Životna sredina

Održana radionica „U susret izradi integrisanog planskog dokumenta za energetiku i klimatske promjene u Crnoj Gori“

radionica-energetika-klimatske-promene-Crna-Gora

Objavljeno

29.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U Podgorici je 28. maja 2019. godine organizovana nacionalna radionica U susret izradi integrisanog planskog dokumenta za energetiku i klimatske promjene (NEKP) u Crnoj Gori.

Radionica je održana u okviru regionalnog projekta “Dijalog na temu energetske tranzicije u regionu Zapadnog Balkana“ (Western Balkan Energy Transition Dialogue – WEBET Dialogue), koji je finansijski podržan od strane Federalnog Ministarstva održivog razvoja i turizma Republike Austrije a zajednički se sprovodi od strane konzorcijuma think tank i civilnih organizacija iz regiona Jugoistočne Evrope, okupljenih u okviru regionalne mreže Southeast Europe Energy Transition Network (SE3T.NET) i renomirane think tank organizacije Agora Energiewende.

Događaj je okupio relevantne institucije i zainteresovane strane u Crnoj Gori i dao doprinos diskusiji na temu buduće izrade NEKP u Crnoj Gori.

Nacionalni planovi za klimatske promjene i energetiku biće usklađeni sa budućim ciljevima u Energetskoj zajednici do 2030.

Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma i Ministarstva ekonomije ukazali su na značaj započetih aktivnosti kroz projekat izrade Nacionalnih planova za klimatske promjene i energetiku (NECPs). Ovi planovi biće usklađeni sa budućim ciljevima u Energetskoj zajednici do 2030. uz određivanje interakcija između različitih dimenzija, prvenstveno doprinosa obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Istaknuto je da kao zemlja koja teži članstvu u Evropskoj uniji, Crna Gora mora obezbijediti da ambicije i doprinos u borbi protiv klimatskih promjena budu u skladu sa onima u EU u periodu do 2030. ali i u dugoročnom periodu do 2050. godine. Ovo je naročito važno uz prihvatanje i sprovođenje Uredbe o upravljanju Energetskom unijom (EU) 2018/1999, koja će predstavljati jedinstvenu priliku za postizanje tog cilja.

radionica-klimatske-promene-Crna-Gora

Ešef Husić, generalni direktor Direktorata za klimatske promjene i mediteranske poslove u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, istakao je da je radionica bila idealna prilika da se promoviše politika Crne Gore u oblasti klimatskih promjena i energetike, koja teži da bude usklađena sa politikama EU u narednom periodu. Pravni propisi EU za sprovođenje ovih politika će biti transponovani u pravni sistem Crne Gore kako bi se nastavio proces pridruživanja.

Marko Radulović, generalni direktor za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije, je ukazao na značaj izrade NEKP u Crnoj Gori, kao i na očekivane prednosti i izazove koji čine ovaj proces. On je takođe ukazao na neophodnost harmonizovanja strateških dokumenata u oblasti energetike i klimatskih promjena u narednom periodu.

Sa radionice je poručeno da će Ministarstvo održivog razvoja i turizma, zajedno sa Ministarstvom ekonomije nastaviti da marljivo radi na realizaciji Nacionalnih planova za energetiku i klimatske promjene (NECPs) kojim će se omogućiti standardizacija i implementacija neophodnih mjera, kako bi se ispunili strateški ciljevi do 2030. u okviru Energetske zajednice i NDC u skladu sa Pariskim sporazumom uz ispunjenje dugoročnog cilja i vizije niskokarbonske privrede do 2050.

Konstruktivnoj i sadržajnoj diskusiji su posebno doprinijele prezentacije Sonje Risteske ispred organizacije Agora Energiewende, Ilke Starrost (Ilka Starrost, Senior project leader) ispred projekta Capacity Development for Climate Policy in the countries of Southeast and Eastern Europe, the South Caucasus and Central Asia (CDCPIII), koji Crnoj Gori pruža podršku u pripremi NEKP, kao i Đorđija Vulikića, ispred regionalne mreže think tank organizacija SE3T.Net.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

29. maj 2019. - Energija iz vetra i solara je dostigla 20 procenata proizvodnje električne energije u Evropskoj uniji...

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

29. maj 2019. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

29. maj 2019. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

29. maj 2019. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7