Klimatske promene

Nemačka podržava klimatsku akciju u Srbiji kroz paket vredan 309 miliona evra

nemacka-jadranka-eksperti-klimatska-akcija-ministarstvo-ei

Slika: Ministarstvo za evropske integracije

Objavljeno

13.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija i Nemačka potpisale su Zajedničku deklaraciju o namerama u vezi sa strateškom saradnjom u oblasti klimatske akcije, vrednu 309 miliona evra. Uz nemačku tehničku i ekspertsku pomoć, Srbija će nastaviti da radi na strateškim dokumentima o dekarbonizaciji, emisijama CO2 i obnovljivim izvorima energije, rekla je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je objasnila da će na osnovu ovog dokumenta Srbija napraviti institucionalni model i da će se na strateškim dokumentima raditi kroz radnu grupu koja će uključivati i nemačke stručnjake.

Nemački eksperti biće deo radne grupe koja će raditi na strateškim dokumentima

„Naši timovi iz svih ministarstava sa članovima nemačke delegacije proći će sve važne projekte da vidimo gde nemačka ekspertska i finansijska pomoć i grantovi mogu najbolje da budu upotrebljeni,” rekla je ona.

Nakon potpisivanja deklaracije, koje je najavljeno tokom nedavne posete Beogradu nemačke kancelarke Angele Merkel, nije precizirano da li će iznos od 309 miliona evra biti u vidu zajmova ili bespovratnih sredstava.

Flachsbarth: iznos od 309 miliona evra je paket za jednu godinu

Državna sekretarka u nemačkom Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj Maria Flachsbarth, koja je potpisala deklaraciju u ime Nemačke, naglasila je da navedeni iznos predstavlja vrednost paketa za jednu godinu.

Joksimović je dodala i da je deklaracija veoma važna na evropskom putu i da se nada će Srbija uskoro moći da otvori klaster 4 u okviru pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, koji obuhvata energetiku, transport, zaštitu životne sredine, transevropske mreže, klimatske promene i digitalizaciju.

Srbija se nada otvaranju klastera 4 u pregovorima o pristupanju EU

Podsetivši da je cilj da cela Evropa bude klimatski neutralan kontinet do 2050. godine, Joksimović je dodala Srbija i Nemačka ovom saradnjom potvrđuju spremnost da se zajednički pridruže globalnoj inicijativi za sprečavanje klimatskih promena i da na održiv i efikasan način rade na zelenoj, otpornoj i održivoj ekonomiji.

Brnabić: Srbiji potrebna ulaganja od 6 milijardi evra samo u postrojenja za otpadne vode

Premijerka Ana Brnabić, koja je prisustvovala potpisivanju deklaracije, rekla je da su tri osnovna cilja njene vlade unapređenje i zaštita kvaliteta vazduha, bolje upravljanje čvrstim otpadom, kao i unapređenje upravljanja otpadnim vodama.

Prema njenim rečima, Srbiji je potrebno ulaganje od oko šest milijardi evra samo za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi dostigla evropske standarde.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

evropljani klimatske promene anketa imigracija democracy perception index 2024

Evropljanima je sada imigracija veći problem nego klimatske promene – anketa

13. oktobar 2021. - Evropljani su više zabrinuti zbog imigracije nego klimatskih promena, dok manje od 15 odsto anketiranih...

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

13. oktobar 2021. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

Stanje klime u Evropi 2023. godina kontradiktornih vremenskih prilika

Stanje klime u Evropi: 2023. bila godina meteoroloških kontrasta

13. oktobar 2021. - Izveštaj Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena Stanje klime u Evropi opisuje ekstremnu godinu za nama

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

13. oktobar 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV