OIE

Novi ciklus investicija u geotermalne elektrane u Hrvatskoj i regionu

cindrigo kaishan geotermalna energija hrvatska slatina

Foto: iStock

Objavljeno

06.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kineska kompanija Kaishan i firma Cindrigo dogovorile su saradnju u investiranju u geotermalne elektrane, a prvi projekat, koji će zajedno sprovesti je Slatina 3 u Hrvatskoj. Do 2030. godine je moguća gradnja postrojenja snage 1.000 MW.

U sklopu razvojne strategije Cindirigo je sa firmom Kaishan Renewable Energy Development, koja je registrovanaa u Singapuru i deo Kaishan grupe, potpisao okvirni sporazum za razvoj, finansiranje, izgradnju i upravljanje geotermalnim elektranama, saopštila su dva partnera.

Cindrigo, koji pre svega razvija geotermalne projekte u Centralnoj Evropi, ima kancelariju i u Londonu, dok je Kaishan jedan od najvećih svetskih proizvođača opreme za geotermalne elektrane.

Kaishan bi trebalo da bude izvođač radova na geotermalnoj elektrani u Hrvatskoj

Prvi cilj okvirnog sporazuma je projekat od 20 MW koji Cindrigo razvija na osnovu dozvole za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru Slatina 3 u Hrvatskoj. Kaishan bi, kako je navedeno, trebalo da bude izvođač radova po principu ključ u ruke, kao i da upravlja elektranom.

Kineska kompanija, takođe, bi mogla da obezbedi 70 odsto potrebnih finansijskih sredstava za ovaj projekat, što zavisi od obavljene finansijske revizije. Dve firme, trenutno, razmenjuju tehničke podatke o Slatini 3 kako bi konačni EPC sporazum potpisale u drugom kvartalu godine.

Kaishan bi trebalo da bude izvođač radova i za ostale projekte firme Cindringo u Evropi, koji bi mogli da budu predmet posebnih ugovora. Saradnja na njima može podrazumevati princip ključ u ruke, ali i saradnju samo na delovima projekata.

Cindrigo planira da u narednih godinu dana ugovori gradnju elektrana snage 200 MW

Strateška saradnja dve firme sa prvog projekta u Hrvatskoj trebalo bi, kako je navedeno, da se proširi i na druge projekte koje razvija Cindrigo u Evropi i globalno.

Cindrigo planira da u narednih godinu dana potpiše ugovore za geotermalne elektrane snage 200 MW, da taj kapacitet poveća na 450 MW u naredne tri godine, a onda i na 1.000 MW do 2030.

Sao Kedžijen, predsednik Kaishan grupe, rekao je da vide Cindrigo kao snažnog partnera u širenju geotermalne energije na nova tržišta, u početku u Hrvatskoj i Panonskom basenu, a zatim i na druge zemlje.

Prema rečima Larsa Guldstranda, izvršnog direktora firme Cindrigo, kineska firma je svetski lider u geotermalnoj energiji. Dve kompanije su prepoznale poslovnu priliku koju nudi aktiviranje ogromnog potencijala geotermalne energije u Evropi, dodao je Guldstrand.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

6. april 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

6. april 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

6. april 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

6. april 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov