OIE

Saznajte sve što vas zanima o PPA ugovorima na konferenciji RE-Source Croatia Hub 2024.

Foto: OIEH

Objavljeno

05.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

II Regionalna konferencija RE-Source Croatia Hub 2024. posvećena razvoju ugovora o otkupu električne energije (eng. power purchase agreement – PPA) biće održana 15. marta u hotelu Sheraton u Zagrebu.

Prošlogodišnje izdanje konferencije okupilo je oko 350 učesnika iz Hrvatske, regiona i zemalja Evropske unije, a Balkan Green Energy News je i ove godine medijski pokrovitelj.

„Vaša industrija, tvrtka, grad treba zelenu energiju? Rješenje je potražiti proizvođača energije iz obnovljivih izvora i dogovoriti izravnu kupnju električne energije sklapanjem PPA ugovora“, poručuju iz udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH), koje organizuje konferenciju u saradnji sa evropskom RE-Source platformom.

PPA ugovorima dogovara se dugogodišnja kupovina zelene energije prema unapred dogovorenoj ceni. Može se, na primer, ugovoriti kupovina električne energije između jedne vetroelektrane u Dalmaciji i prehrambenog lanca u Slavoniji.

Inače, podaci govore da je 2023. evropsko tržište PPA ugovora dostiglo rekordnih 16,2 GW, što analitičari smatraju početkom zlatnog doba za ovu vrstu sporazuma. Nakon ulaska Hrvatske, Bugarske, Austrije i Rumunije na PPA tržište u 2022, prošle godine pridružile su im se Mađarska, Slovenija i Portugal.

Konferenciju će otvoriti Ani Skanlan, iz RE-Source platforme, i ministar Damir Habijan

Konferenciju će, zajedno sa Ani Skanlan, iz RE-Source platforme, otvoriti ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan. Uvodnu prezentaciju o tome što donosi nova reforma tržišta električne energije u Evropi predstaviće Drajs Aki, direktor politika organizacije SolarPower Europe. Ceo program pogledajte ovde.

OIEH, kao nosilac evropske RE-Source platforme za Hrvatsku i region, ima za cilj da podeli znanje i iskustvo u sklapanju PPA ugovora. RE-Source Croatia Hub 2024. predstavlja jedinstvenu priliku u čitavom regionu da se čuju najvažnije informacije o ovoj temi od strane glavnih aktera na evropskom i regionalnom tržištu PPA ugovora koje Evropska komisija smatra ključnima u strategiji za dostizanje ciljeva Evropskog zelenog dogovora.

Partneri ovogodišnje konferencije su krovne evropske organizacije za energiju vjetra – Wind Europe i energiju Sunca – SolarPower Europe.

Uz predstavnike Re-Source platforme, dolazak su potvrdili i predstavnici evropskih udruženja SolarPower Europe, WindEurope i RESC Energy Certificate Association, kao i kolege iz Poljske i Bugarske, kažu u OIEH.

Mogućnost B2B susreta

Konferencija će po prvi put pružiti mogućnost B2B susreta između proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije i energetski intenzivne industrije (Prijava na II Regionalnu konferenciju RE-Source Croatia HUB 2024.).

Organizator navodi da će najkasnije pet dana pre održavanja konferencije učesnici dobiti imejl sa uputstvima za preuzimanje mobilne aplikacije, putem koje se obavlja registracija, omogućuje dogovaranje B2B susreta u sklopu konferencije i dobijaju ostale važne informacije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Baterija napravljena od cinka i lignina

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

5. mart 2024. - Istraživači sa Univerziteta u Linćepingu u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina. Jeftina je i reciklabilna.

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

5. mart 2024. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

5. mart 2024. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

5. mart 2024. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost