Električna energija

Državne energetske kompanije dogovorile saradnju sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti

canu akademija energetika epcg cges cedis

Foto: EPCG

Objavljeno

30.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) potpisala je sa tri državne energetske kompanije Memorandum o saradnji u cilju unapređenja efikasnosti elektroenergetskog sistema i primene veštačke inteligencije u elektroenergetici.

Memorandumom o saradnji je prediviđeno da će CANU i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) zajednički raditi na naučnoistraživačkim i razvojnim projektima iz oblasti energetike kroz saradnju sa ENEKO centrom, kao posebnom naučnoistraživačkom jedinicom CANU.

Takođe, previđeno je i održavanje zajedničkih naučnih skupova, okruglih stolova i stručnih rasprava iz oblasti elektroenergetike, izdavanje publikacija, kao i saradnja na drugim poslovima od zajedničkog interesa.

Vukčević: ENEKO centar je osnovan, ali nije radio previše

Predsednik CANU akademik Dragan K. Vukčević rekao je da u okviru CANU postoji ENEKO, centar za energetiku, ekologiju i održivi razvoj, koji je relativno davno osnovan, ali nije radio previše. Članovi akademije potpredsednik Stanković i akademik Đurović pokrenuli su, kako je dodao, inicijativu za ponovno obnavljanje tog centra i saradnju sa energetskim kompanijama.

On se nada će rezulta saradnje biti okrugli stolovi, naučni skupovi, tribine i zajednički projekti.

Predsednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović istakao je je CANU prepoznala značaj energetike. On je podsetio da su prilikom sastanka ministara energetike u Berlinskom procesu konstatovane tri stvari koje nisu dobre za države regiona.

Đukanović: CANU može da pomogne sa problemima koje imamo

„Prvo da nije dobra zakonska regulativa. Drugo je da su nesređeni javni registri, i pod broj tri je nedostatak stručnog kadra. To je problem sa kojim se suočavamo i očekujemo da nam CANU pomogne, a EPCG će biti potpuno otvorena za saradnju“, rekao je Đukanović.

Prema rečima Ivana Asanovića, izvršnog direktora CGES-a, ovaj nivo saradnje sa CANU je značajan sa stručnog, tehničkog, ali i sa promotivnog nivoa, da se konačno projekti koje kompanija realizuje na pravi način predstave javnosti.

Vladimir Čađenović, izvršni direktor CEDIS-a, smatra da je enrgetskim kompanijama preko potrebna nauka u radu. “Vidjeli smo na prethodnom sastanku da postoji široki prostor za našu saradnju, da smo potrebni jedini drugima i da ćemo to činiti na dobrobit države i društva”, naveo je Čađenović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

30. novembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

30. novembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

30. novembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

30. novembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji