Električna energija

Državne energetske kompanije dogovorile saradnju sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti

canu akademija energetika epcg cges cedis

Foto: EPCG

Objavljeno

30.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU)potpisala je sa tri državne energetske kompanije Memorandum o saradnji u cilju unapređenja efikasnosti elektroenergetskog sistema i primene veštačke inteligencije u elektroenergetici.

Memorandumom o saradnji je prediviđeno da će CANU i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) zajednički raditi na naučnoistraživačkim i razvojnim projektima iz oblasti energetike kroz saradnju sa ENEKO centrom, kao posebnom naučnoistraživačkom jedinicom CANU.

Takođe, previđeno je i održavanje zajedničkih naučnih skupova, okruglih stolova i stručnih rasprava iz oblasti elektroenergetike, izdavanje publikacija, kao i saradnja na drugim poslovima od zajedničkog interesa.

Vukčević: ENEKO centar je osnovan, ali nije radio previše

Predsednik CANU akademik Dragan K. Vukčević rekao je da u okviru CANU postoji ENEKO, centar za energetiku, ekologiju i održivi razvoj, koji je relativno davno osnovan, ali nije radio previše. Članovi akademije potpredsednik Stanković i akademik Đurović pokrenuli su, kako je dodao, inicijativu za ponovno obnavljanje tog centra i saradnju sa energetskim kompanijama.

On se nada će rezulta saradnje biti okrugli stolovi, naučni skupovi, tribine i zajednički projekti.

Predsednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović istakao je je CANU prepoznala značaj energetike. On je podsetio da su prilikom sastanka ministara energetike u Berlinskom procesu konstatovane tri stvari koje nisu dobre za države regiona.

Đukanović: CANU može da pomogne sa problemima koje imamo

„Prvo da nije dobra zakonska regulativa. Drugo je da su nesređeni javni registri, i pod broj tri je nedostatak stručnog kadra. To je problem sa kojim se suočavamo i očekujemo da nam CANU pomogne, a EPCG će biti potpuno otvorena za saradnju“, rekao je Đukanović.

Prema rečima Ivana Asanovića, izvršnog direktora CGES-a, ovaj nivo saradnje sa CANU je značajan sa stručnog, tehničkog, ali i sa promotivnog nivoa, da se konačno projekti koje kompanija realizuje na pravi način predstave javnosti.

Vladimir Čađenović, izvršni direktor CEDIS-a, smatra da je enrgetskim kompanijama preko potrebna nauka u radu. “Vidjeli smo na prethodnom sastanku da postoji široki prostor za našu saradnju, da smo potrebni jedini drugima i da ćemo to činiti na dobrobit države i društva”, naveo je Čađenović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

30. novembar 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

30. novembar 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

30. novembar 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

epcg novi odbor direktora milutin djukanovic

EPCG dobio novi Odbor direktora, Đukanović reizabran za predsednika

30. novembar 2023. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju