Energetska efikasnost

Od 1. septembra prijave za podršku energetskoj obnovi kuća u Hrvatskoj

prijave podrška energetskoj obnovi kuća Hrvatska

Foto: Pixabay/Hans

Objavljeno

21.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost počinje da prima prijave za bespovratna sredstva za podršku energetskoj obnovi porodičnih kuća, a budžet za tu svrhu je oko 27 miliona evra.

Prijave se primaju od 1. septembra, a pojedinačno domaćinstvo može dobiti maksimalno oko 27.000 evra. Bespovratnim sredstvima će biti pokriveno do 60% troškova mera kojima će se povećati spoljna termoizolacija kuće, što uključuje svu potrebnu opremu i radove na energetskoj obnovi spoljnih zidova, plafona, poda i krova, uključujući i hidroizolaciju i zamenu konstrukcijskih elemenata krova.

Sufinansiraće se i zamena stolarije, kao i ugradnja sistema za korišćenje obnovljivih izvora energije kao što su fotonaponski sistemi i kotlovi na pelet.

Od ukupnog budžeta, 4,25 miliona evra namenjeno je za građane koji su u opasnosti od energetskog siromaštva, a takvim korisnicima će trošak energetske obnove biti finansiran u potpunosti.

Najveći broj kuća u Hrvatskoj nema nikakvu ili ima samo minimalnu termoizolaciju

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u objavi na svojoj internet stranici je podsetilo da porodične kuće čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj, koji je odgovoran za 40% od ukupne potrošnje energije u zemlji. Najveći broj porodičnih kuća u Hrvatskoj je izgrađen pre 1987. godine i one nemaju gotovo nikakvu ili samo minimalnu toplotnu izolaciju (energetski razred E i lošiji).

Javni poziv je raspisan nakon pauze zbog pandemije oboljenja COVID-19

Javni poziv za podršku energetskoj obnovi kuća raspisan je 25. juna, nakon pauze izazvane pandemijom bolesti COVID-19, a za sredstva se sada može prijaviti isključivo elektronskim putem, preko sistema e-Prijave, pri čemu je potrebno pripremiti skenirane dokaze o vlasništvu i zakonitosti objekta i ostalu potrebnu dokumentaciju.

Najavljujući nastavak programa dodele bespovratnih sredstava iz fonda građanima i privredi, njegov direktor Siniša Kukić rekao je u junu da se do kraja godine planira dodeljivanje više od 79,3 miliona evra, kao i da će se novi javni pozivi uglavnom odnositi na energetsku efikasnost.

Tada je takođe saopšteno da fond nastavlja i sa subvencijama za kupovinu električnih vozila, u visini od 9.250 evra po vozilu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

21. avgust 2020. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

eihp nzeb building Vesna Bukarica, Drazen Jaksic Margareta Zidar

Obnova poslovne zgrade Energetskog instituta Hrvoje Požar za standard gotovo nulte energije

21. avgust 2020. - Obnova poslovne zgrade je deo većeg projekta "Osnivanje nacionalnog trening centra za zgrade gotovo nulte energije (nZEB)"

Toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od grejanja na fosilna goriva

Toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od grejanja na fosilna goriva

21. avgust 2020. - Toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od grejanja na fosilna goriva i na nižim temperaturama, pokazala je nova studija

Sefcovic EU krece u konkretno sprovodenje sprovodjenje Evropskog zelenog dogovora

Šefčovič: EU kreće u konkretno sprovođenje Evropskog zelenog dogovora

21. avgust 2020. - EU ubrzo prelazi na konkretno sprovođenje Evropskog zelenog dogovora, izjavio je novi izvršni potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič