OIE

MK grupa najavila otvaranje vetroparka Krivača u maju

mk grupa krivaca vetropark kopaonik biznis forum mihailo jankovic

Foto: Kopaonik biznis forum

Objavljeno

06.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija bi u maju trebalo da dobije još jedan vetropark – Krivača, snage 105 MW, koji grade srpska kompanija MK grupa i slovenački fond ALFI Green Energy Fund.

Mihailo Janković, generalni direktor MK Group, učestvovao je na panelu „Put ka energetskoj tranziciji“ na Kopaonik biznis forum i tom prilikom govorio o investicijama u zelenu energiju.

On je naglasio da je energetska stabilnost danas ključni faktor i pitanje nacionalne bezbednosti i strategije.

„MK Group je dosad izgradila tri vetroparka u Vojvodini, a u maju ćemo otvoriti i Krivaču, prvi vetropark u Istočnoj Srbiji, u koji smo investirali 165 miliona evra“, naveo je Janković.

U Krivaču je investirano 165 miliona evra

U junu 2022. godine MK grupa i ALFI Green Energy Fund preuzeli su gradnju vetroelektrane Krivača u opštini Golubac, koju je započela austrijska firma Ivicom Holding.

Krivača će biti druga vetroelektrana koja je izgrađena posle zatišja koje je trajalo od 2019, ali prva velika jer je Rudisova elektrana otvorena u novembru 2023. imala samo devet megavata.

Takođe, predstavlja prekretnicu po dva osnova: kao prvi projekat obnovljive energije u Srbiji koji uključuje komercijalni ugovor o otkupu električne energije (eng PPA) između proizvođača i energetske firme (eng. utility PPA) i prvi projekat u Srbiji za koji je turbine isporučio Nordex.

Janković je istakao da MK grupa radi i na izgradnji agosolarnog projekta Kula, a u sve projekte obnovljivih izvora energije do 2026. investiraće ukupno 900 miliona evra za jedan gigavat zelene energije.

Zbog globalno veće tražnje za električnom energijom, investicije ne smeju stati

Ranije je kompanija saopštila da samostalno ili sa partnerima razvija projekte za vetroparkove snage 800 MW i za solarne elektrane snage 660 MW.

„Pored globalno veće tražnje za električnom energijom, investicije ne smeju stati. Zbog toga su značajne zelene stimulacije za dalja ulaganja u nove projekte“, izjavio je Janković na Kopaoniku.

MK grupa je sa italijanskom firmom Fintel u Srbiji izgradila vetroparkove Kula (9,9 MW), La Piccolina (6,6 MW) i Košava (69 MW).

Kula, otvorena krajem 2015, bila je prva vetroelektrana u zemlji. Dve firme su u maju 2022. započele gradnju vetroelektrane Kula 2, snage 10 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

6. mart 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

6. mart 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

6. mart 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

6. mart 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji