Električna energija

Državne energetske kompanije dogovorile saradnju sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti

canu akademija energetika epcg cges cedis

Foto: EPCG

Objavljeno

30.11.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

30.11.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) potpisala je sa tri državne energetske kompanije Memorandum o saradnji u cilju unapređenja efikasnosti elektroenergetskog sistema i primene veštačke inteligencije u elektroenergetici.

Memorandumom o saradnji je prediviđeno da će CANU i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) zajednički raditi na naučnoistraživačkim i razvojnim projektima iz oblasti energetike kroz saradnju sa ENEKO centrom, kao posebnom naučnoistraživačkom jedinicom CANU.

Takođe, previđeno je i održavanje zajedničkih naučnih skupova, okruglih stolova i stručnih rasprava iz oblasti elektroenergetike, izdavanje publikacija, kao i saradnja na drugim poslovima od zajedničkog interesa.

Vukčević: ENEKO centar je osnovan, ali nije radio previše

Predsednik CANU akademik Dragan K. Vukčević rekao je da u okviru CANU postoji ENEKO, centar za energetiku, ekologiju i održivi razvoj, koji je relativno davno osnovan, ali nije radio previše. Članovi akademije potpredsednik Stanković i akademik Đurović pokrenuli su, kako je dodao, inicijativu za ponovno obnavljanje tog centra i saradnju sa energetskim kompanijama.

On se nada će rezulta saradnje biti okrugli stolovi, naučni skupovi, tribine i zajednički projekti.

Predsednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović istakao je je CANU prepoznala značaj energetike. On je podsetio da su prilikom sastanka ministara energetike u Berlinskom procesu konstatovane tri stvari koje nisu dobre za države regiona.

Đukanović: CANU može da pomogne sa problemima koje imamo

„Prvo da nije dobra zakonska regulativa. Drugo je da su nesređeni javni registri, i pod broj tri je nedostatak stručnog kadra. To je problem sa kojim se suočavamo i očekujemo da nam CANU pomogne, a EPCG će biti potpuno otvorena za saradnju“, rekao je Đukanović.

Prema rečima Ivana Asanovića, izvršnog direktora CGES-a, ovaj nivo saradnje sa CANU je značajan sa stručnog, tehničkog, ali i sa promotivnog nivoa, da se konačno projekti koje kompanija realizuje na pravi način predstave javnosti.

Vladimir Čađenović, izvršni direktor CEDIS-a, smatra da je enrgetskim kompanijama preko potrebna nauka u radu. “Vidjeli smo na prethodnom sastanku da postoji široki prostor za našu saradnju, da smo potrebni jedini drugima i da ćemo to činiti na dobrobit države i društva”, naveo je Čađenović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

30. novembar 2023. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

30. novembar 2023. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

30. novembar 2023. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

30. novembar 2023. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske