Električna energija

Vlada Federacije BiH usvojila program za restrukturiranje EPBiH i EPHZHB

Vlada-Federacija-BiH-usvojila-program-za-restrukturiranje-EPBiH-i-EPHZHB

Slika: Sednica Vlade Federacije BiH (Vlada FBiH)

Objavljeno

27.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Federalna vlada Bosne i Hercegovine usvojila je Program o restrukturiranju elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH koji predviđa razdvajanje delatnosti u okviru dve državne kompanije – Elektroprivrede BiH (EPBiH) i Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (EPHZHB) u skladu sa pravilima Trećeg energetskog paketa Evropske unije.

Saglasnost na Program za restrukturiranje mora da da i Parlament Federacije.

Program je, kako je saopštila federacijska vlada, povezan sa drugim aktivnostima u elektroenergetskom sektoru koje uključuju funkcionisanje Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH, posebno u pogledu nezavisnosti i stvaranja pretpostavki za funkcionisanje tržišta električne energije i odvajanja regulisanih i tržišnih delatnost, kao i modernizaciju i restrukturiranje rudnika uglja.

Ključne promene i obaveze koje proizilaze na osnovu odredbi Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH, i koje će biti obuhvaćene ovim Programom, su funkcionalno razdvajanje svih delatnosti, pravno razdvajanje i nezavisnost za delatnost distribucije i računovodstveno razdvajanje delatnosti snabdevanja na regulisano i tržišno. Ovi zahtevi znače, kako se navodi, da je, osim računovodstvenog, potrebno i razdvajanje svih delatnosti proizvodnje, distribucije, snabdevanja, trgovine i ostalih delatnosti.

Dodatno, u oblasti delatnosti distribucije, promene moraju biti još veće, jer je potrebna još veća nezavisnost koja uključuje i pravni oblik, što znači da će postojeća elektroprivredna preduzeća formirati zavisna društva za distribuciju koja će imati status operatora distributivnog sistema (ODS).

Restrukturiranje elektroprivrednih preduzeća je planirano u više faza pri čemu prva faza odgovara realizaciji osnovnih zahteva utvrđenih Zakonom o električnoj energiji, kao što su računovodstveno i upravljačko razdvajanje delatnosti i formiranje preduzeća za distribuciju – ODS. Vremenski okvir za ovu fazu je 15 meseci od dana dobijanja saglasnosti Parlamenta Federacije BiH.

Program prestrukturiranja elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH podrazumeva potpuno sprovođenje i primenu u praksi računovodstvenog i upravljačkog razdvajanja, uz primenu transfernih cena između delatnosti unutar elektroprivrednih preduzeća. Tokom ove faze bio bi nastavljen proces modernizacije i poboljšanja poslovanja rudnika uglja pojedinačno, smanjenje broja zaposlenih i realizacije ulaganja, saopštila je Vlada Federacije BiH.

Istovremeno, elektroprivredna preduzeća bi uradila dodatne analize i, na osnovu njih, donele odluke u vezi s formiranjem preduzeća za elektroprivredne delatnosti i restrukturiranje delatnosti rudarstva, vodeći računa o organizacionom statusu delatnosti proizvodnje i budućim potrebama za zamenske kapacitete u termoelektranama.

Zavisno od analiza i odluka u ovoj fazi, a uz prethodnu saglasnost Vlade Federacije BiH, pristupilo bi se njihovom sprovođenju što predstavlja treću fazu ovog programa.

U Programu su, kako se navodi, detaljno razrađene i sve potrebne aktivnosti za realizaciju svih predviđenih faza i ciljeva.

Restrukturiranje moralo da se obavi do 1. januara 2015.

Federacijska vlada je podsetila da je BiH potpisnik Ugovora o formiranju Energetske zajednice koji je na snazi od 1. jula 2006. godine. Time je preuzeta obaveza preuzimanja i sprovđenja pravne tekovine Evropske unije koja se, između ostalog, odnosi na tržište električne energije.

U 2011. godini pravna tekovina EU za članice Energetske zajednice je proširena delom EU propisa koji sačinjavaju Treći energetski paket, i koji su postali pravno obavezujući i za ugovorne strane Energetske zajednice, uz rok za transpoziciju u domaće zakonodavstvo i primenu u praksi do 1. januara 2015. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

02 децембра 2021 - Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom

ers becka berza obveznice saglasnost

Elektroprivreda Republike Srpske dobila saglasnost da emituje obveznice na Bečkoj berzi

02 децембра 2021 - Dobar test za ERS da na međunarodnom finansijskom tržištu proveri da li ima onih koji su zainteresovani da kupe njene obveznice

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Struja na 0!

01 децембра 2021 - Ne to. 0! Struja na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom