OIE

Saznajte sve što vas zanima o PPA ugovorima na konferenciji RE-Source Croatia Hub 2024.

Foto: OIEH

Objavljeno

05.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

II Regionalna konferencija RE-Source Croatia Hub 2024. posvećena razvoju ugovora o otkupu električne energije (eng. power purchase agreement – PPA) biće održana 15. marta u hotelu Sheraton u Zagrebu.

Prošlogodišnje izdanje konferencije okupilo je oko 350 učesnika iz Hrvatske, regiona i zemalja Evropske unije, a Balkan Green Energy News je i ove godine medijski pokrovitelj.

„Vaša industrija, tvrtka, grad treba zelenu energiju? Rješenje je potražiti proizvođača energije iz obnovljivih izvora i dogovoriti izravnu kupnju električne energije sklapanjem PPA ugovora“, poručuju iz udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH), koje organizuje konferenciju u saradnji sa evropskom RE-Source platformom.

PPA ugovorima dogovara se dugogodišnja kupovina zelene energije prema unapred dogovorenoj ceni. Može se, na primer, ugovoriti kupovina električne energije između jedne vetroelektrane u Dalmaciji i prehrambenog lanca u Slavoniji.

Inače, podaci govore da je 2023. evropsko tržište PPA ugovora dostiglo rekordnih 16,2 GW, što analitičari smatraju početkom zlatnog doba za ovu vrstu sporazuma. Nakon ulaska Hrvatske, Bugarske, Austrije i Rumunije na PPA tržište u 2022, prošle godine pridružile su im se Mađarska, Slovenija i Portugal.

Konferenciju će otvoriti Ani Skanlan, iz RE-Source platforme, i ministar Damir Habijan

Konferenciju će, zajedno sa Ani Skanlan, iz RE-Source platforme, otvoriti ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan. Uvodnu prezentaciju o tome što donosi nova reforma tržišta električne energije u Evropi predstaviće Drajs Aki, direktor politika organizacije SolarPower Europe. Ceo program pogledajte ovde.

OIEH, kao nosilac evropske RE-Source platforme za Hrvatsku i region, ima za cilj da podeli znanje i iskustvo u sklapanju PPA ugovora. RE-Source Croatia Hub 2024. predstavlja jedinstvenu priliku u čitavom regionu da se čuju najvažnije informacije o ovoj temi od strane glavnih aktera na evropskom i regionalnom tržištu PPA ugovora koje Evropska komisija smatra ključnima u strategiji za dostizanje ciljeva Evropskog zelenog dogovora.

Partneri ovogodišnje konferencije su krovne evropske organizacije za energiju vjetra – Wind Europe i energiju Sunca – SolarPower Europe.

Uz predstavnike Re-Source platforme, dolazak su potvrdili i predstavnici evropskih udruženja SolarPower Europe, WindEurope i RESC Energy Certificate Association, kao i kolege iz Poljske i Bugarske, kažu u OIEH.

Mogućnost B2B susreta

Konferencija će po prvi put pružiti mogućnost B2B susreta između proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije i energetski intenzivne industrije (Prijava na II Regionalnu konferenciju RE-Source Croatia HUB 2024.).

Organizator navodi da će najkasnije pet dana pre održavanja konferencije učesnici dobiti imejl sa uputstvima za preuzimanje mobilne aplikacije, putem koje se obavlja registracija, omogućuje dogovaranje B2B susreta u sklopu konferencije i dobijaju ostale važne informacije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

5. mart 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

5. mart 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

5. mart 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

5. mart 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji