Električna energija

Nemačka i Češka smanjuju PDV i takse da pomognu građanima i privredi u energetskoj krizi

nemacka ceska pdv takse elektricna energija kriza

Foto: Bruno /Germany from Pixabay

Objavljeno

20.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kako bi pomogli domaćinstvima i privredi da se izbore sa visokim cenama električne energije i gasa, Nemačka i Češka odlučile su da ukinu porez na dodatu vrednost (PDV) i smanje ili potpuno ukinu naknadu koju plaćaju potrošači, a koristi se za finansiranje subvencija za obnovljive izvore energije.

Cene električne energije i prirodnog gasa u poslednjih nekoliko meseci na evropskim berzama povećane su nekoliko puta, pa je struja nedavno koštala i neverovatnih 300 evra za megavat-sat. Mere za pomoć domaćinstvima i firmama već su donele ili najavile BugarskaGrčka, Rumunija, Španija. Od zemalja van EU u regionu Severna Makedonija je u julu smanjila PDV na električnu energiju sa 18 odsto na pet odsto do kraja juna 2022, kada će porez biti povećan na deset odsto do jula 2023.

Ono što su sada uradile Nemačka i Češka je na liniji saveta Evropske komisije koja je pre nekoliko dana članicama EU predložila da pomognu domaćinstvima subvencijama iz prihoda ostvarenih prodajom emisionih jedinica za CO2, ali i smanjenjem taksi.

Češka: ukida se PDV od 21 odsto

Češka vlada je ovlastila Ministarstvo finansija da domaćinstva oslobodi plaćanja PDV-a na računima za novembar i decembar. Potez bi, kako je izjavila ministarka finansija Alena Schillerová, prosečnom domaćinstvu koje mesečno plati račun za struju od 1.000 čeških kruna (40 evra) trebalo da u novembru i decembru uštedi 350 kruna (14 evra).

Mera će za milijardu kruna (40 miliona evra) smanjiti prihode vlade na ime PDV-a, koji iznosi 21 odsto.

Ministarka je istakla da se nada da će PDV biti ukinut tokom cele 2022, a najavila je i da će Češka tražiti odobrenje od EU da trajno smanji ovaj porez na energente.

Razmatra se mogućnost da se firme oslobode plaćanja naknade za zelenu energiju

Češka vlada je, takođe, odlučila da domaćinstva sa prosečnom godišnjom potrošnjom energije do tri MWh budu oslobođena i naknade za obnovljive izvore, koja trenutno iznosi 1.500 kruna (59 evra) godišnje.

Razmatra se i mogućnost da se i firme oslobode plaćanja ove takse, preko koje se od privrede i domaćinstava na godišnjem nivou prikupi 20 milijardi kruna (784 miliona evra). Privreda tome doprinose sa osam milijardi, a domaćinstva sa 12 milijardi (470 miliona evra). Ukupno se obnovljivim izvorima energije godišnje dodeli 47 milijardi kruna (1,8 milijardi evra) jer im država direktno obezebdi 27 milijardi (1,1 milijarda evra).

Nemačka: naknada za zelenu energiju umanjena 43 odsto

Nemačka vlada je odlučila da od 1. januara 2022. smanji naknadu za proizvođače zelene energije skoro 43 odsto, a nova vlada bi mogla da je i potpuno ukine. Naknada, koja čini oko 20 odsto prosečnog računa domaćinstva, bi trebalo da bude smanjena sa 6,5 na 3,7 evrocenti po kilovat-satu (kWh), izjavio je Peter Altmaier, ministar ekonomije i energetike u zemlji u prelaznoj vladi nemačke.

Smanjenje će imati najveći efekat na domaćinstva i mala i srednja preduzeća, s obzirom da su velike kompanije izuzete od ovog nameta.

Domaćinstvima bi mesečni račun trebalo da bude umanjen za desetak odsto

Prosečan račun domaćinstva u Nemačkoj je oko 100 evra, a ovo smanjenje bi trebalo da im donese smanjenje računa oko deset evra.

Nemačka vlada će smanjenje ovih prihoda nadoknaditi iz paketa za oporavak od pandemije bolesti COVID-19 i većih prihoda od prodaje emisionih jedinica za CO2. U 2020. godini na ime naknade za zelenu energiju od potrošača je prikupljeno 24 milijarde evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

20. oktobar 2021. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

20. oktobar 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

20. oktobar 2021. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

20. oktobar 2021. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu