Klimatske promene

Nemačka planira da postavi 2045. kao rok za klimatsku neutralnost

klimatska-neutralnost-2045

Foto: Pixabay/Kamyq

Objavljeno

06.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka namerava da skrati rok za dostizanje nultih neto emisija na 2045. godinu, što je pet godina ranije od cilja Evropske unije. Novi rok za klimatsku neutralnost Nemačke, kojeg su najavili ministar finansija Olaf Scholz i ministarka za životnu sredinu Svenja Schulze, vlada u Berlinu bi mogla da usvoji sledeće nedelje.

Kako su rekli Scholz i Schulze, novi ciljevi Nemačke će biti smanjenje emisija za 65% do 2030, za 85-90% do 2040. godine i dostizanje nultih neto emisija do 2045.

Trenutni ciljevi su isti kao i ciljevi EU, a to je smanjenje emisija za 55% do 2030 i klimatska neutralnost do 2050. U uniji je nedavno postignut dogovor da klimatska neutralnost do 2050. godine postane pravno obavezujući cilj.

Najava stiže nakon sudske presude da je nemački zakon o klimatskoj akciji manjkav

Najava stiže nakon što je Savezni ustavni sud Nemačke nedavno presudio da je zakon o klimatskoj akciji manjkav i delimično neustavan i naložio vladi da do kraja sledeće godine unese detalje u vezi sa ciljevima za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte za period nakon 2030. godine.

Pitanje ustavnosti zakona pokrenuli su mladi aktivisti sa tvrdnjom da zakon krši njihovo pravo na humanu budućnost time što ne ide dovoljno daleko kako bi omogućio da se globalno zagrevanje ograniči na 1,5 stepen Celzijusa.

Berlin će pomoći projekte proizvodnje vodonika u čeličanama

U cilju dostizanja klimatskih ciljeva, nemačka vlada pokušava da obezbedi smanjenje emisija u industriji čelika, što uključuje i podršku proizvodnji vodonika u čeličanama. Da bi proizvodnja čelika postala ekološki održivija, biće potrebne velike promene, poput zamene uglja vodonikom kao energentom za peći u čeličanama.

Nemački ministar privrede Peter Altmaier je rekao da će biti potrebno 35 milijardi evra investicija do 2050. godine da bi se eliminisale emisije u sektoru čelika, koji je najveći industrijski emiter gasova sa efektom staklene bašte.

Nemačka razvila strategiju održivog finansiranja da bi privukla zelene investicije

Nemačka vlada pokušava i da privuče više investicija u projekte koji pomažu u borbi sa klimatskim promenama pomoću nove strategije održivog finansiranja, koja sadrži 26 pojedinačnih mera i usklađena je sa Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija, piše Reuters.

Strategija treba da pomogne investitorima da identifikuju prilike za zeleno finansiranje pomoću sistema za označavanje održivosti koji je nazvan “semafor.” Vlada očekuje da će sprovođenje ovog plana Nemačku učiniti vodećom destinacijom za zelene investicije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

6. maj 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

6. maj 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

6. maj 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

6. maj 2021. - Narodna banka je objavila podatke o zelenim kreditima za četvrti kvartal 2023, u kojem je zabeležen rast od pet odsto, dok je na godišnjem nivou rast 29,1 odsto