Električna energija

Mujović traži savet Crnogorske akademije nauka i umjetnosti o Bilećkom jezeru i energetskoj tranziciji

sasa mujovic canu sporazum dragan vukcevic

Foto:

Objavljeno

02.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo energetike i rudarstva i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) potpisali su danas Sporazum o saradnji.

Sporazum o saradnji potpisali su Saša Mujović, ministar energetike i rudarstva, i Dragan K. Vukčević, predsednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Mujović je rekao da u energetskom sektoru postoji veliki broj otvorenih pitanja i mogućnosti za saradnju dve institucije.

„Biću vrlo konkretan i zatražiti već od samog starta naše saradnje, da predstavnici CANU-a budu uključeni u razne projekte, između ostalih da riješimo pitanje Bilećkog jezera i valorizacije potencijala, da članovi CANU- a i oni članovi koje vi delegirate budu u sastavu radnih komisija, da nam pomognete da na pravi, pravičan i pravedan način riješimo pitanje energetske tranzicije u Crnoj Gori, da vidimo kako to naše potencijale u smislu ruda, minerala možemo koristiti na najbolji mogući način“, poručio je ministar.

Mujović: Prvog saveznika i prvi savet potražićemo na ovoj adresi

Mujović je rekao da nije pristalica samoljublja, ali isto tako ne voli i nije mu drago kada se za neka važna mišljenja prvo obrate međunarodnim adresama i smatraju da negde drugo postoje ljudi koji su kvalifikovaniji, koji bolje misle Crnoj Gori, od onih najpriznatijih i najmudrijih glava koje su svakako skoncentrisane u CANU.

„S tom praksom želim da prekinemo i želim da brojne probleme u energetici rješavamo na partnerskoj osnovi, tako što ćemo prvog saveznika i prvo savjet potražiti na ovoj adresi“, naglasio je Mujović.

Dragan K. Vukčević istakao je da CANU ima ENEKO Centar  za energiju i ekologiju, kojim upravlja akademik Igor Đurović. ON je si takao da ga raduje što je ministar Mujović prepoznao mogućnosti saradnje između resora kojim upravlja i CANU oko brojnih tema vezanih za ovu osetljivu i složenu oblast.

Koordinacioni odbor imaće četiri člana

„Vjerujem da će današnji sporazum biti dobar osnov za unapređenje saradnje naših institucija, u pogledu okruglih stolova, tribina, zajedničkih izdanja, zajedničkih nastupa u prijavljivanju projekata iz ove oblasti“, istakao je Vukčević.

Kako je predviđeno Sporazumom, Koordinacioni odbor, sačinjen od četiri člana, od kojih po dva imenuju CANU i Ministarstvo, pratiće realizaciju aktivnosti i o tome periodično informisati potpisnike.

Inače, CANU je nedavno sa tri državne energetske kompanije potpisala Memorandum o saradnji u cilju unapređenja efikasnosti elektroenergetskog sistema i primene veštačke inteligencije u elektroenergetici.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

2. april 2024. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

2. april 2024. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

2. april 2024. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

2. april 2024. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.