Električna energija

FBiH: Povećati naknade za podsticanje proizvodnje energije iz OIE

podsticaji za energiju iz obnovljivih izvora

Slika: Operator OIEiEK

Objavljeno

12.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.12.2016.

Komentari

0

Podeli

Novi direktor Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju u Federaciji Bosne i Hercegovine tvrdi da je neophodno povećati naknadu za podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Do kraja 2016 . godine Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) bi trebalo da donese odluku o pojedinačnom iznosu naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i efikasne kogeneracije.

Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (Operator za OIEiEK) ima pravo i obavezu da federalnim vlastima predlaže iznos naknade, i pruža druge tehničke usluge Federalnom ministarstvu energije i rudarstva, koje predloge daje na usvajanje Vladi FBiH.

Podsećajući da i u svim drugim evropskim državama teret uvećanja učešća energije iz obnovljivih izvora snose potrošači, v.d. direktor Operatora za OlEiEK Boriša Misirača traži povećanje naknade, koja se iskazuje kao posebna stavka na računu za električnu energiju. On tvrdi da potrošači u FBiH plaćaju srazmerno najmanju naknadu u Evropi, u iznosu koji se meri hiljaditim delovima konvertibilne marke (KM).

„Za finansiranje sistema podsticanja proizvodnje električne energije iz OIE, u Federaciji BiH, prosečno četveročlano domaćinstvo, koje troši 300 kilovat-časova (kWh) mesečno, za sada izdvaja 0,30 feninga. Ovo je posljedica primene najniže naknade za podsticanje proizvodnje energije iz OIE, ne samo u regionu nego i u Evropi, koja iznosi 0,001 KM/kWh,“ objasnio je Boriša Misirača.

Poređenja radi, u Republici Srpskoj, potrošači za ove potrebe doplaćuju 0,0025 KM/kWh.

„U slučaju da se naknada udvostruči, razlika bi bila 30 feninga u odnosu na ono što se sada plaća,“ dodaje Misirača.

On podseća da se od Bosne i Hercegovine očekuje da ispuni obaveze preuzete prema Ugovoru o osnivanju Energetske zajednice Jugoistočne Evrope, ali i u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj Uniji. Time bi se zakonodavstvo uskladilo s pravnim nasleđem EU i ostvarili ciljevi „o učešću energije iz OIE u ukupnoj energetskoj potrošnji“ u iznosu od 40 odsto, poručio je Misirača, koji je na poziciju direktora postavljen 8. decembra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

crna gora izvoz struje energetski bilans he piva

Struja je najznačajnija izvozna roba Crne Gore – BiH najveći kupac u 2023.

12. decembar 2016. - Očekuje se da ukupni višak električne energije za izvoz ove godine dostigne 818 GWh, dok se naredne godine planira suficit od 482 GWh

. Leave empty if the image is purely decorative.

Italija se vraća nuklearnoj energiji pomoću malih modularnih reaktora

12. decembar 2016. - Italija je odobrila 135 miliona evra za istraživanja na polju nuklearne energije, s fokusom na tehnologiji malih modularnih reaktora

naftni giganti total bp solar mercom izvestaj

Lista 10 najvećih investitora u solarne elektrane na svetu – a na vrhu naftni gigant

12. decembar 2016. - Među deset najvećih investitora u solar su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, kao i kompanija za upravljanje imovinom, ali i firme koje se bave samo zelenom energijom

lopare skola vuk karadzic solarna elektrana reset

Škola iz Lopara prvi prozjumer u BiH

12. decembar 2016. - Lopare nastavljaju da prave pionirske korake u korišćenju obnovljive energije i sprovođenju energetske tranzicije u BiH i na Zapadnom Balkanu