Životna sredina

Najčitanije u avgustu: Hrabre žene Kruščice, subvencije za OIE u Hrvatskoj, reorganizacija elektroprivreda u BiH

najčitanije

Photo: BGEN

Objavljeno

04.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U talasu protesta, blokada i raznih drugih akcija protiv gradnje malih hidroelektrana širom regiona, izdvojile su se „Hrabre žene Kruščice“, iz mesta u Bosni i Hercegovini, koje su 500 dana i noći sprečavale gradnju dve elektrane. Vest o nagradi koju im je dodelila nemačka fondacija EuroNatur bila je najčitanija na srpskoj verziji portala Balkan Green Energy News u julu.

Na drugom mestu liste najčitanijih vesti je autorski tekst o subvencijama za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj, a na trećem usvajanje programa za restrukturiranje dve državne elektroprivrede u BiH.

Lista najčitanijih je dostupna i za verziju portala na engleskom jeziku.

1 – „Hrabre žene Kruščice“ dobile nagradu EuroNatur zbog sprečavanja gradnje 2 MHE

„Hrabre žene Kruščice“ iz Bosne i Hercegovine osvojile su prestižnu nagradu nemačke fondacije EuroNatur za 2019. zahvaljujući akciji sprečavanja izgradnje dve male hidroelektrane (MHE) koja je trajala 500 dana i noći.

Grupa žena iz sela Kruščica u Bosni i Hercegovini, danas poznatija kao „Hrabre žene Kruščice“, je tokom 500 dana i noći blokirala most preko istoimene reke, čime je sprečila izgradnju dve male hidroelektrane.

„Hrabre žene Kruščice“ dobile nagradu EuroNatur zbog sprečavanja gradnje 2 MHE

2 – Hrvatska: iz poticajnog u premijski sustav – do zacrtanog cilja OIE

Hrvatska je prema svom zacrtanom cilju od 36,4 posto u proizvodnji OIE, koji je definirala u Nacionalnom energetskom i klimatskom planu (NECP), jedna od najambicioznijih zemalja u EU. Time jasno poručuje ulagačima da želi u potpunosti iskoristiti svoje prirodne potencijale obnovljivih izvora energije, navela je u svoj autorskom tekstu za Balkan Green Energy News Maja Pokrovac, direktorica gospodarskog udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH).

Hrvatska: iz poticajnog u premijski sustav – do zacrtanog cilja OIE

3 – Vlada Federacije BiH usvojila program za restrukturiranje EPBiH i EPHZHB

Federalna vlada Bosne i Hercegovine usvojila je Program o restrukturiranju elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH koji predviđa razdvajanje delatnosti u okviru dve državne kompanije – Elektroprivrede BiH (EPBiH) i Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (EPHZHB) u skladu sa pravilima Trećeg energetskog paketa Evropske unije.

Saglasnost na Program za restrukturiranje mora da da i Parlament Federacije. Program je povezan sa drugim aktivnostima u elektroenergetskom sektoru koje uključuju funkcionisanje Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH, posebno u pogledu nezavisnosti i stvaranja pretpostavki za funkcionisanje tržišta električne energije i odvajanja regulisanih i tržišnih delatnost, kao i modernizaciju i restrukturiranje rudnika uglja.

Vlada Federacije BiH usvojila program za restrukturiranje EPBiH i EPHZHB

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Elektrana biogas Hrvatskoj bankrotirala ogranicenja cene struje

Elektrana na biogas u Hrvatskoj bankrotirala zbog ograničenja cene struje

4. septembar 2019. - Vlada Hrvatske mora hitno da pomogne elektranama na biogas ili će 70 odsto kapaciteta obustaviti rad, objavila je njihova asocijacija

Lokacije-elektrana-u-razvoju-Srbiji-prikljucenje-prenosnu-mrezu

Lokacije elektrana u razvoju u Srbiji koje čekaju priključenje na prenosnu mrežu

4. septembar 2019. - Stručnjak za energetiku Nenad Jovanović je sastavio kartu s lokacijama projekata elektrana sa zahtevima EMS-u za odobrenje priključenja

hrvatski telekom ht professio energia ppa ugovor

HT i Professio Energia potpisali prvi korporativni PPA ugovor u Hrvatskoj

4. septembar 2019. - Hrvatski Telekom saopštio je da je potpisan desetogodišnji virtualni korporativni ugovor o snabdevanju električnom energijom

vlada srbije prozjumer solarni paneli

I Vlada Srbije postaje prozjumer – solarni paneli biće postavljeni na tri zgrade

4. septembar 2019. - Projekat postavljanja solarnih elektrana je u završnoj fazi pripreme, kažu u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa