Električna energija

FBiH: Povećati naknade za podsticanje proizvodnje energije iz OIE

podsticaji za energiju iz obnovljivih izvora

Slika: Operator OIEiEK

Objavljeno

12.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Novi direktor Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju u Federaciji Bosne i Hercegovine tvrdi da je neophodno povećati naknadu za podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Do kraja 2016 . godine Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) bi trebalo da donese odluku o pojedinačnom iznosu naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i efikasne kogeneracije.

Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (Operator za OIEiEK) ima pravo i obavezu da federalnim vlastima predlaže iznos naknade, i pruža druge tehničke usluge Federalnom ministarstvu energije i rudarstva, koje predloge daje na usvajanje Vladi FBiH.

Podsećajući da i u svim drugim evropskim državama teret uvećanja učešća energije iz obnovljivih izvora snose potrošači, v.d. direktor Operatora za OlEiEK Boriša Misirača traži povećanje naknade, koja se iskazuje kao posebna stavka na računu za električnu energiju. On tvrdi da potrošači u FBiH plaćaju srazmerno najmanju naknadu u Evropi, u iznosu koji se meri hiljaditim delovima konvertibilne marke (KM).

„Za finansiranje sistema podsticanja proizvodnje električne energije iz OIE, u Federaciji BiH, prosečno četveročlano domaćinstvo, koje troši 300 kilovat-časova (kWh) mesečno, za sada izdvaja 0,30 feninga. Ovo je posljedica primene najniže naknade za podsticanje proizvodnje energije iz OIE, ne samo u regionu nego i u Evropi, koja iznosi 0,001 KM/kWh,“ objasnio je Boriša Misirača.

Poređenja radi, u Republici Srpskoj, potrošači za ove potrebe doplaćuju 0,0025 KM/kWh.

„U slučaju da se naknada udvostruči, razlika bi bila 30 feninga u odnosu na ono što se sada plaća,“ dodaje Misirača.

On podseća da se od Bosne i Hercegovine očekuje da ispuni obaveze preuzete prema Ugovoru o osnivanju Energetske zajednice Jugoistočne Evrope, ali i u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj Uniji. Time bi se zakonodavstvo uskladilo s pravnim nasleđem EU i ostvarili ciljevi „o učešću energije iz OIE u ukupnoj energetskoj potrošnji“ u iznosu od 40 odsto, poručio je Misirača, koji je na poziciju direktora postavljen 8. decembra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

12. decembar 2016. - Energija iz vetra i solara je dostigla 20 procenata proizvodnje električne energije u Evropskoj uniji...

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

12. decembar 2016. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

12. decembar 2016. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

12. decembar 2016. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7