Životna sredina

Najčitanije u avgustu: Hrabre žene Kruščice, subvencije za OIE u Hrvatskoj, reorganizacija elektroprivreda u BiH

najčitanije

Photo: BGEN

Objavljeno

04.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U talasu protesta, blokada i raznih drugih akcija protiv gradnje malih hidroelektrana širom regiona, izdvojile su se „Hrabre žene Kruščice“, iz mesta u Bosni i Hercegovini, koje su 500 dana i noći sprečavale gradnju dve elektrane. Vest o nagradi koju im je dodelila nemačka fondacija EuroNatur bila je najčitanija na srpskoj verziji portala Balkan Green Energy News u julu.

Na drugom mestu liste najčitanijih vesti je autorski tekst o subvencijama za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj, a na trećem usvajanje programa za restrukturiranje dve državne elektroprivrede u BiH.

Lista najčitanijih je dostupna i za verziju portala na engleskom jeziku.

1 – „Hrabre žene Kruščice“ dobile nagradu EuroNatur zbog sprečavanja gradnje 2 MHE

„Hrabre žene Kruščice“ iz Bosne i Hercegovine osvojile su prestižnu nagradu nemačke fondacije EuroNatur za 2019. zahvaljujući akciji sprečavanja izgradnje dve male hidroelektrane (MHE) koja je trajala 500 dana i noći.

Grupa žena iz sela Kruščica u Bosni i Hercegovini, danas poznatija kao „Hrabre žene Kruščice“, je tokom 500 dana i noći blokirala most preko istoimene reke, čime je sprečila izgradnju dve male hidroelektrane.

„Hrabre žene Kruščice“ dobile nagradu EuroNatur zbog sprečavanja gradnje 2 MHE

2 – Hrvatska: iz poticajnog u premijski sustav – do zacrtanog cilja OIE

Hrvatska je prema svom zacrtanom cilju od 36,4 posto u proizvodnji OIE, koji je definirala u Nacionalnom energetskom i klimatskom planu (NECP), jedna od najambicioznijih zemalja u EU. Time jasno poručuje ulagačima da želi u potpunosti iskoristiti svoje prirodne potencijale obnovljivih izvora energije, navela je u svoj autorskom tekstu za Balkan Green Energy News Maja Pokrovac, direktorica gospodarskog udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH).

Hrvatska: iz poticajnog u premijski sustav – do zacrtanog cilja OIE

3 – Vlada Federacije BiH usvojila program za restrukturiranje EPBiH i EPHZHB

Federalna vlada Bosne i Hercegovine usvojila je Program o restrukturiranju elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH koji predviđa razdvajanje delatnosti u okviru dve državne kompanije – Elektroprivrede BiH (EPBiH) i Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (EPHZHB) u skladu sa pravilima Trećeg energetskog paketa Evropske unije.

Saglasnost na Program za restrukturiranje mora da da i Parlament Federacije. Program je povezan sa drugim aktivnostima u elektroenergetskom sektoru koje uključuju funkcionisanje Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH, posebno u pogledu nezavisnosti i stvaranja pretpostavki za funkcionisanje tržišta električne energije i odvajanja regulisanih i tržišnih delatnost, kao i modernizaciju i restrukturiranje rudnika uglja.

Vlada Federacije BiH usvojila program za restrukturiranje EPBiH i EPHZHB

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

02 децембра 2021 - Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom

ers becka berza obveznice saglasnost

Elektroprivreda Republike Srpske dobila saglasnost da emituje obveznice na Bečkoj berzi

02 децембра 2021 - Dobar test za ERS da na međunarodnom finansijskom tržištu proveri da li ima onih koji su zainteresovani da kupe njene obveznice

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Struja na 0!

01 децембра 2021 - Ne to. 0! Struja na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom