Životna sredina

Studija za TENT na javnoj raspravi

TENT-A-zagadjivati-u-dozvoljenim-granicama-EPS-studiji

Photo: EPS

Objavljeno

29.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije je zatražila saglasnost na studiju o proceni uticaja legalizacije kompleksa termoelektrane TENT A na životnu sredinu. Ministarstvo zaštite životne sredine je otvorilo javnu raspravu o dokumentu, a događaj će se održati 25. juna u Obrenovcu. U planu je rekonstrukcija blokova A1 i A2 u TENT-u, a u EPS-ovom dokumentu je zaključeno da će zagađenje potom biti znatno ispod maksimalnih dozvoljenih vrednosti.

Planirana obnova dela najveće elektrane u Srbiji dovešće do značajnog smanjenja ispuštene količine sumpor-dioksida, azotnih oksida i suspendovanih čestica u vazduh i emisije će biti „znatno ispod dozvoljenih vrednosti“, navodi Delta inženjering. Ta firma je uradila studiju za potrebe Elektroprivrede Srbije (EPS), koja namerava da zameni opremu u blokovima A1 i A2 u Termoelektrani Nikola Tesla A ili TENT A.

Najveći proizvođač električne energije u Srbiji zatražio je od Ministarstva zaštite životne sredine saglasnost s tim dokumentom o proceni uticaja na životnu sredinu, u okviru ozakonjenja objekata. Objekti bez upotrebne dozvole moraju da prođu kroz ovu proceduru. Blokovi A1 i A2 rade na ugalj i stari su pedeset godina, a EPS, u državnom vlasništvu, planira da ih rekonstruiše.

EPS planira da produži vek trajanja prva dva bloka u termoelektrani TENT A za bar 15 godina i podigne im kapacitet

Blokovi A3, A4, A5 i A6 su veći od 300 megavata i preduzeće je obavezno da postrojenja preko te granice uskladi sa Direktivom o industrijskim emisijama Evropske unije do kraja 2023. U studiji stoji da su analizirani ukupni uticaji kompleksa, a pobrojana su i tri rezervoara mazuta i ostali objekti.

Javna rasprava i prezentacija su zakazani za 25. jun u Obrenovcu, na čijoj se teritoriji nalaze obe termoelektrane

Primedbe i komentari na procenu uticaja na životnu sredinu mogu se dostaviti ministarstvu. Javna rasprava i prezentacija su zakazani za 25. jun u Obrenovcu.

Zaključci su doneti na osnovu merenja količine generisanog otpada, kvaliteta vazduha i potrošnje goriva i vode iz 2018. godine. Autori studije su napisali da predlog rekonstrukcije sadrži sve neophodne mere zaštite životne sredine po međunarodnim ugovorima tokom više od 15 godina, koliko je predviđeno da jedinice rade nakon obnove.

Predviđeno je povećanje neto efikasnosti na 32,4 odsto sa 31 procenta uz smanjenje emisija u atmosferu i prekograničnog zagađenja, navodi EPS.

Kompanija je obavezna da od regulatora zatraži odluku o potrebi procene uticaja na životnu sredinu u slučaju rekonstrukcije ili uvođenja novih tehnologija

Blokovi A1 i A2 imaju kapacitet od po 210 megavata, a po projektu će biti podignuti na po 225 megavata. Autori studije su napomenuli da će kompanija biti obavezna da od regulatora zatraži odluku o potrebi procene uticaja na životnu sredinu u slučaju rekonstrukcije ili uvođenja novih tehnologija. EPS mora da uskladi postupak s najboljim dostupnim tehnikama i direktivom Evropske unije o integrisanoj kontroli zagađenja i prevenciji zagađenja – IPPC.

U planu su unapređenje elektrofiltera u hibridni sistem za smanjenje zagađenja iz ovih pogona na lignit i ugradnja generatora s vazdušnim hlađenjem, pa vodonik izlazi iz upotrebe.

Specijalni rezervat prirode Obedska bara je u blizini postrojenja TENT A i TENT B.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

29. maj 2020. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

29. maj 2020. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

29. maj 2020. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane

WindEurope razvoj strujne mreze ubrza ciljeva zelenu energiju

WindEurope zahteva da se razvoj strujne mreže hitno ubrza radi ciljeva za zelenu energiju

29. maj 2020. - Fokus Godišnjeg događaja WindEurope-a biće na ubrzavanju izgradnje elektroenergetskih mreža, navodi direktor za pitanja propisa Pjer Tardje