OIE

Najveća solarna elektrana u BiH biće izgrađena u Bosanskom Petrovcu

Najveca solarna elektrana u BiH Bosanski Petrovac

Slika: Samuel Faber from Pixabay

Objavljeno

23.03.2021.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

23.03.2021.

Komentari

1

Podeli

Vlada Unsko-sanskog kantona planira da ove godine objavi međunarodni javni poziv za gradnju solarne elektrane snage 90 megavata (MW).

Solarna elektrana, koja bi trebalo da bude izgrađena u blizini Bosanskog Petrovca, je četvrta najavljena fotonaponska elektrana u Bosni i Hercegovini, koja trenutno nema nijedan veliki kapacitet za korišćenje solarne energije.

Elektrana kod Bosanskog Petrovca je četvrta najavljena investicija u velike solarne kapacitete u BiH

Nedavno je Republika Srpska dodelila dve koncesije za gradnju solarnih elektrana – privatnoj firmi EFT (60 MW) i državnoj Elektroprivredi Repubike Srpske (73 MW), dok je i državna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) najavila gradnju kapaciteta snage 30 MW.

Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona dobilo je saglasnost Općinskog vijeća Bosanskog Petrovca za pokretanje postupka dodele koncesije na području ove opštine za solarnu proizvodnju električne energije, prenele su Nezavisne novine.

Vrednost ulaganja je 50 miliona evra, a proizvodnja je namenjena za izvoz

Ministar Nijaz Kadirić izjavio je da je reč o projektu izgradnje najvećeg solarnog parka u BiH. Vrednost ukupne investicije je veća od 100 miliona maraka (oko 50 miliona evra), a sva proizvodnja bi se izvozila.

On je najavio izmene Zakona o koncesijama kako bi se obezbedili uslovi za dodelu ove koncesije, kao i raspisivanje međunarodnog javnog poziva. Kadirić je istakao da je postavljen rok da se sav posao završi u ovoj godini uključujući i početak radova na terenu.

Inače, on je u januaru prošle godine najavio da će u narednih nekoliko meseci biti raspisana tri tendera za solarne elektrane.

Nekoliko meseci ranije firma RSV Energy iz Bosanskog Petrovca saopštila je da planira da izgradi solarnu elektranu snage 47 MW, koja će se prostirati na 80 hektara. Ova firma je izgradila i prvu solarnu elektranu u Bosanskom Petrovcu, sredinom 2019, snage 150 kW i očekivane godišnje proizvodnje od 219 MWh.

Solarni park na 150 hektara

Mahmut Jukić, načelnik opšine Bosanski Petrovac, koja spada među nerazvijenije u Unsko-sanskom kantonu, potvrdio je da je Vlada USK pokrenula aktivnosti u vezi s izgradnjom velikog solarnog parka na lokalitetu Bjelajski Vaganac.

Tamo su sprovedena istraživanja i tražili su da opštinsko veće da saglasnost za postupak dodele koncesije investitorima, dodao je on.

Reč je o zemljištu površine oko 150 hektara, a solarni park koji bi se gradio imao bi snagu 90 MW, dodao je Jukić.

Komentara: (1)

Sun2World Sustainable Energy Projects GmbH / 08.04.2021.

Fotovoltaika, solarna energija može pokriti veliki dio energije potrebne u Bosni i Hercegovini, ali i u cijelom regijonu. Zahvaljujući masivnom povećanju efikasnosti fotonaponske tehnologije i padu cijena za opremu u posljednjim godinama, ulaganje u solarne-fotonaponske elektrane prema tržišnim cijenama, su već od davno isplatljiva. Garantovane feed-in tarife i subvencije bile su neophodne i razumne u prošlosti. Ali ti dani su prošli. Nama više ne trebaju zagarantovane feed-in tarife, kvote, potecaji itd. Potrebna nam je brza i jednostavna procedura odobrenja projektne dokumentacije kako bi se elektrane mogle brže izgraditi. A odgovorni političari to mogu učiniti za nas vrlo lako i brzo.

Molim vas, nemojte me pogrešno shvatiti. Oduševljen sam svakom solarnom elektranom i instaliranim solarnim panelom koji proizvodi obnovljivu električnu energiju. Ali moramo učiti od drugih zemalja koje su mnogo dalje u energetskoj tranziciji ili još uvijek snažno promoviraju širenje obnovljivih izvora energije, nego što mi radimo u cijelom regijonu.

Ne smijemo činiti iste greške kao neke zemlje prije nas, koje su obećavale visoke feed-in tarife, a zatim ih ponovno prilagođavaju promjenom zakona, smanjivale. Pa i takve političke igre, a ovdje govorim i kao investitor, očekujem u budućnosti i od političara u BiH.

Energetska tranzicija je globalno pitanje, i mora utjecati i na svaku pojedinu susjednu zemlju. Šta moramo postići u narednih nekoliko decenija, kako bi se naša djeca i dječja naše djeca osigurala na ovoj planeti? To su teme s kojima se moramo pozabaviti i ovim putem pozivam sve kolege iz komercijalnog sektora da udružimo snage. Jedno od centralnih pitanja energetske tranzicije je kako izgradnja fotonaponskih sistema ima najpozitivnije učinke na okoliš, poljoprivredu i zaštitu prirode? Naša kompanija Sun2world (www.sun2world.at) pronašla je odgovore izradom kontrolne liste “Dobro planiranje i effikasna implementacija fotonaponskih solarnih elektrana”. Cilj ove kontrolne liste je osigurati da omogućimo brži postupak odobravanja projektne dokumentacije i tako pozitivno doprinesemo zaštiti klime, održivoj i sigurnoj energiji, biološkoj raznolikosti, zaštiti prirode i okoliša, kao i ekonomskom razvoju, te ruralnom razvoju. Sada je na politici i lokalnim vlastima da znaju da želimo potaknuti ovu promjenu zakona. U isto vrijeme, ove prednosti trebale bi biti dostupne na transparentan način svim partnerima koji slijede zajedne ciljeve i na taj način daju svoj doprinos.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Masdar-Taaleri-soalrna-elektrana

Masdar i Taaleri Energia grade solarnu elektranu od 65 MW u Grčkoj

07 May 2021 - Masdar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Finska firma Taaleri Energia će zajedno graditi solarnu elektranu u Grčkoj, snage 65 MW.

Manastiri Svetoj Gori 21 solarnu elektranu

Manastiri na Svetoj Gori dobijaju 21 solarnu elektranu

07 May 2021 - Sedamnaest od 20 manastira na Svetoj Gori biće opremljeno fotonaponskim postrojenjima. Hilandar nije uključen u projekat.

EU 2030 udeo energije obnovljivih izvora 38 40

EU želi da do 2030. udeo energije iz obnovljivih izvora dostigne 38% do 40%

06 May 2021 - EU u nacrtu Direktive o obnovljivoj energiji predviđa podizanje učešća obnovljivih izvora u energetskom miksu na 38 do 40 procenata najkasnije do 2030. godine

Jaha Solar krovni fotonaponski 2 1 MW Kosovu

Jaha Solar će instalirati krovni fotonaponski sistem od 2,1 MW na Kosovu*

06 May 2021 - Maloprodajni lanac i proizvođač hrane Abi iz Prizrena potpisao je sporazum o izgradnji krovnog fotonaponskog sistema maksimalne snage 2,13 megavata