OIE

Albanija i Republika Srpska aktivirale registre za garancije porekla

albanija republika srpska garancije porekla registri

Foto: tookapic

Objavljeno

07.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanija i Republika Srpska potpisale su sporazume o pokretanju nacionalnih registara garancija porekla i sada mogu da počnu da ih izdaju i da trguju njima u skladu sa pravilima Evropske unije. Albanija i Republika Srpska sada su se pridružile Srbiji kao jedine članice Energetske zajednice koje mogu da izdaju garancije porekla na Zapadnom Balkanu.

Nacionalni izdavaoci garancija porekla u Albaniji i Republici Srpskoj potpisali su ugovore o aktiviranju registara sa firmom Grexel, koja se bavi energetskim sertifikatima, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice.

Grexel je izabran kao firma koja će u okviru inicijative Sekretarijata za uspostavljanje regionalnog sistema za garancije porekla, pripremiti devet registara za članice: Albaniju, dva entiteta u BiH (Federacija BiH i Republika Srpska), Crnu Goru, Gruziju, Kosovo* , Moldaviju, Severnu Makedoniju i Ukrajinu.

Registri su završeni u maju prošle godine, a jedino što je potrebno da se aktiviraju je ugovor između izdavaoca i firme Grexel.

Postojanje garancija porekla donosi benefite i za proizvođače obnovljive energije i potrošače

Sekretarijat je pohvalio nacionalne izdavaoce u Albaniji i Republici Srpskoj za uspešno pokretanje elektronskog registra za garancije porekla, i dodao da sporazumi osiguravaju punu operativnost sistema u skladu sa zahtevima EU, služeći interesima proizvođača energije iz obnovljivih izvora i potrošača.

Ova prekretnica otvara put da registar postane operativan u skladu sa standardima EU i da omogući potrošačima da izaberu energiju koju će trošiti kako bi aktivno doprineli energetskoj tranziciji, saopštio je Sekretarijat.

Garancije porekla, kako se dodaje, igraju ključnu ulogu u osnaživanju potrošača i olakšavanju korporativnih ugovora o otkupu električne energije (PPA).

Albanija i Republika Srpska sada su u mogućnosti da međusobno trguju sa garancijama porekla kroz regionalni sistem

Artur Lorkovski, direktor Sekretarijata, rekao je da će uspostavljanje registara pružiti krajnjim korisnicima preko potreban dokaz o poreklu.

„Pozivamo izdavaoce u drugim članica da slede ovaj primer“, naglasio je on.

S obzirom da su dve članice aktivirale registre ispunjeni su uslovi da one trguju garancijama kroz regionalni sistem koji je uspostavio Grexel.

Inače, registar je aktivirala i Gruzija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

7. jun 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

7. jun 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

7. jun 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

7. jun 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.