Električna energija

Mikulić: CROPEX će organizovati prodaju HEP-ovih garancija porekla

ante mikulic cropex garancije porekla hep

Foto: OIEH

Objavljeno

19.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda biće prva elektroprivreda u regionu koja će svoje garancije porekla prodavati na berzi električne energije. Prva aukcija trebalo bi da se održi ove godine, najavio je Ante Mikulić, direktor hrvatske berze CROPEX.

CROPEX prodaje garancije porekla elektrana koje su u sistemu podsticaja, kao i onih koje su izašle iz sistema podsticaja svojevoljno ili zato što im je istekao ugovor. Aukcije za garancije porekla elektrana koje više ne dobijaju državne subvencije Berza obavlja za agregatora ENNA Opskrba.

Ubrzanim izlaskom elektrana iz sistema državnih podsticaja, kako je Ante Mikulić rekao na II Regionalnoj konferenciji RE-Source Croatia Hub 2024, CROPEX je proširio opseg aukcija. Čak je prošle godine organizovana i prodaja za bugarsku firmu Energovia, čije garancije su  van sistema evropske Asocijacije tela za izdavanje garancija porekla (eng. Association of Issuing Bodies – AIB).

Inače, AIB okuplja institucije zadužene za garancije porekla (operatore prenosnog sistema, regulatore, operatore tržišta) u 25 zemalja EU, Evropske ekonomske zone i Energetske zajednice.

HEP je dosad prodavao garancije porekla bilateralno

Ali, kako kaže Mikulić, sa HEP-om je napravljen veliki pomak. Ova kompanija je dosad svoje garancije porekla prodavala bilateralno, naveo je on na skupu posvećenom ugovorima o otkupu električne energije u Zagrebu.

HEP ima sertifikate za svoje hidroelektrane, ali i za druge elektrane, a CROPEX će obavljati prodaju svih garancija.

Na pitanje kakvi će biti efekti odluke HEP-a, Mikulić je za Balkan Green Energy News naglasio da će taj potez pozitivno uticati na tržište, a, takođe, time će HEP postati prva elektroprivreda u regionu koja je to uradila.

Očekivanja su da se to desi u ovoj godini, istakao je on.

Na pitanje kako je prošla prodaja u slučaju bugarske firme, za koju su dosad održane tri aukcije, Mikulić odgovara da nije bilo transakcija, ali da treba uzeti u obzir ponudu i potražnju.

On je naveo i primer Elektroprivrede Srbije (EPS) koja redovno organizuje prodaju garancija porekla zahvaljujući, između ostalog, i mogućnosti da se garancije ponište preko Švajcarske. Tako da, kako dodaje, postoji tržište i za garancije porekla za one koji nisu u okviru AIB-a.

Inače, i srpska berza SEEPEX najavila je uvođenje tržišta za garancije proekla.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

evropa baterije skladistenje energije rekord

Baterije za skladištenje energije iz solara duplirane treću godinu zaredom

19. mart 2024. - Evropska unija instalirala je 17,2 GWh novih  baterijskih sistema za skladištenje energije (eng. BESS) iz solarnih elektrana u 2023.

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

19. mart 2024. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

19. mart 2024. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

19. mart 2024. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec