OIE

Domaćinstva u Velikoj Britaniji zarađuju trošeći zelenu električnu energiju

dobijas-novac-ako-trosis-energiju-twiter

Slika: Pixabay

Objavljeno

16.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Više energije iz obnovljivih izvora u elektroenergetskom sistemu  i dalje predstavlja problem za balansiranje mreže. Primer je Velika Britanija, gde je ovog proleća potrošnja pala, a proizvodnja porasla. Da bi se problem rešio, domaćinstva su podsticana da troše električnu energiju kada je proizvodnja u elektranama na sunce i vetar bila povećana, a za tu potrošnju ne da nisu platila, već su od potrošenih kilovata i zaradila.  Zvuči neverovatno, ali istinito je.

To da neko domaćinstvo troši električnu energiju, a da ne plati, i da za tu potrošnju dobije novac, to je u ovom našem delu Evrope gotovo nezamislivo, ali nije i za potrošače u Velikoj Britaniji.

Ova pogodnost za domaćinstva prvi put se desila u decembru prošle godine i to samo za potrošnju u toku noći. 5. aprila se ova situacija ponovila i tokom dana, ali je trajala vrlo kratko. Trend se nastavio, pa je u aprilu bilo više dana u kojima su potrošači dobijali novac za energiju koju potroše, a oko 21. aprila ova pogodnost je trajala više povezanih dana.

Mogućnost da kupci zarade je posledica činjenice da elektrane na obnovljive izvore proizvode energiju i kada je potražnja za njom mala, pa je problem kako napraviti balans u elektroenergetskom sistemu. To je, inače, jedan od glavnih argumenata koje navode protivnici energetske tranzicije i izgradnje postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije.

Firma Octopus Energy je u praksi htela da pokaže još jedan model za rešavanje problema balansiranja

Pogodnost je i zasluga kompanije Octopus Energy, koja je htela da u praksi pokaže još jedan model za rešavanje problema balansiranja. Zato su njeni klijenti, koji imaju fleksibilnu tarifu zvanu Octopus Agile, dobili mogućnost da zarade 4,5 evrocenta (4 penija) za svaki kilovat-sat koji potroše u određenim periodima u toku dana ili noći.

Octopus Agile je, kako tvrdi ova kompanija, prva takva tarifa u svetu. Osim plaćanja za potrošnju energije, ona omogućava i da potrošači svakog dana uveče dobiju cene koje će važiti sutradan i to za vremenske periode od pola sata.

Prošle nedelje kompanija je otišla korak dalje, pa je plaćanje potrošnje, u sklopu testiranja tržišta, ponudila određenim domaćinstvima koja imaju fiksne cene, odnosno nemaju fleksibilnu tarifu.

Kompanija ispituje da li potrošači imaju interes da uz novčanu nadoknadu učestvuju u balansiranju

U poruci koju je ova firma poslala potrošačima piše da će tokom vikenda mala potražnja za energijom u kombinaciji sa puno obnovljive energije značiti da će elektrane na obnovljive izvore možda morati da budu namerno zaustavljene, pa želi da ispita da li kupci žele da pomognu u balansiranju mreže i da za to dobiju novac, preneo je portal inews.

Rešenje za dobijanje više energije iz obnovljivih izvora

Nije novost da proizvodnja  električne energije u solarnim elektranama i vetroparkovima zavisi od toga da li sunce sija ili vetar duva, a sa druge strane potrošnja ima svoja pravila, pa se dešava da zelene energije ima puno kada je je potrošnja mala.

Taj problem se može rešiti isključivanjem vetroelektrana i solarnih elektrana, isključivanjem elektrana na fosilna goriva, skladištenjem ili povećanjem potrošnje. Naravno, svako rešenje ima neku cenu koštanja.

Prosečna tražnja za energijom u aprilu u Velikoj Britaniji smanjena je 17%

Zbog pandemije koronavirusa, stvari su se dodatno zakomplikovale. Tako je prosečna tražnja u aprilu u Velikoj Britaniji, prema podacima Octopus Energy, smanjena 17% u odnosu na isti period prošle godine.

Zajedno sa dosta sunčanih i vetrovitih dana u većem delu zemlje, udeo obnovljivih izvora je bio veći nego ikada ranije, što je zahtevalo fleksibilnost da bi se mreža održavala u stalnoj ravnoteži, izjavili su u ovoj kompaniji.

Obnovljivi izvori su po prvi put bili glavni izvor električne energije u Velikoj Britaniji

Obnovljivi izvori energije su u prvom tromesečju ove godine po prvi put nadmašili fosilna goriva kao glavni izvor električne energije u Velikoj Britaniji. Samo u aprilu vetroelektrane su proizvodile 30-45% energije, solarne elektrane 20-25%, a elektrane na gas 15-20%.

Problem smanjene potrošnje i povećane proizvodnje iz obnovljivih izvora Nacionalna mreža Velike Britanije rešavala je tako što je zaustavljala rad velikih zagađivača kao što su elektrane na gas, ugalj i naftu, ali i zelenih elektrana.

Ponudom da plati kupcima da troše električnu energiju u trenucima kada se očekuje da proizvodnja zelene energije bude velika, kompanija je, kako tvrdi, povećala potražnju, što znači da će manje zelenih postrojenja biti isključeno i da će se proizvesti više energije bez emisija  CO2.

Mreža sa niskim emisijama ugljenika može da funkcioniše u praksi

Treba reći da u Velikoj Britaniji kada je proizvodnja veća od potrošnje, cene energije padaju i to ispod nule, pa postaju negativne, što je slučaj i na drugim tržištima, a dobavljačima se plaća da preuzmu energiju iz mreže.

Nacionalna mreža mora da obešteti vetroelektrane i solarne elektrane ako želi da prestanu sa radom

Kako je preneo Energy Voice, prema ugovorima sa proizvođačima energije iz vetra i sunca, Nacionalna mreža mora da im plati ako želi da prestanu sa radom u trenucima kada mora da uravnoteži ponudu i potražnju i osigura nesmetano funkcionisanje sistema.

Ako se proizvodi previše energije iz obnovljivih izvora, Nacionalnoj mreži je jeftinije da plaća kupcima da je troše nego da plaća vetroelektrama da prestanu da rade, naveo je portal.

Fleksibilne tarife mogu se uvesti samo ako su potrošačima ugrađena pametna brojila

Takođe je važno reći da se fleksibilne tarife mogu uvesti samo ako potrošači imaju ugrađena pametna brojila.

Dr Jeff Hardy, konsultant za održivu energiju na Imperial College London i klijent firme Octopus Energy, odlučio je da učestvuje u njenom istraživanju, ali ne zbog novca.

Motivisan je da pomogne da se pokaže kako mreža sa niskim emisijama ugljenika može da funkcioniše u praksi, tako što će kupci koristiti više energije u trenucima velike ponude, a manje kada je proizvodnja obnovljive energije mala.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Na konferenciji COP28 deklaracija utrostrucavanju nuklearnih kapaciteta 2050

Na konferenciji COP28 potpisana deklaracija o utrostručavanju nuklearnih kapaciteta pre 2050.

16. maj 2020. - Šefovi država i drugi najviši zvaničnici iz 22 zemlje sastavili su Deklaraciju o utrostručavanju nuklearne energije najkasnije 2050. godine.

vetropack straza koer virtuelna elektrana

Hrvatski proizvođač staklene ambalaže postao deo KOER virtualne elektrane

16. maj 2020. - Vetropack Straža deo je Vetropack grupe, koja je, kako je saopštio KOER, jedna od vodećih proizvođača staklene ambalaže u Evropi

zelene tranzicije održivost upravljanje rizicima HROTE Darjan Budimir

Budimir (HROTE): Održivost i upravljanje rizicima presudni za energetsku tranziciju u Hrvatskoj

16. maj 2020. - Ključ uspeha zelene tranzicije su održivi poslovni modeli i kvalitetno upravljanje rizicima, poručio je direktor HROTE-a Darjan Budimir

Metsamor Nuclear Power Plant surrounded by high mountains in Armenia

Francuski EDF plasirao prve zelene obveznice za nuklearnu energiju u Evropi

16. maj 2020. - EDF je upravo prikupio milijardu evra za produženje rada nuklearnih elektrana od prodaje zelenih obveznica, prvih te vrste u Evropi