Energetska efikasnost

Fond za okoliš nastavlja da subvencioniše građane i privredu sa 80 miliona evra

Objavljeno

08.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavio je nastavak dodele bespovratnih sredstava građanima i privredi, nakon što su zbog pandemije COVID-19 programi podrške bili na čekanju.

Najavljujući nastavak redovnih aktivnosti u junu, direktor fonda Siniša Kukić rekao je da se do kraja godine planira dodeljivanje više od 79.3 miliona evra bespovratnih sredstava, navodi se u saopštenju.

Novi pozivi uglavnom za podršku energetskoj efikasnosti

Novi nacionalni javni pozivi za dodelu bespovratnih sredstava uglavnom se odnose na programe energetske efikasnosti, rekao je Kukić. Očekuje se nastavak sufinansiranja energetske obnove porodičnih kuća, a procenat sufinansiranja će za sve građane biti 60%, dok će ranjivim grupama građana obnova biti finansirana u potpunosti.

Posebni javni pozivi biće objavljeni za korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE) u domaćinstvima i javnim ustanovama, ali i za porodična poljoprivredna gazdinstva, rekao je Kukić.

Nastavlja se i subvencionisanje kupovine električnih vozila

Krajem juna i u prvoj polovini jula, fond nastavlja i sa subvencijama za kupovinu električnih vozila, u visini od 9.250 evra po vozilu. Za to je obezbeđeno 2.9 miliona evra za građane i isto toliko za pravna lica, dok će dodatnih 1.3 miliona biti uloženo u sufinansiranje punjača za električna vozila.

Kako bi se podsticao dalji razvoj održive mobilnosti, u septembru bi trebalo da bude raspisan i javni poziv za subvencije za kupovinu energetski efikasnih vozila vozila na alternativna goriva za gradski prevoz, vredan 13.2 miliona evra, kao i poziv za podršku projektima integrisanog i inteligentnog saobraćaja i razvoja infrastrukture za alternativna goriva, u vrednosti od četiri miliona evra.

U oblasti upravljanja otpadom, na ostrvima će biti sufinansiran prevoz otpada na kopno, a fond nastavlja i sa nabavkom više od milion kontejnera za odvojeno sakupljanje otpada za hrvatske gradove i opštine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije