Životna sredina

Nacrt zakona o klimatskim promenama poslat ministarstvu

Nacrt zakona o klimatskim promenama poslat ministarstvu

Foto: Pixabay

Objavljeno

11.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice je saopštio da je poslao ministarstvu za životnu sredinu Kosova* nacrt zakona o klimatskim promenama.

Novi zakon o klimatskim promenama bi uskladio pravni okvir sa propisom EU (525/2013) o mehanizmu za monitoring i izveštavanje o smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte i preporukom Ministarskog saveta Energetske zajednice da se obave pripreme za razvoj integrisanih nacionalnih energetskih i klimatskih planova.

Sekretarijat očekuje da se razgovori o nacrtu obave na tehničkom nivou u narednim mesecima.

Tokom prošlogodišnjeg zasedanja Ministarskog saveta, članice Energetske zajednice su se obavezale da postave ciljeve za obnovljive izvore energije (OIE), energetsku efikasnost i smanjenje gasova sa efektom staklene bašte.

Sekretarijat se obavezao da podrži članice u radu na nacrtima zakona, posebno u kontekstu pripreme integrisanih nacionalnih energetskih i klimatskih planova, navodi se u saopštenju.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

GEFF Zapadni Balkan energetska efikasnost 28. septembar 2021.

EBRD predstavlja rezultate programa za finansiranje energetske efikasnosti na Zapadnom Balkanu

21 септембра 2021 - Predstavljanje rezultata GEFF programa za Zapadni Balkan i najava daljeg finansiranja energetske efikasnosti u stambenom sektoru u regionu održaće se 28. septembra 2021. u online formatu.

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 септембра 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 септембра 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 септембра 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.