OIE

SEEPEX planira uvođenje tržišta za garancije porekla

seepex garancije porekla energetika 2023 zlatibor

Foto: Savez energetičara

Objavljeno

14.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Srpska berza električne energije SEEPEX planira da do kraja sledeće godine uvede tržište za garancije porekla.

„Potrudićemo se da do kraja sledeće godine uspostavimo tržište za garancije porekla, kao novi proizvod na SEEPEX-u, rekao je Dejan Stojčevski, tehnički direktor berze SEEPEX, na konferenciji Energetika 2023, koju na Zlatiboru organizuje Savez energetičara.

Govoreći o razvoju obnovljivih izvora energije na panelu Razvoj moderne energetske infrastrukture u kontekstu potreba za skladištenjem energije, on je naveo da za garancije porekla postoji tržište, ali bi trebalo da se razvije.

Uspostavljanje tržišta porekla na SEEPEX-u biće sprovedeno kroz projekat, koji će podrazumevati i doradu softvera.

Za uspostavljanje tržišta neophodno je učešće EPS-a i EMS-a

Inače, garancije porekla su dokumenti u elektronskom obliku koji dokazuju krajnjim potrošačima da je određena količina struje proizvedena iz obnovljivih izvora i predstavljaju još jedan alat da se ubrza razvoj obnovljivih izvora energije.

Sastavni deo projekta uvođenja garancija porekla na SEEPEX-u moraju da budu i Elektroprivreda Srbije (EPS) i Elektromreža Srbije (EMS). EPS, kao najveći proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora energije i najveći vlasnik garancija porekla u Srbiji. EMS, operator prenosnog sistema, je izdavač garancija porekla, koji se 2020. godine priključio evropskoj platformi za garancije porekla AIB Hub.

Albanija, Srbija i Republika Srpska izdaju garancije na Zapadnom Balkanu

Kada se pogleda Zapadni Balkana, Srbija je prva koja je počela da izdaje garancije porekla, i to 2018, a Albanija i Republika Srpska, entitet u BiH, su joj se priključile u junu ove godine. One su to uradile u okviru projekta za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla koji je pokrenuo Sekretarijat Energetske zajednice.

Garancije porekla se preko nacionalnih berzi prodaju, na primer, u Hrvatskoj, preko CROPEX-a, i u Mađarskoj, preko HUPX-a.

Na CROPEX-u se to radi na aukcijama od 2019. godine. U ponudi su garancije porekla za proizvodnju povlašćenih proizvođača koji su u sistemu podsticaja. Trenutno je 41 firma prijavljena za učešće na ovim aukcijama.

Moderator panela na konferenciji Energetika 2023 bio je Nikola Rajaković, predsednik Saveza energetičara, a učesnici, osim Dejana Stojčevskog, Maja Turković, izvršna potpredsednica kompanije CWP Europe, Nebojša Petrović, savetnik za tehničko-tehnološki razvoj generalnog direktora EMS-a, Dejan Ostojić, član Nadzornog odbora EPS-a, i Željko Marković, ekspert za energetiku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

14. septembar 2023. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

14. septembar 2023. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)

nebojsa petrovic ems analiza adekvatnosti balansiranje

Elektroenergetski sistem Srbije može da prihvati elektrane na vetar i solar snage 5.800 MW

14. septembar 2023. - Procena je rezultat Analize adekvatnosti, koju je pripremila Elektromreža Srbije, izjavio je Nebojša Petrović na savetovanju Energetika 2023

Carbon tax, CO2 tax, environmental and social responsibility business concept. Taxation for nature pollution. Supporting to limit climate change and globle warming problem. Controlling carbon emission

Uvođenje cene emisije ugljenika i primena EU CBAM mehanizma u Energetskoj zajednici

14. septembar 2023. - Ljubo Maćić u autorskom tekstu za Balkan Green Energy News razmatra opcije uvođenja cene emisija CO2 u članice Energetska zajednice