x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Od 1. septembra prijave za podršku energetskoj obnovi kuća u Hrvatskoj

21.08.2020. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay/Hans
Od 1. septembra prijave za podršku energetskoj obnovi kuća u Hrvatskoj

Hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost počinje da prima prijave za bespovratna sredstva za podršku energetskoj obnovi porodičnih kuća, a budžet za tu svrhu je oko 27 miliona evra.

Prijave se primaju od 1. septembra, a pojedinačno domaćinstvo može dobiti maksimalno oko 27.000 evra. Bespovratnim sredstvima će biti pokriveno do 60% troškova mera kojima će se povećati spoljna termoizolacija kuće, što uključuje svu potrebnu opremu i radove na energetskoj obnovi spoljnih zidova, plafona, poda i krova, uključujući i hidroizolaciju i zamenu konstrukcijskih elemenata krova.

Sufinansiraće se i zamena stolarije, kao i ugradnja sistema za korišćenje obnovljivih izvora energije kao što su fotonaponski sistemi i kotlovi na pelet.

Od ukupnog budžeta, 4,25 miliona evra namenjeno je za građane koji su u opasnosti od energetskog siromaštva, a takvim korisnicima će trošak energetske obnove biti finansiran u potpunosti.

Najveći broj kuća u Hrvatskoj nema nikakvu ili ima samo minimalnu termoizolaciju

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u objavi na svojoj internet stranici je podsetilo da porodične kuće čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj, koji je odgovoran za 40% od ukupne potrošnje energije u zemlji. Najveći broj porodičnih kuća u Hrvatskoj je izgrađen pre 1987. godine i one nemaju gotovo nikakvu ili samo minimalnu toplotnu izolaciju (energetski razred E i lošiji).

Javni poziv je raspisan nakon pauze zbog pandemije oboljenja COVID-19

Javni poziv za podršku energetskoj obnovi kuća raspisan je 25. juna, nakon pauze izazvane pandemijom bolesti COVID-19, a za sredstva se sada može prijaviti isključivo elektronskim putem, preko sistema e-Prijave, pri čemu je potrebno pripremiti skenirane dokaze o vlasništvu i zakonitosti objekta i ostalu potrebnu dokumentaciju.

Najavljujući nastavak programa dodele bespovratnih sredstava iz fonda građanima i privredi, njegov direktor Siniša Kukić rekao je u junu da se do kraja godine planira dodeljivanje više od 79,3 miliona evra, kao i da će se novi javni pozivi uglavnom odnositi na energetsku efikasnost.

Tada je takođe saopšteno da fond nastavlja i sa subvencijama za kupovinu električnih vozila, u visini od 9.250 evra po vozilu.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.