OIE

Najveći crnogorski trgovinski lanac instaliraće solarne elektrane snage 4 MW

voli solar ebrd investicije

Foto: Voli

Objavljeno

14.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Najveći crnogorski maloprodajni lanac Voli investiraće 4,5 miliona evra u instaliranje solarnih panela u svojim radnjama i distributivnom centru.

Voli je već i raspisao javni poziv za izvođača koji će izgraditi solarnu elektranu sange 2 MW. Kompanija planira da instalira solarne panele snage 4 MW.

Investicija od 4,5 miliona evra biće finansirana kreditom Everopske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od četiri miliona evra i sredstvima crnogorske kompanije od pola miliona evra.

Trgovinski lanac je već objavio prvi javni poziv za elektranu snage 2 MW

Banka je navela da je kredit odobren za potrebe kupovine i ugradnje solarnih panela u svim radnjama i distributivnom centru.

Kompanija će ugraditi krovne solarne fotonaponske sistema kako bi obezbedila deo električne energije koju sada troši. Fotonaponski paneli će biti locirani na 11 različitih lokacija, na kojima će objekti Volija biti direktno snabdevani obnovljivom energijom, navodi se u projektu.

Deo planiranih sredstava za investicije će se iskoristiti za finansiranje instalacije punjača za električna vozila, čime će se podržati prelazak na transport sa niskim udelom ugljenika.

Voli obezbeđuje snabdevanje svojih trgovina za decenije koje dolaze

Instalacija solarnih panela će, kako se navodi, smanjiti operativne troškove kompanije, zbog smanjenja kupovine električne energije, pružiti zaštitu od nestabilnih i sve većih troškova energije.

Voli je objavio i prvi javni poziv za instaliranje solarne elektrane snage 2 MW na krovovima logističko-distributivno otkupnog centra (LDC) kod POdgorice. Traži se izvođač po modelu “ključ u ruke” za isporuku opreme, izvođenje radova i puštanje u rad elektrane.

Šef EBRD-a za Crnu Goru Remon Zakaria izjavio je da je Voli doneo je još jednu sjajnu odluku da svoje moderne maloprodajne objekte snabdeva sopstvenom solarnom energijom, obezbeđujući njihovo snabdevanje energijom za decenije koje dolaze.

Voli, prema rečima njegovog predsednika Dragana Bokana, planira da u narednim godinama razvija sve više projekata koji imaju za cilj energetsku efikasnost. „Kao veliki potrošač električne energije, naše ulaganje u izgradnju solarnih panela doprineće smanjenju zagađenja i zaštiti životne sredine smanjenjem emisija ugljen-dioksida“, dodao je on.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

14. jun 2023. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

14. jun 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

14. jun 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

14. jun 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.