Energetska efikasnost

Novo led osvetlenje postavljeno na šetalištu u Zenici

Slika: Pixabay

Objavljeno

19.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Gradske vlasti Zenice postavile su novu led rasvetu na šetalištu u desnu obalu reke Bosne u okviru projekta „Sanacije javne rasvete grada“. Cilj projekta je povećavanje nivoa energetske efikasnosti javne rasvete u tom gradu u Bosni i Hercegovini smanjenjem potrošnje električne energije.

Ugovor za promenu javnog osvetlenja u tom delu grada je dodeljen firmi KOPKOMERC d.o.o. iz Živinice. Dogovorena vrednost ugovora koji je potpisan 16. septembra 2017. godine je 26.000 konvertibilnih maraka (13.000 evra). Gradske vlasti Zenice su obezbedile 60 odsto te investicije a ostatak novca je obezbedilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma Bosne i Hercegovine.

Osim poboljšavanja kvaliteta osvetlenja na šetalištu, postavljanjem led rasvete se postiže i značajno smanjenje troškova redovnog održavanje javne rasvjete. Značajne uštede električne energije će se ostvariti novom rasvetom jer su stare svetiljke imale snagu od 6,64 kW, dok nove led svetiljke imaju snagu od 1,6 kW.

Lokalni mediji kažu da su gradske vlasti Zenice kao prioritet postavile poboljšavanje kvaliteta života građana i zaštitu životne sredine a u skladu sa Sporazumom gradonačelnika za klimu i energiju čiji potpisnik je grad.

Gradske vlasti Zenice su nekoliko puta do sada pokretale projekte obnavljanja rasvete u tom gradu.

Opštinsko veće Zenice je 2007. godine dalo saglasnost za realizaciju projekta rekonstrukcije i modernizacije javne rasvjete na području grada po ceni od 10 miliona konvertibilnih maraka (pet miliona evra).

Gradska uprava je u aprilu 2013. godine potpisala ugovor sa firmom ELKO-MARIĆ  d.o.o. Mostar o rekonstrukciji  i  modernizaciji  javne rasvete u 23 ulice gradskog područja i 63 prigradske mesne zajednice. Ta firma je bila zadužena da zameni 3,700 svetiljki i 265 stubova. Procenjeno je da će se postavljanjem novih svetiljki sa metal-halogenim i natrijum sijalicama postići ušteda od oko 20 odsto elektrićne energije. Vrednost te investicije je bilo 1,75 miliona konvertibilnih maraka (825.000 evra) sa rokom otplate od pet godina.

Tender za ulično osvetlenje je poništen 2015. godine a gradska uprava je odlučila da u direktnim pregovorima angažuje Javno preduzeće za upravljanje i održavanje sportskih objekata na održavanju javne rasete na području grada pošto je to preduzeće imalo osoblje za taj posao ali je moralo da nabavi deo potrebne opreme.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

19. oktobar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

19. oktobar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

19. oktobar 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

19. oktobar 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike