OIE

Novi ciklus investicija u geotermalne elektrane u Hrvatskoj i regionu

cindrigo kaishan geotermalna energija hrvatska slatina

Foto: iStock

Objavljeno

06.04.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

06.04.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Kineska kompanija Kaishan i firma Cindrigo dogovorile su saradnju u investiranju u geotermalne elektrane, a prvi projekat, koji će zajedno sprovesti je Slatina 3 u Hrvatskoj. Do 2030. godine je moguća gradnja postrojenja snage 1.000 MW.

U sklopu razvojne strategije Cindirigo je sa firmom Kaishan Renewable Energy Development, koja je registrovanaa u Singapuru i deo Kaishan grupe, potpisao okvirni sporazum za razvoj, finansiranje, izgradnju i upravljanje geotermalnim elektranama, saopštila su dva partnera.

Cindrigo, koji pre svega razvija geotermalne projekte u Centralnoj Evropi, ima kancelariju i u Londonu, dok je Kaishan jedan od najvećih svetskih proizvođača opreme za geotermalne elektrane.

Kaishan bi trebalo da bude izvođač radova na geotermalnoj elektrani u Hrvatskoj

Prvi cilj okvirnog sporazuma je projekat od 20 MW koji Cindrigo razvija na osnovu dozvole za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru Slatina 3 u Hrvatskoj. Kaishan bi, kako je navedeno, trebalo da bude izvođač radova po principu ključ u ruke, kao i da upravlja elektranom.

Kineska kompanija, takođe, bi mogla da obezbedi 70 odsto potrebnih finansijskih sredstava za ovaj projekat, što zavisi od obavljene finansijske revizije. Dve firme, trenutno, razmenjuju tehničke podatke o Slatini 3 kako bi konačni EPC sporazum potpisale u drugom kvartalu godine.

Kaishan bi trebalo da bude izvođač radova i za ostale projekte firme Cindringo u Evropi, koji bi mogli da budu predmet posebnih ugovora. Saradnja na njima može podrazumevati princip ključ u ruke, ali i saradnju samo na delovima projekata.

Cindrigo planira da u narednih godinu dana ugovori gradnju elektrana snage 200 MW

Strateška saradnja dve firme sa prvog projekta u Hrvatskoj trebalo bi, kako je navedeno, da se proširi i na druge projekte koje razvija Cindrigo u Evropi i globalno.

Cindrigo planira da u narednih godinu dana potpiše ugovore za geotermalne elektrane snage 200 MW, da taj kapacitet poveća na 450 MW u naredne tri godine, a onda i na 1.000 MW do 2030.

Sao Kedžijen, predsednik Kaishan grupe, rekao je da vide Cindrigo kao snažnog partnera u širenju geotermalne energije na nova tržišta, u početku u Hrvatskoj i Panonskom basenu, a zatim i na druge zemlje.

Prema rečima Larsa Guldstranda, izvršnog direktora firme Cindrigo, kineska firma je svetski lider u geotermalnoj energiji. Dve kompanije su prepoznale poslovnu priliku koju nudi aktiviranje ogromnog potencijala geotermalne energije u Evropi, dodao je Guldstrand.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

6. april 2023. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

6. april 2023. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

6. april 2023. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

6. april 2023. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta