Električna energija

Crna Gora planira da spoji dan-unapred tržište električne energije sa Italijom

crna gora dan-unapred trziste italija srbija

Foto: Vlada Crne Gore/Flickr

Objavljeno

11.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora planira da poveže svoje dan-unapred tržište električne energije sa italijanskim, čime bi ostvarila i povezivanje na jedinstveno evropsko tržište. Prvobitna ideja je bila da se spajanje obavi sa Srbijom, a razmatran je i plan da se to uradi preko Albanije, Kosova*, Severne Makedonije i Grčke.

Vlada Crne Gore usvojila je Informaciju o aktivnostima za povezivanje crnogorskog dan-unapred tržišta električne energije na jedinstveno evropsko energetsko tržište kojom Ministarstvo energetike i rudarstva predlaže konekciju sa Italijom. Inače, Crna Gora je u aprilu 2023. godine pokrenula trgovanje na svojon Berzi električne energije (BELEN ili MEPX).

Najbolje rešenje za direktno povezivanje lokalnog tržišta električne energije sa evropskim je preko konekcije sa Italijom koja, kao zemlja Evropske unije ima primenjeno evropsko zakonodavstvo, saopštila je crnogorska vlada.

Povezivanje se očekuje 2026.

Ministarstvo je, kako se navodi, u skladu sa obavezama prema Energetskoj zajednici već započelo aktivnosti na spajanju i formiralo je radnu grupu koja će biti zadužena da ga sprovede.

Očekivano je da bi povezivanje moglo da se ostvari početkom 2026, piše u Informaciji.

U dokumentu koju je uvojila Vlada navodi se da je inicijalno razmatrana ideja o spajanju dan-unapred tržišta sa Srbijom, koja je imala nameru da se spoji sa evropskim tržištem preko mađarske baerze HUPX.

Ipak, od ove ideje se odustalo sledeći odluke Saveta ministara Energetske zajednice o transponovanju EU regulative iz 2022, prema kojima je obaveza članica Energetske zajednice usvajanje evropskih normi i povezivanje na jedinstveno evropsko energetsko tržište, čime je konekcija sa Srbijom izgubila smisao, navodi se u Informaciji, i dodaje da isto važi i za opciju povezivanja preko Albanije-Kosova*-Severne Makedonije i Grčke.

Konekcijom sa Italijom ubrzava se spajanje trišta električne energije

Zato je, kako se dodaje, postalo logično da je najbolje rešenje direktno povezivanje lokalnog tržišta sa evropskim kroz konekciju sa Italijom.

Italija kao zemlja EU ima primenjeno evropsko zakonodavstvo, pa je zadatak Crne Gore i najveći izazov u procesu povezivanja sa njenim tržištem upravo usaglašavanje sa evrooskim propisima, piše u Informaciji.

Konekcijom sa Italijom se, kako se navodi, se proces ubrzava kroz preskakanje posrednog povezivanja crnogorskog tržišta sa srpskim tržištem koje ne pripada evropskom tržištu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

11. mart 2024. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

11. mart 2024. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

11. mart 2024. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

11. mart 2024. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara