Električna energija

Vlada Federacije BiH usvojila program za restrukturiranje EPBiH i EPHZHB

Vlada-Federacija-BiH-usvojila-program-za-restrukturiranje-EPBiH-i-EPHZHB

Slika: Sednica Vlade Federacije BiH (Vlada FBiH)

Objavljeno

27.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Federalna vlada Bosne i Hercegovine usvojila je Program o restrukturiranju elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH koji predviđa razdvajanje delatnosti u okviru dve državne kompanije – Elektroprivrede BiH (EPBiH) i Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (EPHZHB) u skladu sa pravilima Trećeg energetskog paketa Evropske unije.

Saglasnost na Program za restrukturiranje mora da da i Parlament Federacije.

Program je, kako je saopštila federacijska vlada, povezan sa drugim aktivnostima u elektroenergetskom sektoru koje uključuju funkcionisanje Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH, posebno u pogledu nezavisnosti i stvaranja pretpostavki za funkcionisanje tržišta električne energije i odvajanja regulisanih i tržišnih delatnost, kao i modernizaciju i restrukturiranje rudnika uglja.

Ključne promene i obaveze koje proizilaze na osnovu odredbi Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH, i koje će biti obuhvaćene ovim Programom, su funkcionalno razdvajanje svih delatnosti, pravno razdvajanje i nezavisnost za delatnost distribucije i računovodstveno razdvajanje delatnosti snabdevanja na regulisano i tržišno. Ovi zahtevi znače, kako se navodi, da je, osim računovodstvenog, potrebno i razdvajanje svih delatnosti proizvodnje, distribucije, snabdevanja, trgovine i ostalih delatnosti.

Dodatno, u oblasti delatnosti distribucije, promene moraju biti još veće, jer je potrebna još veća nezavisnost koja uključuje i pravni oblik, što znači da će postojeća elektroprivredna preduzeća formirati zavisna društva za distribuciju koja će imati status operatora distributivnog sistema (ODS).

Restrukturiranje elektroprivrednih preduzeća je planirano u više faza pri čemu prva faza odgovara realizaciji osnovnih zahteva utvrđenih Zakonom o električnoj energiji, kao što su računovodstveno i upravljačko razdvajanje delatnosti i formiranje preduzeća za distribuciju – ODS. Vremenski okvir za ovu fazu je 15 meseci od dana dobijanja saglasnosti Parlamenta Federacije BiH.

Program prestrukturiranja elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH podrazumeva potpuno sprovođenje i primenu u praksi računovodstvenog i upravljačkog razdvajanja, uz primenu transfernih cena između delatnosti unutar elektroprivrednih preduzeća. Tokom ove faze bio bi nastavljen proces modernizacije i poboljšanja poslovanja rudnika uglja pojedinačno, smanjenje broja zaposlenih i realizacije ulaganja, saopštila je Vlada Federacije BiH.

Istovremeno, elektroprivredna preduzeća bi uradila dodatne analize i, na osnovu njih, donele odluke u vezi s formiranjem preduzeća za elektroprivredne delatnosti i restrukturiranje delatnosti rudarstva, vodeći računa o organizacionom statusu delatnosti proizvodnje i budućim potrebama za zamenske kapacitete u termoelektranama.

Zavisno od analiza i odluka u ovoj fazi, a uz prethodnu saglasnost Vlade Federacije BiH, pristupilo bi se njihovom sprovođenju što predstavlja treću fazu ovog programa.

U Programu su, kako se navodi, detaljno razrađene i sve potrebne aktivnosti za realizaciju svih predviđenih faza i ciljeva.

Restrukturiranje moralo da se obavi do 1. januara 2015.

Federacijska vlada je podsetila da je BiH potpisnik Ugovora o formiranju Energetske zajednice koji je na snazi od 1. jula 2006. godine. Time je preuzeta obaveza preuzimanja i sprovđenja pravne tekovine Evropske unije koja se, između ostalog, odnosi na tržište električne energije.

U 2011. godini pravna tekovina EU za članice Energetske zajednice je proširena delom EU propisa koji sačinjavaju Treći energetski paket, i koji su postali pravno obavezujući i za ugovorne strane Energetske zajednice, uz rok za transpoziciju u domaće zakonodavstvo i primenu u praksi do 1. januara 2015. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ruzicastog evo definicije H2 iz obnovljivih izvora

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ružičastog: ovo je standard za zeleni H2

19 маја 2022 - Organizacija za zeleni vodonik objavila je Standard za zeleni vodonik kojim je definisala šta se smatra zelenim vodonikom

Vecina zemalja Zapadnog Balkana pravi prve konkretne poteze za oporezivanje CO2

Koje zemlje Zapadnog Balkana se pripremaju za uvođenje poreza na CO2

18 маја 2022 - Tako ubrzavaju dekarbonizaciju, ali i izbegavaju plaćanje prekogranične takse na CO2, čije je uvođenje za 2026. najavila EU

milos loncar prozjumeri altina zemun srbija

Domaćinstva u Srbiji počela da proizvode struju iz sunca, prenosimo iskustva iz Zemuna

16 маја 2022 - Prvih 13 domaćinstava već proizvodi električnu energiju za sopstvenu potrošnju u solarnim panelima na svojim krovovima

Dr.-Peter-Zhou-Huawei-web

Huawei rešenje za smanjenje potrošnje energije pri skladištenju podataka

16 маја 2022 - Kompanija je na prošlonedeljnom sajmu u Minhenu predstavila novi koncept skladištenja podataka Zelena strategija 3+1