OIE

Nedostatak obučenih radnika koči evropsku zelenu tranziciju

radnici u sektoru obnovljive energije

Foto: iStock

Objavljeno

02.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Rezultati anketnog istraživanja Evropske investicione banke pokazuju da Evropskoj uniji fali kvalifikovana radna snaga za rad u sektoru obnovljive energije. Nedostatak radnika sa potrebnim veštinama usporava evropsku zelenu tranziciju. Najveći rival EU u oblasti razvoja zelene tehnologije, Sjedinjene Države, prete da je prestignu.

U anketi sprovedenoj prošle godine učestvovalo je 12.500 preduzeća i 685 lokalnih samouprava. Čak četiri petine kompanija i 60 odsto lokalnih vlasti izjasnilo se da nedostatak veština u sektorima informacionih tehnologija i projektovanja i izvođenja radova sprečava realizaciju projekata koji imaju za cilj sprečavanje klimatskih promena.

„Ulaganja u ograničavanje klimatskih promena se povećavaju, ali su i dalje daleko ispod onoga što je potrebno da se ispuni evropski cilj obaranja neto emisija na nulu najkasnije 2050. godine“, piše u EIB-ovom izveštaju.

EIB je otkrio da je EU u  protekloj deceniji zaostajala i to za dva odsto bruto društvenog proizvoda sa svojim investicijama u produktivne industrije u odnosu na SAD.

Zakon o smanjenju inflacije kojim su SAD predvidele paket od 369 milijardi dolara za kredite i subvencije za zelenu industriju preti da stvori jaz u razvoju između EU i SAD. Ovo je izazvalo zabrinutost kod Francuske i Nemačke. S tim u vezi, te dve države su pozvale administraciju u Briselu da ublaži propise o državnoj pomoći.

Lakše odobravanje subvencija bi omogućilo državama članicama EU da direktno upumpavaju sredstva u zelenu industriju. Evropska komisija je najavila da će 14. marta predstaviti plan za podsticanje konkurentnosti evropskih industrija čiste tehnologije.

Ipak, i pored rivaliteta, EU i SAD imaju zajednički cilj da se distanciraju od Kine. Kina trenutno ima dominantnu poziciju u lancima snabdevanja neophodnim materijalima za električna vozila, solarnu i energiju vetra.

Nedostatak novca ili nedostatak projekata

Predsednik EIB-a Verner Hojer je prošle nedelje tokom svom govora u Luksemburgu rekao je da EU nisu potrebne subvencije kako bi se takmičila sa SAD, već reforma administrativne procedure. „Govorim iz iskustva, naši bankari imaju ogroman niz zelenih industrijskih projekata, ali naši klijenti čekaju dozvole, zaglavljeni u birokratiji“, izjavio je Verner.

Odil Reno-Baso, predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj, smatra da je najveći problem zapravo nedostatak projekata. „Možda imate bilione, ali da biste ih uložili, morate imati projekat“, kazala je za Financial Times.

Dries Acke, direktor za oblast propisa i državne politike u asocijaciji SolarPower Europe, tvrdi da EU raspolaže sa više fotonaponskih ćelija nego što bi mogla da instalira usled nedostatka električara obučenih za taj posao, i to uprkos blokadama koje su pogodile izvoz te opreme iz Kine usled mera za zaštitu od širenja oboljenja COVID-19.  SolarPower Europe procenjuje da će EU trebati više od milion obučenih radnika, odnosno duplo više nego što ih je sada, da postigne cilj da 2030. godine 45 odsto energije potiče iz obnovljivih izvora.

Komisija će u martu, između ostalog, predložiti otvaranje takozvanih akademija za smanjenje neto emisija gasova s efektom staklene bašte u industriji na nulu, kako bi se obezbedila prekvalifikacija radnika i olakšao dolazak radnika koji nisu iz EU ali imaju iskustva u sektoru obnovljive energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

2. mart 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

2. mart 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

2. mart 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

2. mart 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.