OIE

Maja Turković: Baterije će automatski počistiti veliki broj zahteva za priključenje na mrežu

bef 2023 baterije PPA maja turkovic cwp

Maja Turković (foto: Balkan Green Energy News)

Objavljeno

19.05.2023.

Država

,

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

19.05.2023.

Država

,

Komentari

1

Podeli

Obaveza instaliranja baterije kao uslov da investitori u Srbiji dobiju priključak na mrežu za svoje elektrane, poskupeće investicije i automatski počistiti veliki broj zahteva za priključenje, izjavila je Maja Turković, izvršna potpredsednica kompanije CWP Europe, na Beogradskom energetskom forumu 2023, koji je organizovao Balkan Green Energy News.

Izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, kojim je uvedena mogućnost obaveznog instaliranja baterija, kako bi nove elektrane dobile priključak na mrežu, bila je jedna od glavnih tema panela Četiri izazova za značajnije učešće obnovljivih izvora u regionu.

Maja Turković ističe da je prevelik broj zahteva za priključenje elektrana na mrežu, što je slučaj ne samo u Srbiji, nego u regionu, doveo do paralize u razvoju projekata. Država propisma, dodaje, nije na vreme zaštitila svoj resurs, a to je mreža.

U celoj Evropi ima samo 500 MW baterija integrisanih sa elektranama na obnovljive izvore

Ima dosta nepoznanica kada je reč o obavezi da se instaliraju baterije, pa se čekaju podzakonski akti, ali, ako je ideja bila da se baterije nametnu kao uslov da se reše problemi u odobravanju priključaka, to se neće desiti, uverena je Turković, i dodaje da će ta obaveza povećati ulaganje u nove vetroparkove i solarne elektrane 20-30 odsto.

Ona je navela da, na primer, u SAD od svih projekata u proceduri 45 odsto solara ima bateriju, a samo 10 odsto vetra. Naravno, razlog je to što su baterije kompatibilnije sa solarom.

Developeri će morati iz sopstvenog kapitala da finansiraju izgradnju baterija

Takođe, u celoj Evropi ima samo 500 MW baterija integrisanih sa elektranama na obnovljivu energiju, a samo prošle godine instalirano je 40 GW takvih elektrana. A, od tih 500 MW 270 MW je u Velikoj Britaniji, gde je razvijeno tržište sistemskih usluga.

Baterije, kako je rekla, trenutno mogu da ostvare prihode po osnovu tržišta kapaciteta ili arbitraže, kao i za pružanje pomoćnih usluga, kao što su balansiranje, regulacija napona, ali ti prihodi ne mogu da se monetizuju na način da banke to priznaju i daju finansiranje.

„To znači da će developeri iz sopstvenog kapitala finansirati izgradnju baterija, i to će automatski da počisti zagušenje u priključcima“, poručila je ona.

Komentara: (1)
Lik Orijent / 24.05.2023.

Kad bi naša zemlja poput Italije uvela kazne za upotrebu stranih reči, ova žena bi već posle jednog govora morala da proda svu imovinu da bi platila kaznu. Ovolika gomiletina bespotrebno upotrebljenih stranih reči (storidž, solar, monetizovati…) u prepletu sa nekakvim uličnim govorom (obnovljivci, počistiti zahteve…) čini da čovek izgubi volju da koristi i sunce i vetar i da poželi da ponovo založi ugalj.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

seepex industrija na trzistu spajanje trzista stojcevski

Srbija očekuje 2026. spajanje sa evropskim tržištem električne energije

19. maj 2023. - Spajanje dan-unapred i unutardnevnog tržište sa zajedničkim evropskim tržištem će doneti nove mogućnosti za potrošače i proizvođače u Srbiji

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

19. maj 2023. - Pleme Planinskih Juta u Koloradu i kompanija Canigou Group, planiraju razvoj jedne od najvećih solarnih elektrana u SAD

2024 BEF vizual

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

19. maj 2023. - Ukoliko ulogu svoje organizacije ili kompanije vidite kao važnu i lidersku u energetskoj tranziciji, a na tržište regiona računate, BEF 2024 je mesto na kojem morate biti prisutni 

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

19. maj 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS