovarali i o mogućnostima zajedničkog razvoja projekata i istakli ideju o valorizaciji hidropotencijala Bilećkog jezera za snabdevanje bokeških opština pijaćom vodom.

„Za Crnu Goru je takođe važno da smo se dotakli i pitanja korišćenja hidropotencijala Bilećkog jezera kroz mogućnost snabdijevanja pijaćom vodom Herceg Novog i Boke. To je za nas jako važno i moram da istaknem da smo naišli na široko ispruženu ruku kolega iz Republike Srpske, koji su spremni da podrže tu našu ideju i da i taj gorući problem za Crnu Goru riješimo na najbolji mogući način“, rekao je Mujović.

Crna Gora podržava projekat Buk Bijela sve dok ne ugrožava njenu životnu sredinu

Nakon sastanka, Mujović je rekao da je hidroelektranu Buk Bijela moguće graditi ukoliko ne ugrožava životnu sredinu Crne Gore, prenosi RTCG.

Buk Bijela je zajednički elektroenergetski projekat Republike Srpske i Srbije, vredan oko 250 miliona evra. Gradnja te hidroelektrane, snage 93 MW, zvanično je počela u maju 2021. godine, ali je došlo do zastoja usled prigovora Federacije BiH i Crne Gore.

„Želimo da podržimo taj projekat u onom obimu i onoj mjeri koji ne ugrožava Crnu Goru. Dakle, vi znate da taj projekat ima određenih problema u samom procesu realizacije. Jedan dio se tiče i Crne Gore u smislu da postoje određene dileme da li on sa ekološkog aspekta ugrožava Crnu Goru. To je pod ingerencijom crnogorskog Ministarstva za turizam i ekologiju. Vidjećemo kakav je njihov stav“, rekao je Mujović.

Pregovori oko izgradnje HE Buk Bijela traju već nekoliko godina

Pregovori oko izgradnje ove hidroelektrane traju već nekoliko godina. U julu 2021, ministarstva ekologije Crne Gore i Republike Srpske dogovorila su formiranje ekspertskog tima koji će ispitati mogući uticaj HE Buk Bijela na reku Taru u Crnoj Gori. Zatim su u julu 2023. BiH i Crna Gora osnovale radnu grupu.

Nekoliko nedelja kasnije, entitetska vlada je saopštila da će uraditi dodatnu ekološku studiju da analizira efekte gradnje hidroelektrane na Nacionalni park Durmitor u Crnoj Gori, koji je pod zaštitom organizacije Unesko.

„Ono što vam mogu obećati, ako nemamo negativan uticaj na životnu sredinu u Crnoj Gori, dakle, apsolutno želimo da se taj projekat realizuje. Da Republika Srpska, da Bosna i Hercegovina, da Srbija imaju najveću moguću benefit. Jer, vraćam se na to što sam prije rekao, od njihova dobra nama može biti samo dobro“, naglasio je Mujović nakon sastanka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna-Gora-agrosolarnom-projektu-Kosanica-120-megavata

Crna Gora dala zeleno svetlo agrosolarnom projektu Kosanica od 120 megavata

28. maj 2024. - Crnogorsko preduzeće Permonte je dobilo urbanističko-tehničke uslove za sprovođenje projekta solarne elektrane Kosanica

cges profit skupstina akcionara

Crnogorski elektroprenosni sistem ostvario profit od 36 miliona evra u 2023, deset miliona akcionarima

28. maj 2024. - Skupština akcionara CGES-a odlučila je i da ponovo izabere Aleksandra Mijuškovića za predsednika Odbora direktora

hidroelektrane world hydropower outlook iha

World Hydropower Outlook 2024: Reverzibilne hidroelektrane su obezbedile skladištenje 90 odsto struje u svetu

28. maj 2024. - Samo održiva hidroenergija može da pruži fleksibilnost i skladištenje energije u velikim razmerama, izjavio je Brus Daglas

Broj korisnika EPS aplikacije Uvid u racun dostigao pola miliona

Broj korisnika EPS-ove aplikacije Uvid u račun dostigao pola miliona

28. maj 2024. - Sve više građana koristi aplikaciju i portal Uvid u račun, a broj korisnika premašio je pola miliona, objavila je Elektroprivreda Srbije