x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Najčitanije u avgustu: Hrabre žene Kruščice, subvencije za OIE u Hrvatskoj, reorganizacija elektroprivreda u BiH

04.09.2019. | Komentari: 0Autor:

Photo: BGEN
Najčitanije u avgustu: Hrabre žene Kruščice, subvencije za OIE u Hrvatskoj, reorganizacija elektroprivreda u BiH

U talasu protesta, blokada i raznih drugih akcija protiv gradnje malih hidroelektrana širom regiona, izdvojile su se “Hrabre žene Kruščice”, iz mesta u Bosni i Hercegovini, koje su 500 dana i noći sprečavale gradnju dve elektrane. Vest o nagradi koju im je dodelila nemačka fondacija EuroNatur bila je najčitanija na srpskoj verziji portala Balkan Green Energy News u julu.

Na drugom mestu liste najčitanijih vesti je autorski tekst o subvencijama za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj, a na trećem usvajanje programa za restrukturiranje dve državne elektroprivrede u BiH.

Lista najčitanijih je dostupna i za verziju portala na engleskom jeziku.

1 – “Hrabre žene Kruščice” dobile nagradu EuroNatur zbog sprečavanja gradnje 2 MHE

“Hrabre žene Kruščice” iz Bosne i Hercegovine osvojile su prestižnu nagradu nemačke fondacije EuroNatur za 2019. zahvaljujući akciji sprečavanja izgradnje dve male hidroelektrane (MHE) koja je trajala 500 dana i noći.

Grupa žena iz sela Kruščica u Bosni i Hercegovini, danas poznatija kao “Hrabre žene Kruščice”, je tokom 500 dana i noći blokirala most preko istoimene reke, čime je sprečila izgradnju dve male hidroelektrane.

„Hrabre žene Kruščice“ dobile nagradu EuroNatur zbog sprečavanja gradnje 2 MHE

2 – Hrvatska: iz poticajnog u premijski sustav – do zacrtanog cilja OIE

Hrvatska je prema svom zacrtanom cilju od 36,4 posto u proizvodnji OIE, koji je definirala u Nacionalnom energetskom i klimatskom planu (NECP), jedna od najambicioznijih zemalja u EU. Time jasno poručuje ulagačima da želi u potpunosti iskoristiti svoje prirodne potencijale obnovljivih izvora energije, navela je u svoj autorskom tekstu za Balkan Green Energy News Maja Pokrovac, direktorica gospodarskog udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH).

Hrvatska: iz poticajnog u premijski sustav – do zacrtanog cilja OIE

3 – Vlada Federacije BiH usvojila program za restrukturiranje EPBiH i EPHZHB

Federalna vlada Bosne i Hercegovine usvojila je Program o restrukturiranju elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH koji predviđa razdvajanje delatnosti u okviru dve državne kompanije – Elektroprivrede BiH (EPBiH) i Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (EPHZHB) u skladu sa pravilima Trećeg energetskog paketa Evropske unije.

Saglasnost na Program za restrukturiranje mora da da i Parlament Federacije. Program je povezan sa drugim aktivnostima u elektroenergetskom sektoru koje uključuju funkcionisanje Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH, posebno u pogledu nezavisnosti i stvaranja pretpostavki za funkcionisanje tržišta električne energije i odvajanja regulisanih i tržišnih delatnost, kao i modernizaciju i restrukturiranje rudnika uglja.

Vlada Federacije BiH usvojila program za restrukturiranje EPBiH i EPHZHB

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.