OIE

Maja Turković: Baterije će automatski počistiti veliki broj zahteva za priključenje na mrežu

bef 2023 baterije PPA maja turkovic cwp

Maja Turković (foto: Balkan Green Energy News)

Objavljeno

19.05.2023.

Država

,

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

19.05.2023.

Država

,

Komentari

1

Podeli

Obaveza instaliranja baterije kao uslov da investitori u Srbiji dobiju priključak na mrežu za svoje elektrane, poskupeće investicije i automatski počistiti veliki broj zahteva za priključenje, izjavila je Maja Turković, izvršna potpredsednica kompanije CWP Europe, na Beogradskom energetskom forumu 2023, koji je organizovao Balkan Green Energy News.

Izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, kojim je uvedena mogućnost obaveznog instaliranja baterija, kako bi nove elektrane dobile priključak na mrežu, bila je jedna od glavnih tema panela Četiri izazova za značajnije učešće obnovljivih izvora u regionu.

Maja Turković ističe da je prevelik broj zahteva za priključenje elektrana na mrežu, što je slučaj ne samo u Srbiji, nego u regionu, doveo do paralize u razvoju projekata. Država propisma, dodaje, nije na vreme zaštitila svoj resurs, a to je mreža.

U celoj Evropi ima samo 500 MW baterija integrisanih sa elektranama na obnovljive izvore

Ima dosta nepoznanica kada je reč o obavezi da se instaliraju baterije, pa se čekaju podzakonski akti, ali, ako je ideja bila da se baterije nametnu kao uslov da se reše problemi u odobravanju priključaka, to se neće desiti, uverena je Turković, i dodaje da će ta obaveza povećati ulaganje u nove vetroparkove i solarne elektrane 20-30 odsto.

Ona je navela da, na primer, u SAD od svih projekata u proceduri 45 odsto solara ima bateriju, a samo 10 odsto vetra. Naravno, razlog je to što su baterije kompatibilnije sa solarom.

Developeri će morati iz sopstvenog kapitala da finansiraju izgradnju baterija

Takođe, u celoj Evropi ima samo 500 MW baterija integrisanih sa elektranama na obnovljivu energiju, a samo prošle godine instalirano je 40 GW takvih elektrana. A, od tih 500 MW 270 MW je u Velikoj Britaniji, gde je razvijeno tržište sistemskih usluga.

Baterije, kako je rekla, trenutno mogu da ostvare prihode po osnovu tržišta kapaciteta ili arbitraže, kao i za pružanje pomoćnih usluga, kao što su balansiranje, regulacija napona, ali ti prihodi ne mogu da se monetizuju na način da banke to priznaju i daju finansiranje.

„To znači da će developeri iz sopstvenog kapitala finansirati izgradnju baterija, i to će automatski da počisti zagušenje u priključcima“, poručila je ona.

Komentara: (1)
Lik Orijent / 24.05.2023.

Kad bi naša zemlja poput Italije uvela kazne za upotrebu stranih reči, ova žena bi već posle jednog govora morala da proda svu imovinu da bi platila kaznu. Ovolika gomiletina bespotrebno upotrebljenih stranih reči (storidž, solar, monetizovati…) u prepletu sa nekakvim uličnim govorom (obnovljivci, počistiti zahteve…) čini da čovek izgubi volju da koristi i sunce i vetar i da poželi da ponovo založi ugalj.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

19. maj 2023. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

19. maj 2023. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

19. maj 2023. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

19. maj 2023. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije