Energetska efikasnost

Fond za okoliš nastavlja da subvencioniše građane i privredu sa 80 miliona evra

Objavljeno

08.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavio je nastavak dodele bespovratnih sredstava građanima i privredi, nakon što su zbog pandemije COVID-19 programi podrške bili na čekanju.

Najavljujući nastavak redovnih aktivnosti u junu, direktor fonda Siniša Kukić rekao je da se do kraja godine planira dodeljivanje više od 79.3 miliona evra bespovratnih sredstava, navodi se u saopštenju.

Novi pozivi uglavnom za podršku energetskoj efikasnosti

Novi nacionalni javni pozivi za dodelu bespovratnih sredstava uglavnom se odnose na programe energetske efikasnosti, rekao je Kukić. Očekuje se nastavak sufinansiranja energetske obnove porodičnih kuća, a procenat sufinansiranja će za sve građane biti 60%, dok će ranjivim grupama građana obnova biti finansirana u potpunosti.

Posebni javni pozivi biće objavljeni za korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE) u domaćinstvima i javnim ustanovama, ali i za porodična poljoprivredna gazdinstva, rekao je Kukić.

Nastavlja se i subvencionisanje kupovine električnih vozila

Krajem juna i u prvoj polovini jula, fond nastavlja i sa subvencijama za kupovinu električnih vozila, u visini od 9.250 evra po vozilu. Za to je obezbeđeno 2.9 miliona evra za građane i isto toliko za pravna lica, dok će dodatnih 1.3 miliona biti uloženo u sufinansiranje punjača za električna vozila.

Kako bi se podsticao dalji razvoj održive mobilnosti, u septembru bi trebalo da bude raspisan i javni poziv za subvencije za kupovinu energetski efikasnih vozila vozila na alternativna goriva za gradski prevoz, vredan 13.2 miliona evra, kao i poziv za podršku projektima integrisanog i inteligentnog saobraćaja i razvoja infrastrukture za alternativna goriva, u vrednosti od četiri miliona evra.

U oblasti upravljanja otpadom, na ostrvima će biti sufinansiran prevoz otpada na kopno, a fond nastavlja i sa nabavkom više od milion kontejnera za odvojeno sakupljanje otpada za hrvatske gradove i opštine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

prijavljivanje Nedelju odrzive energetike EUSEW 2021

Počelo prijavljivanje za Nedelju održive energetike u EU – EUSEW 2021

13 September 2021 - Digitalna konferencija u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021) održaće se od 25. do 28. oktobra, a dodela nagrada prvog dana