OIE

Mladi, pametni i uspešni – rešenje startapa Smart Watering primenjeno u najvećem voćnjaku u Srbiji

Foto: Smart Watering

Objavljeno

29.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Srpski startup Smart Watering Solutions iz Novog Sada razvio je distribuirano IoT rešenje za upravljanje navodnjavanjem koje se sada koristi u najvećem voćnjaku u Srbiji, a cilj im je da njihovom aplikacijom bude pokriveno minimum 500 hektara poljoprivrednog zemljišta do kraja 2019. godine. Međutim, uspeh nije došao preko noći, a osnivač Lazar Jovanović priča za Balkan Green Energy News kako se startap razvijao još od studentskih dana.

„Sve je počelo krajem 2015. godine kada sam zasadio lešnik na porodičnom imanju. Tada sam hteo da kupim sistem koji će mi omogućiti da daljinski kontrolišem navodnjavanje u svom voćnjaku i nisam uspeo da ga nađem na tržištu,“ priča Jovanović za Balkan Green Energy News. Danas diplomirani inženjer elektrotehnike i računarstva, a tada student, Jovanović se udružuje sa prijateljem i cimerom iz doma Zoranom Đukićem i počinje razvoj jednog takvog sistema.

„Prvo smo razvili kontroler kojim se upravljalo putem SMS poruka a kasnije smo razvili mobilnu aplikaciju i počeli da uvodimo nove funkcije“, kaže Jovanović.

Međutim, svaki početak je težak, pa tako ni za ove sjajne momke nije sve teklo glatko, s obzirom da na početku nisu imali nikakvog iskustva u razvoju takvih sistema.

„Poteškoća smo imali mnogo, od izbora prave opreme do softverskih problema na koje smo nailazili. Ali smo se na početku naoružali strpljenjem pa smo sve probleme uspešno prevazišli. Svaku poteškoću smo gledali kao izazov i kao mogućnost da naučimo nešto novo. Kada sa takvim stavom pristupate problemu gotovo uvek ishod bude pozitivan i na kraju se nađe odgovarajuće rešenje“, kaže ovaj 26-godišnjak.

Pozitivna životna filozofija i upornost krunisani uspehom

Zatim su krenule da se nižu nagrade. Smart Watering je 2016. godine pobedio na takmičenju za inovacije u poljoprivredi i agro biznisu koje je organizovala organizacija SerbiaStartUp u okviru Future Agro Challenge konkursa i time dobio šansu da predstavlja Srbiju na svetskom finalu u Južnoafričkoj Republici.

U 2017. godini, startap je dobio priznanje za preduzetništvo na Youth Heroes konkursu koji organizuju Exit Fondacija i naftna kompanija NIS.

A onda, 2018. godine Smart Watering ulazi u Delta Biznis Inkubator kao jedan od samo sedam timova odabranih od 163 prijavljena startapa.

„Učešće u Delta Biznis Inkubatoru nam je značilo u velikoj meri jer smo uz mentorsku i materijalnu pomoć Delta Agrara razvili softver koji omogućuje potpunu automatizaciju navodnjavanja. Naša aplikacija je sada dovoljno pametna da samostalno donosi odluke o navodnjavanju na osnovu podataka prikupljenih iz polja i kontroliše proces bez intervencije čoveka“, nastavlja Jovanović.

Smart Watering u najvećem voćnjaku u Srbiji i planovi za budućnost

Usledila je primena Smart Watering rešenja u najvećem voćnjaku u Srbiji, površine preko 400ha, čiji je vlasnik Delta Agrar, deo kompanije Delta Holding.

Na pitanje šta je sve potrebno za pokretanje ovakvog sistema i kolika su ulaganja, Jovanović objašnjava da je potrebno imati sistem za navodnjavanje, kao i signal mobilne mreže. Smart Watering sistemi mogu da rade na parcelama gde ima električne energije, a tamo gde je nema, oni su solarno napajani. Ulaganja zavise od toga koliko kompleksan sistem korisnik želi, pa tako i iznosi variraju, dodaje Jovanović i ističe da sistem korisniku štedi vreme i novac, zato što sada na klik može da upravlja svim procesima u vezi sa navodnjavanjem.

O tome kako vidi dalji razvojni put startapa, kaže: „Sada sarađujemo sa Delta Agrarom i Aquaduct-om, firmom koja se bavi razvojem sistema za navodnjavanje, a do velikog broja korisnika dolazimo i direktno putem našeg web sajta. Želimo da do kraja 2019. pod našom aplikacijom u Srbiji bude minimum 500ha. Takođe radimo na poboljšanju naše aplikacije i dalje razvijamo nove funkcije“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Elektrana biogas Hrvatskoj bankrotirala ogranicenja cene struje

Elektrana na biogas u Hrvatskoj bankrotirala zbog ograničenja cene struje

29. oktobar 2018. - Vlada Hrvatske mora hitno da pomogne elektranama na biogas ili će 70 odsto kapaciteta obustaviti rad, objavila je njihova asocijacija

Lokacije-elektrana-u-razvoju-Srbiji-prikljucenje-prenosnu-mrezu

Lokacije elektrana u razvoju u Srbiji koje čekaju priključenje na prenosnu mrežu

29. oktobar 2018. - Stručnjak za energetiku Nenad Jovanović je sastavio kartu s lokacijama projekata elektrana sa zahtevima EMS-u za odobrenje priključenja

hrvatski telekom ht professio energia ppa ugovor

HT i Professio Energia potpisali prvi korporativni PPA ugovor u Hrvatskoj

29. oktobar 2018. - Hrvatski Telekom saopštio je da je potpisan desetogodišnji virtualni korporativni ugovor o snabdevanju električnom energijom

vlada srbije prozjumer solarni paneli

I Vlada Srbije postaje prozjumer – solarni paneli biće postavljeni na tri zgrade

29. oktobar 2018. - Projekat postavljanja solarnih elektrana je u završnoj fazi pripreme, kažu u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa