Električna energija

Nemačka i Češka smanjuju PDV i takse da pomognu građanima i privredi u energetskoj krizi

nemacka ceska pdv takse elektricna energija kriza

Foto: Bruno /Germany from Pixabay

Objavljeno

20.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kako bi pomogli domaćinstvima i privredi da se izbore sa visokim cenama električne energije i gasa, Nemačka i Češka odlučile su da ukinu porez na dodatu vrednost (PDV) i smanje ili potpuno ukinu naknadu koju plaćaju potrošači, a koristi se za finansiranje subvencija za obnovljive izvore energije.

Cene električne energije i prirodnog gasa u poslednjih nekoliko meseci na evropskim berzama povećane su nekoliko puta, pa je struja nedavno koštala i neverovatnih 300 evra za megavat-sat. Mere za pomoć domaćinstvima i firmama već su donele ili najavile BugarskaGrčka, Rumunija, Španija. Od zemalja van EU u regionu Severna Makedonija je u julu smanjila PDV na električnu energiju sa 18 odsto na pet odsto do kraja juna 2022, kada će porez biti povećan na deset odsto do jula 2023.

Ono što su sada uradile Nemačka i Češka je na liniji saveta Evropske komisije koja je pre nekoliko dana članicama EU predložila da pomognu domaćinstvima subvencijama iz prihoda ostvarenih prodajom emisionih jedinica za CO2, ali i smanjenjem taksi.

Češka: ukida se PDV od 21 odsto

Češka vlada je ovlastila Ministarstvo finansija da domaćinstva oslobodi plaćanja PDV-a na računima za novembar i decembar. Potez bi, kako je izjavila ministarka finansija Alena Schillerová, prosečnom domaćinstvu koje mesečno plati račun za struju od 1.000 čeških kruna (40 evra) trebalo da u novembru i decembru uštedi 350 kruna (14 evra).

Mera će za milijardu kruna (40 miliona evra) smanjiti prihode vlade na ime PDV-a, koji iznosi 21 odsto.

Ministarka je istakla da se nada da će PDV biti ukinut tokom cele 2022, a najavila je i da će Češka tražiti odobrenje od EU da trajno smanji ovaj porez na energente.

Razmatra se mogućnost da se firme oslobode plaćanja naknade za zelenu energiju

Češka vlada je, takođe, odlučila da domaćinstva sa prosečnom godišnjom potrošnjom energije do tri MWh budu oslobođena i naknade za obnovljive izvore, koja trenutno iznosi 1.500 kruna (59 evra) godišnje.

Razmatra se i mogućnost da se i firme oslobode plaćanja ove takse, preko koje se od privrede i domaćinstava na godišnjem nivou prikupi 20 milijardi kruna (784 miliona evra). Privreda tome doprinose sa osam milijardi, a domaćinstva sa 12 milijardi (470 miliona evra). Ukupno se obnovljivim izvorima energije godišnje dodeli 47 milijardi kruna (1,8 milijardi evra) jer im država direktno obezebdi 27 milijardi (1,1 milijarda evra).

Nemačka: naknada za zelenu energiju umanjena 43 odsto

Nemačka vlada je odlučila da od 1. januara 2022. smanji naknadu za proizvođače zelene energije skoro 43 odsto, a nova vlada bi mogla da je i potpuno ukine. Naknada, koja čini oko 20 odsto prosečnog računa domaćinstva, bi trebalo da bude smanjena sa 6,5 na 3,7 evrocenti po kilovat-satu (kWh), izjavio je Peter Altmaier, ministar ekonomije i energetike u zemlji u prelaznoj vladi nemačke.

Smanjenje će imati najveći efekat na domaćinstva i mala i srednja preduzeća, s obzirom da su velike kompanije izuzete od ovog nameta.

Domaćinstvima bi mesečni račun trebalo da bude umanjen za desetak odsto

Prosečan račun domaćinstva u Nemačkoj je oko 100 evra, a ovo smanjenje bi trebalo da im donese smanjenje računa oko deset evra.

Nemačka vlada će smanjenje ovih prihoda nadoknaditi iz paketa za oporavak od pandemije bolesti COVID-19 i većih prihoda od prodaje emisionih jedinica za CO2. U 2020. godini na ime naknade za zelenu energiju od potrošača je prikupljeno 24 milijarde evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska kriza drma region privreda trazi pomoc da bi se izbegla otpustanja i inflacija

Energetska kriza drma ceo region: privreda traži pomoć da bi se izbegla otpuštanja i inflacija

03 децембра 2021 - Firme iz BiH, Crne Gore i Srbije upozoravaju na najavljeno poskupljenje električne energije i do čak 200 odsto

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

02 децембра 2021 - Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom

ers becka berza obveznice saglasnost

Elektroprivreda Republike Srpske dobila saglasnost da emituje obveznice na Bečkoj berzi

02 децембра 2021 - Dobar test za ERS da na međunarodnom finansijskom tržištu proveri da li ima onih koji su zainteresovani da kupe njene obveznice