OIE

OIE Hrvatska: Blokirani projekti za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj

oie hrvatska oieh prikljucak na mrezu metodologija

Foto: Joe from Pixabay

Objavljeno

20.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske saopštilo je da ističu rokovi za izgradnju postrojenja za korišćenje obnovljivih izvora energije jer investitori ne mogu na vreme da dostave sve potrebne dozvole.

Zaustavljen je kompletan sistem dobijanja lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole za postojeće projekte za obnovljive izvore energije čime postaje izgledno da u skladu sa rokovima u Zakonu o tržištu električne energije neće biti moguće izgraditi elektranu, ističu u Udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH).

Poznato je, dodaju, da priključak na elektroenergetsku mrežu predstavlja jedno od uskih grla razvoja projekata. Ključan faktor za pokretanje novog ciklusa investicija je donošenje Odluke o iznosu jedinične naknade za priključenje u nadležnosti Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) koja se određuje prema Metodologiji za utvrđivanje naknade za priključenje na elektroenergetsku mrežu.

U OIEH kažu da je najavljivano da će Odluka biti doneta do kraja prošle godine, ali to se nije dogodilo, a posledice su višestruke.

Nepoznata cena priključenja na mrežu blokira razvoj novih proizvodnih postrojenja iz obnovljivih izvora energije

Trenutno je zbog nepoznate cene priključenja razvoj novih proizvodnih postrojenja iz obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj u potpunosti blokiran i svi projekti praktički „stoje“, kažu u Udruženju.

Zbog navedenog kašnjenja investitori, ističu u OIEH, ne mogu pokrenuti postupak izrade Elaborata optimalnog tehničkog rješenja priključenja (EOTRP) te dobiti ugovor o priključenju, odnosno elektroenergetsku saglasnost što su sve preduslovi za dobijanje drugih potrebnih dozvola (lokacijske i građevinska dozvola) za razvoj projekata.

Naročito je problematična činjenica da su investitori u obavezi prikupiti sve dozvole i izgraditi postrojenje za sedam godina u skladu sa članom 17. Zakona, odnosno pet godina za projekte koji su dobili energetsko odobrenje u skladu sa članom 133. koliko važi energetsko odobrenje, s tim da se taj rok ne može produžiti, naglašavaju u OIEH.

Problematična Metodologija i nova pravila HOPS-a

Kao razloge za ove probleme oni navode problematičnu Metodologiju za utvrđivanje naknade za priključenje na elektroenergetsku mrežu koja je doneta 2022, kao i nova pravila Hrvatskog operatora prenosnog sistema (HOPS).

Jedno od tih pravila je uvođenje ograničenja prenosa električne energije čime se stvara nesigurnost kada i koliko proizvedene električne energije elektrane mogu isporučiti mreži.

Ako HOPS može isključiti postrojenja za obnovljivu energiju sa mreže u bilo kojem trenutku na bilo koji vremenski rok, nijedna finansijska institucija neće pristati da finansira takve projekte jer ne postoji mehanizam koji može garantovati sigurnost vraćanja kredita, poručuju iz Udruženja OIEH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

20. februar 2024. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

20. februar 2024. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

20. februar 2024. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

20. februar 2024. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.