OIE

SEEPEX planira uvođenje tržišta za garancije porekla

seepex garancije porekla energetika 2023 zlatibor

Foto: Savez energetičara

Objavljeno

14.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Srpska berza električne energije SEEPEX planira da do kraja sledeće godine uvede tržište za garancije porekla.

„Potrudićemo se da do kraja sledeće godine uspostavimo tržište za garancije porekla, kao novi proizvod na SEEPEX-u, rekao je Dejan Stojčevski, tehnički direktor berze SEEPEX, na konferenciji Energetika 2023, koju na Zlatiboru organizuje Savez energetičara.

Govoreći o razvoju obnovljivih izvora energije na panelu Razvoj moderne energetske infrastrukture u kontekstu potreba za skladištenjem energije, on je naveo da za garancije porekla postoji tržište, ali bi trebalo da se razvije.

Uspostavljanje tržišta porekla na SEEPEX-u biće sprovedeno kroz projekat, koji će podrazumevati i doradu softvera.

Za uspostavljanje tržišta neophodno je učešće EPS-a i EMS-a

Inače, garancije porekla su dokumenti u elektronskom obliku koji dokazuju krajnjim potrošačima da je određena količina struje proizvedena iz obnovljivih izvora i predstavljaju još jedan alat da se ubrza razvoj obnovljivih izvora energije.

Sastavni deo projekta uvođenja garancija porekla na SEEPEX-u moraju da budu i Elektroprivreda Srbije (EPS) i Elektromreža Srbije (EMS). EPS, kao najveći proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora energije i najveći vlasnik garancija porekla u Srbiji. EMS, operator prenosnog sistema, je izdavač garancija porekla, koji se 2020. godine priključio evropskoj platformi za garancije porekla AIB Hub.

Albanija, Srbija i Republika Srpska izdaju garancije na Zapadnom Balkanu

Kada se pogleda Zapadni Balkana, Srbija je prva koja je počela da izdaje garancije porekla, i to 2018, a Albanija i Republika Srpska, entitet u BiH, su joj se priključile u junu ove godine. One su to uradile u okviru projekta za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla koji je pokrenuo Sekretarijat Energetske zajednice.

Garancije porekla se preko nacionalnih berzi prodaju, na primer, u Hrvatskoj, preko CROPEX-a, i u Mađarskoj, preko HUPX-a.

Na CROPEX-u se to radi na aukcijama od 2019. godine. U ponudi su garancije porekla za proizvodnju povlašćenih proizvođača koji su u sistemu podsticaja. Trenutno je 41 firma prijavljena za učešće na ovim aukcijama.

Moderator panela na konferenciji Energetika 2023 bio je Nikola Rajaković, predsednik Saveza energetičara, a učesnici, osim Dejana Stojčevskog, Maja Turković, izvršna potpredsednica kompanije CWP Europe, Nebojša Petrović, savetnik za tehničko-tehnološki razvoj generalnog direktora EMS-a, Dejan Ostojić, član Nadzornog odbora EPS-a, i Željko Marković, ekspert za energetiku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iberdrola-vetar-hidro-portugal

Iberdrola planira prvu hibridnu elektranu na vetar i hidroenergiju u Portugalu

14. septembar 2023. - Vetropark od 274 MW bi bio uvezan sa kompleksom hidroelektrana Tâmega, čineći tako najveći hibridni projekat u Portugalu, kaže Iberdrola

interkonektor-baltik-svedska-nemacka

Švedska odbila podmorski interkonektor do Nemačke iz straha za cene struje

14. septembar 2023. - Interkonektor Hansa PowerBridge je trebalo da olakša prenos obnovljive električne energije iz Skandinavije u Nemačku

Udeo-Kine-novoizgradenim-novoizgradjenim-vetroelektranama-na-moru-2023-71-odsto

Udeo Kine u novoizgrađenim vetroelektranama na moru 2023. dostigao 71 odsto

14. septembar 2023. - Kina je 2023. u rad pustila vetroelektrane na vodi ukupne snage 6,3 gigavata, što je 71 odsto ukupnog novoizgrađenog kapaciteta u svetu

Srbija saradnju francuskim EDF nuklearnoj energiji

Srbija želi saradnju s francuskim EDF-om u nuklearnoj energiji

14. septembar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa delegacijom francuskog EDF-a