Životna sredina

Održana radionica „U susret izradi integrisanog planskog dokumenta za energetiku i klimatske promjene u Crnoj Gori“

radionica-energetika-klimatske-promene-Crna-Gora

Objavljeno

29.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U Podgorici je 28. maja 2019. godine organizovana nacionalna radionica U susret izradi integrisanog planskog dokumenta za energetiku i klimatske promjene (NEKP) u Crnoj Gori.

Radionica je održana u okviru regionalnog projekta “Dijalog na temu energetske tranzicije u regionu Zapadnog Balkana“ (Western Balkan Energy Transition Dialogue – WEBET Dialogue), koji je finansijski podržan od strane Federalnog Ministarstva održivog razvoja i turizma Republike Austrije a zajednički se sprovodi od strane konzorcijuma think tank i civilnih organizacija iz regiona Jugoistočne Evrope, okupljenih u okviru regionalne mreže Southeast Europe Energy Transition Network (SE3T.NET) i renomirane think tank organizacije Agora Energiewende.

Događaj je okupio relevantne institucije i zainteresovane strane u Crnoj Gori i dao doprinos diskusiji na temu buduće izrade NEKP u Crnoj Gori.

Nacionalni planovi za klimatske promjene i energetiku biće usklađeni sa budućim ciljevima u Energetskoj zajednici do 2030.

Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma i Ministarstva ekonomije ukazali su na značaj započetih aktivnosti kroz projekat izrade Nacionalnih planova za klimatske promjene i energetiku (NECPs). Ovi planovi biće usklađeni sa budućim ciljevima u Energetskoj zajednici do 2030. uz određivanje interakcija između različitih dimenzija, prvenstveno doprinosa obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Istaknuto je da kao zemlja koja teži članstvu u Evropskoj uniji, Crna Gora mora obezbijediti da ambicije i doprinos u borbi protiv klimatskih promjena budu u skladu sa onima u EU u periodu do 2030. ali i u dugoročnom periodu do 2050. godine. Ovo je naročito važno uz prihvatanje i sprovođenje Uredbe o upravljanju Energetskom unijom (EU) 2018/1999, koja će predstavljati jedinstvenu priliku za postizanje tog cilja.

radionica-klimatske-promene-Crna-Gora

Ešef Husić, generalni direktor Direktorata za klimatske promjene i mediteranske poslove u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, istakao je da je radionica bila idealna prilika da se promoviše politika Crne Gore u oblasti klimatskih promjena i energetike, koja teži da bude usklađena sa politikama EU u narednom periodu. Pravni propisi EU za sprovođenje ovih politika će biti transponovani u pravni sistem Crne Gore kako bi se nastavio proces pridruživanja.

Marko Radulović, generalni direktor za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije, je ukazao na značaj izrade NEKP u Crnoj Gori, kao i na očekivane prednosti i izazove koji čine ovaj proces. On je takođe ukazao na neophodnost harmonizovanja strateških dokumenata u oblasti energetike i klimatskih promjena u narednom periodu.

Sa radionice je poručeno da će Ministarstvo održivog razvoja i turizma, zajedno sa Ministarstvom ekonomije nastaviti da marljivo radi na realizaciji Nacionalnih planova za energetiku i klimatske promjene (NECPs) kojim će se omogućiti standardizacija i implementacija neophodnih mjera, kako bi se ispunili strateški ciljevi do 2030. u okviru Energetske zajednice i NDC u skladu sa Pariskim sporazumom uz ispunjenje dugoročnog cilja i vizije niskokarbonske privrede do 2050.

Konstruktivnoj i sadržajnoj diskusiji su posebno doprinijele prezentacije Sonje Risteske ispred organizacije Agora Energiewende, Ilke Starrost (Ilka Starrost, Senior project leader) ispred projekta Capacity Development for Climate Policy in the countries of Southeast and Eastern Europe, the South Caucasus and Central Asia (CDCPIII), koji Crnoj Gori pruža podršku u pripremi NEKP, kao i Đorđija Vulikića, ispred regionalne mreže think tank organizacija SE3T.Net.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

29. maj 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

29. maj 2019. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

29. maj 2019. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

29. maj 2019. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji