Električna energija

Crna Gora planira da spoji dan-unapred tržište električne energije sa Italijom

crna gora dan-unapred trziste italija srbija

Foto: Vlada Crne Gore/Flickr

Objavljeno

11.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora planira da poveže svoje dan-unapred tržište električne energije sa italijanskim, čime bi ostvarila i povezivanje na jedinstveno evropsko tržište. Prvobitna ideja je bila da se spajanje obavi sa Srbijom, a razmatran je i plan da se to uradi preko Albanije, Kosova*, Severne Makedonije i Grčke.

Vlada Crne Gore usvojila je Informaciju o aktivnostima za povezivanje crnogorskog dan-unapred tržišta električne energije na jedinstveno evropsko energetsko tržište kojom Ministarstvo energetike i rudarstva predlaže konekciju sa Italijom. Inače, Crna Gora je u aprilu 2023. godine pokrenula trgovanje na svojon Berzi električne energije (BELEN ili MEPX).

Najbolje rešenje za direktno povezivanje lokalnog tržišta električne energije sa evropskim je preko konekcije sa Italijom koja, kao zemlja Evropske unije ima primenjeno evropsko zakonodavstvo, saopštila je crnogorska vlada.

Povezivanje se očekuje 2026.

Ministarstvo je, kako se navodi, u skladu sa obavezama prema Energetskoj zajednici već započelo aktivnosti na spajanju i formiralo je radnu grupu koja će biti zadužena da ga sprovede.

Očekivano je da bi povezivanje moglo da se ostvari početkom 2026, piše u Informaciji.

U dokumentu koju je uvojila Vlada navodi se da je inicijalno razmatrana ideja o spajanju dan-unapred tržišta sa Srbijom, koja je imala nameru da se spoji sa evropskim tržištem preko mađarske baerze HUPX.

Ipak, od ove ideje se odustalo sledeći odluke Saveta ministara Energetske zajednice o transponovanju EU regulative iz 2022, prema kojima je obaveza članica Energetske zajednice usvajanje evropskih normi i povezivanje na jedinstveno evropsko energetsko tržište, čime je konekcija sa Srbijom izgubila smisao, navodi se u Informaciji, i dodaje da isto važi i za opciju povezivanja preko Albanije-Kosova*-Severne Makedonije i Grčke.

Konekcijom sa Italijom ubrzava se spajanje trišta električne energije

Zato je, kako se dodaje, postalo logično da je najbolje rešenje direktno povezivanje lokalnog tržišta sa evropskim kroz konekciju sa Italijom.

Italija kao zemlja EU ima primenjeno evropsko zakonodavstvo, pa je zadatak Crne Gore i najveći izazov u procesu povezivanja sa njenim tržištem upravo usaglašavanje sa evrooskim propisima, piše u Informaciji.

Konekcijom sa Italijom se, kako se navodi, se proces ubrzava kroz preskakanje posrednog povezivanja crnogorskog tržišta sa srpskim tržištem koje ne pripada evropskom tržištu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

11. mart 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

11. mart 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

11. mart 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

11. mart 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji