OIE

Uvoz zelenih tehnologija u EU duplo veći od izvoza u 2021.

eu uvoz solarnih panela vetroturbina eurostat

Foto: ThePictureBox from Pixabay

Objavljeno

29.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Zemlje Evropske unije su prošle godine potrošile 15,2 milijarde evra na uvoz solarnih panela, vetroturbina i tečnih biogoriva iz inostranstva. Iznos je u suštini više od dva puta veći nego je u istoj godini bio vredan izvoz te robe, navodi se u podacima agencije Evrostat.

Evropska Unije je 2021. godine na uvoz robe za sektor obnovljivih izvora energije dala 15,2 milijarde evra, ali je, kako je naveo Eurostat, izvoz istih tih proizvoda bio vredan samo 6,5 milijardi evra.

EU je tako uvezla solarne panele u vrednosti od 11,2 milijarde evra, tečna biogoriva za 3,4 milijarde evra i vetroturbine za 600 miliona evra.

Vrednost uvoza solarnih panela i tečnih biogoriva bila je mnogo veća od izvoza te robe, pa je od prodaje u inistranstvu zarađeno dve milijarde odnosno 1,3 milijarde.

eu uvoz solarni paneli vetroturbine tecna biogoriva eurostat

Situacija je mnogo bolja kada je reč o vetroturbinama, jer je vrednost izvoza bila 3,3 milijarde prema 600 miliona evra uvoza, pokazuju podaci Evrostata.

Evropski uvoz vetroturbina, tečnih biogoriva i solarnih panela bio je veći u 2021. nego u 2012. i predstavlja rast od 416, sedam i dva odsto. U isto vreme i izvoz je porastao i to 13, 173 i četiri odsto.

eu izvoz solarni paneli vetroturbine tecna biogoriva eurostat

Uvoz je dolazio iz Kine, Indije, Argentine

Kina i Indija su zajedno obezbedile 99 odsto (64 plus 35 odsto) uvoza vetroturbina u 2021, dok je evropski izvoz završio u Velikoj Britaniji (42 odsto), SAD-u (15 odsto) i Tajvanu (11 odsto).

Kina, takođe, drži i lavovski deo (89 odsto) evropskog uvoza solarnih panela u 2021. EU je najviše fotonaponskih panela prodala u SAD-u (23 odsto), Singapuru (19 odsto), Velikoj Britaniji i Švajcarskoj (po devet odsto).

EU uglavnom izvozi solarne panele i vetroturbine u Veliku Britaniju, SAD, Singapur i Tajvan

Nešto više od dve petine uvoza tečnih biogoriva u EU 2021. je došlo iz Argentine (41 odsto), a zapažen udeo imaju i Velika Britanija (14 odsto), Kina i Malezija (po 13 odsto.

Svoja biogoriva evropske zemlje najviše su izvozile u Veliku Britaniju (47 odsto) i SAD (30 odsto), naveo je Evrostat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

29. novembar 2022. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

29. novembar 2022. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

29. novembar 2022. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

29. novembar 2022. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem