OIE

Uvoz zelenih tehnologija u EU duplo veći od izvoza u 2021.

eu uvoz solarnih panela vetroturbina eurostat

Foto: ThePictureBox from Pixabay

Objavljeno

29.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Zemlje Evropske unije su prošle godine potrošile 15,2 milijarde evra na uvoz solarnih panela, vetroturbina i tečnih biogoriva iz inostranstva. Iznos je u suštini više od dva puta veći nego je u istoj godini bio vredan izvoz te robe, navodi se u podacima agencije Evrostat.

Evropska Unije je 2021. godine na uvoz robe za sektor obnovljivih izvora energije dala 15,2 milijarde evra, ali je, kako je naveo Eurostat, izvoz istih tih proizvoda bio vredan samo 6,5 milijardi evra.

EU je tako uvezla solarne panele u vrednosti od 11,2 milijarde evra, tečna biogoriva za 3,4 milijarde evra i vetroturbine za 600 miliona evra.

Vrednost uvoza solarnih panela i tečnih biogoriva bila je mnogo veća od izvoza te robe, pa je od prodaje u inistranstvu zarađeno dve milijarde odnosno 1,3 milijarde.

eu uvoz solarni paneli vetroturbine tecna biogoriva eurostat

Situacija je mnogo bolja kada je reč o vetroturbinama, jer je vrednost izvoza bila 3,3 milijarde prema 600 miliona evra uvoza, pokazuju podaci Evrostata.

Evropski uvoz vetroturbina, tečnih biogoriva i solarnih panela bio je veći u 2021. nego u 2012. i predstavlja rast od 416, sedam i dva odsto. U isto vreme i izvoz je porastao i to 13, 173 i četiri odsto.

eu izvoz solarni paneli vetroturbine tecna biogoriva eurostat

Uvoz je dolazio iz Kine, Indije, Argentine

Kina i Indija su zajedno obezbedile 99 odsto (64 plus 35 odsto) uvoza vetroturbina u 2021, dok je evropski izvoz završio u Velikoj Britaniji (42 odsto), SAD-u (15 odsto) i Tajvanu (11 odsto).

Kina, takođe, drži i lavovski deo (89 odsto) evropskog uvoza solarnih panela u 2021. EU je najviše fotonaponskih panela prodala u SAD-u (23 odsto), Singapuru (19 odsto), Velikoj Britaniji i Švajcarskoj (po devet odsto).

EU uglavnom izvozi solarne panele i vetroturbine u Veliku Britaniju, SAD, Singapur i Tajvan

Nešto više od dve petine uvoza tečnih biogoriva u EU 2021. je došlo iz Argentine (41 odsto), a zapažen udeo imaju i Velika Britanija (14 odsto), Kina i Malezija (po 13 odsto.

Svoja biogoriva evropske zemlje najviše su izvozile u Veliku Britaniju (47 odsto) i SAD (30 odsto), naveo je Evrostat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

29. novembar 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

29. novembar 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

29. novembar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

29. novembar 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.