Električna energija

FBiH: Povećati naknade za podsticanje proizvodnje energije iz OIE

podsticaji za energiju iz obnovljivih izvora

Slika: Operator OIEiEK

Objavljeno

12.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Novi direktor Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju u Federaciji Bosne i Hercegovine tvrdi da je neophodno povećati naknadu za podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Do kraja 2016 . godine Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) bi trebalo da donese odluku o pojedinačnom iznosu naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i efikasne kogeneracije.

Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (Operator za OIEiEK) ima pravo i obavezu da federalnim vlastima predlaže iznos naknade, i pruža druge tehničke usluge Federalnom ministarstvu energije i rudarstva, koje predloge daje na usvajanje Vladi FBiH.

Podsećajući da i u svim drugim evropskim državama teret uvećanja učešća energije iz obnovljivih izvora snose potrošači, v.d. direktor Operatora za OlEiEK Boriša Misirača traži povećanje naknade, koja se iskazuje kao posebna stavka na računu za električnu energiju. On tvrdi da potrošači u FBiH plaćaju srazmerno najmanju naknadu u Evropi, u iznosu koji se meri hiljaditim delovima konvertibilne marke (KM).

„Za finansiranje sistema podsticanja proizvodnje električne energije iz OIE, u Federaciji BiH, prosečno četveročlano domaćinstvo, koje troši 300 kilovat-časova (kWh) mesečno, za sada izdvaja 0,30 feninga. Ovo je posljedica primene najniže naknade za podsticanje proizvodnje energije iz OIE, ne samo u regionu nego i u Evropi, koja iznosi 0,001 KM/kWh,“ objasnio je Boriša Misirača.

Poređenja radi, u Republici Srpskoj, potrošači za ove potrebe doplaćuju 0,0025 KM/kWh.

„U slučaju da se naknada udvostruči, razlika bi bila 30 feninga u odnosu na ono što se sada plaća,“ dodaje Misirača.

On podseća da se od Bosne i Hercegovine očekuje da ispuni obaveze preuzete prema Ugovoru o osnivanju Energetske zajednice Jugoistočne Evrope, ali i u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj Uniji. Time bi se zakonodavstvo uskladilo s pravnim nasleđem EU i ostvarili ciljevi „o učešću energije iz OIE u ukupnoj energetskoj potrošnji“ u iznosu od 40 odsto, poručio je Misirača, koji je na poziciju direktora postavljen 8. decembra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

12. decembar 2016. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

12. decembar 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

12. decembar 2016. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

12. decembar 2016. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije