Električna energija

Narednih nedelja počinje spajanje tržišta električne energije Srbije i Mađarske

Narednih nedelja spajanje trzista elektricne energije Srbije Madarske Madjarske Matyas Matjas Vajta Belgrade Energy Forum

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

15.05.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.05.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Prvi cilj kompanije Adex Group je da sprovede spajanje tržišta električne energije Mađarske i Srbije u delo. Generalni direktor HUPX-a Matjaš Vajta najavio je da će memorandum o razumevanju biti potpisan narednih dana ili nedelja.

Saradnja Elektromreže Srbije (EMS) sa MAVIR-om, operatorom prenosnog sistema (TSO) u susednoj Mađarskoj, kreće u narednu fazu. Matjaš Vajta, generalni direktor mađarske berze struje HUPX izjavio je pred učesnicima i učesnicama Beogradskog energetskog foruma da će memorandum o razumevanju o spajanju odnosno uparivanju ta dva tržišta (market coupling) biti potpisan u roku od nekoliko dana ili nedelja.

To je prvi zadatak kompanije Adex Group, istakao je. Pomenuta dva državna preduzeća za prenos struje su tog, prvog regionalnog operatora berze električne energije osnovali sa slovenačkim ELES-om i evropskim operatorom berzi i provajderom softverskih rešenja EPEX Spot.

Prva veza Energetske zajednice sa jedinstvenim tržištem EU

„Nadamo se da će ovo biti jedno od prvih spajanja, ako ne i prvo između EU i zemalja Energetske zajednice, poslužiti kao pilot-projekat i dobar primer kako ovo može da se obavi glatko, brzo i profesionalno“, izjavio je Vajta. Navedeni TSO-i organizovanim tržištima električne energije u svojim državama upravljaju preko HUPX-a, srpskog SEEPEX-a i slovenačkog BSP SouthPool-a.

Povezivanje sa jedinstvenim tržištem Evropske unije je jedan od uslova da se električna energija proizvedena na Zapadnom Balkanu sve do 2030. godine izuzme iz obuhvata ocarinjavanja emisija ugljen-dioksida iz njene proizvodnje. EU počinje da naplaćuje taj namet 2026. kroz svoj Mehanizam prekograničnog prilagođavanja ugljenika (CBAM).

Sledeći izazov su algoritmi

Vajta je naveo da se žiža pomera sa trgovanja strujom dan unapred na unutardnevno tržište. Što se tiče tehnologije, najveći deo novopridošlih učesnica i učesnika na HUPX-u već trguje isključivo preko algoritama, podvukao je. Biće izazovno rešiti ova pitanja u regionu, smatra šef mađarske berze električne energije.

Spajanje tržišta je sledeći cilj kojem treba stremiti, po njegovom mišljenju, a generalni direktor Alpsko-jadransko dunavske berze električne energije (Adex) i BSP SouthPool-a Anže Predovnik je izrazio zadovoljstvo što je to konačno došlo na dnevni red za pregovore. Osim toga, regionalni operator tržišta će pomoći svojim partnerima u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji u postupku uparivanja tržišta, naglasio je.

Tu postoje četiri nivoa odlučivanja: ministarstva, TSO-ovi, berze električne energije i državna regulatorna tela, objasnio je Predovnik i pozvao sve strane na saradnju.

Moderator razgovora, tehnički direktor SEEPEX-a Dejan Stojčevski, kazao je da, za omogućavanje spajanja tržišta, na Zapadnom Balkanu treba dozvoliti negativne cene. Pored toga, Zakon o porezu na dodatnu vrednost u Srbiji bi morao da bude promenjen tako da se električna energija tretira kao usluga, istakao je.

Adex Group je jedini akcionar firmi BSP SouthPool, HUPX i SEEPEX.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

15. maj 2024. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

15. maj 2024. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

15. maj 2024. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

15. maj 2024. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve