OIE

Maja Turković: Baterije će automatski počistiti veliki broj zahteva za priključenje na mrežu

bef 2023 baterije PPA maja turkovic cwp

Maja Turković (foto: Balkan Green Energy News)

Objavljeno

19.05.2023.

Država

,

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

19.05.2023.

Država

,

Komentari

1

Podeli

Obaveza instaliranja baterije kao uslov da investitori u Srbiji dobiju priključak na mrežu za svoje elektrane, poskupeće investicije i automatski počistiti veliki broj zahteva za priključenje, izjavila je Maja Turković, izvršna potpredsednica kompanije CWP Europe, na Beogradskom energetskom forumu 2023, koji je organizovao Balkan Green Energy News.

Izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, kojim je uvedena mogućnost obaveznog instaliranja baterija, kako bi nove elektrane dobile priključak na mrežu, bila je jedna od glavnih tema panela Četiri izazova za značajnije učešće obnovljivih izvora u regionu.

Maja Turković ističe da je prevelik broj zahteva za priključenje elektrana na mrežu, što je slučaj ne samo u Srbiji, nego u regionu, doveo do paralize u razvoju projekata. Država propisma, dodaje, nije na vreme zaštitila svoj resurs, a to je mreža.

U celoj Evropi ima samo 500 MW baterija integrisanih sa elektranama na obnovljive izvore

Ima dosta nepoznanica kada je reč o obavezi da se instaliraju baterije, pa se čekaju podzakonski akti, ali, ako je ideja bila da se baterije nametnu kao uslov da se reše problemi u odobravanju priključaka, to se neće desiti, uverena je Turković, i dodaje da će ta obaveza povećati ulaganje u nove vetroparkove i solarne elektrane 20-30 odsto.

Ona je navela da, na primer, u SAD od svih projekata u proceduri 45 odsto solara ima bateriju, a samo 10 odsto vetra. Naravno, razlog je to što su baterije kompatibilnije sa solarom.

Developeri će morati iz sopstvenog kapitala da finansiraju izgradnju baterija

Takođe, u celoj Evropi ima samo 500 MW baterija integrisanih sa elektranama na obnovljivu energiju, a samo prošle godine instalirano je 40 GW takvih elektrana. A, od tih 500 MW 270 MW je u Velikoj Britaniji, gde je razvijeno tržište sistemskih usluga.

Baterije, kako je rekla, trenutno mogu da ostvare prihode po osnovu tržišta kapaciteta ili arbitraže, kao i za pružanje pomoćnih usluga, kao što su balansiranje, regulacija napona, ali ti prihodi ne mogu da se monetizuju na način da banke to priznaju i daju finansiranje.

„To znači da će developeri iz sopstvenog kapitala finansirati izgradnju baterija, i to će automatski da počisti zagušenje u priključcima“, poručila je ona.

Komentara: (1)
Lik Orijent / 24.05.2023.

Kad bi naša zemlja poput Italije uvela kazne za upotrebu stranih reči, ova žena bi već posle jednog govora morala da proda svu imovinu da bi platila kaznu. Ovolika gomiletina bespotrebno upotrebljenih stranih reči (storidž, solar, monetizovati…) u prepletu sa nekakvim uličnim govorom (obnovljivci, počistiti zahteve…) čini da čovek izgubi volju da koristi i sunce i vetar i da poželi da ponovo založi ugalj.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Pocela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Počela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

19. maj 2023. - Solida izgradnjom agrosolarne elektrane od 15 megavata uvodi koncepciju agrosolara u Hrvatskoj

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

19. maj 2023. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Termoelektrana Pljevlja ponovo na mrezi

Posle remonta TE Pljevlja ponovo na mreži

19. maj 2023. - Elektroprivreda Crne Gore podseća da je u toku i izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja

Objavljen-plan-aukcija-za-vetroparkove-solarne-elektrane-u-Srbiji

Usvojen plan aukcija za vetroparkove, solarne elektrane u Srbiji

19. maj 2023. - Sprovođenje prvih aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana i solarnih parkova u Srbiji predviđeno je do kraja juna