Energetska efikasnost

Fond za okoliš nastavlja da subvencioniše građane i privredu sa 80 miliona evra

Objavljeno

08.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavio je nastavak dodele bespovratnih sredstava građanima i privredi, nakon što su zbog pandemije COVID-19 programi podrške bili na čekanju.

Najavljujući nastavak redovnih aktivnosti u junu, direktor fonda Siniša Kukić rekao je da se do kraja godine planira dodeljivanje više od 79.3 miliona evra bespovratnih sredstava, navodi se u saopštenju.

Novi pozivi uglavnom za podršku energetskoj efikasnosti

Novi nacionalni javni pozivi za dodelu bespovratnih sredstava uglavnom se odnose na programe energetske efikasnosti, rekao je Kukić. Očekuje se nastavak sufinansiranja energetske obnove porodičnih kuća, a procenat sufinansiranja će za sve građane biti 60%, dok će ranjivim grupama građana obnova biti finansirana u potpunosti.

Posebni javni pozivi biće objavljeni za korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE) u domaćinstvima i javnim ustanovama, ali i za porodična poljoprivredna gazdinstva, rekao je Kukić.

Nastavlja se i subvencionisanje kupovine električnih vozila

Krajem juna i u prvoj polovini jula, fond nastavlja i sa subvencijama za kupovinu električnih vozila, u visini od 9.250 evra po vozilu. Za to je obezbeđeno 2.9 miliona evra za građane i isto toliko za pravna lica, dok će dodatnih 1.3 miliona biti uloženo u sufinansiranje punjača za električna vozila.

Kako bi se podsticao dalji razvoj održive mobilnosti, u septembru bi trebalo da bude raspisan i javni poziv za subvencije za kupovinu energetski efikasnih vozila vozila na alternativna goriva za gradski prevoz, vredan 13.2 miliona evra, kao i poziv za podršku projektima integrisanog i inteligentnog saobraćaja i razvoja infrastrukture za alternativna goriva, u vrednosti od četiri miliona evra.

U oblasti upravljanja otpadom, na ostrvima će biti sufinansiran prevoz otpada na kopno, a fond nastavlja i sa nabavkom više od milion kontejnera za odvojeno sakupljanje otpada za hrvatske gradove i opštine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

subvencije energetska efikasnost izolacija solarni paneli

Građanima Srbije ove godine rekordnih 70 miliona evra subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost

8. jun 2020. - Dosad su u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije podeljene subvencije u vrednosti od 23 miliona evra

vojvodina ebrd javni objekti kredit donacija

Vojvodina će investirati 16 miliona evra u energetsku efikasnost 80 javnih objekata

8. jun 2020. - Planirani su radovi na termoizolaciji, postavljanje novih prozora, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

8. jun 2020. - Vlada Srbije i USAID su potpisali memorandum o razumevanju o zajedničkom radu na unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji

toplovod obrenovac tent novi beograd ugovor eps beoelektrane

Beogradske elektrane i EPS potpisali ugovor o gradnji toplovoda od TENT-a do Novog Beograda

8. jun 2020. - Iz blokova A3 i A6 TENT-a A preuzimaće se toplotna energija i transportovati toplovodom kapacitete 600 MWt do toplane Novi Beograd.