OIE

Masdar spremio 3,2 milijarde evra da kupi grčku kompaniju Terna Energy

Masdar-3-2-milijarde-kupi-grcku-kompaniju-Terna-Energy

Foto: Terna Energy

Objavljeno

20.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Energetski gigant Masdar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata napravio je ogroman korak u svojoj strategiji ekspanzije u Grčkoj i Evropi. Potpisao je sporazum o akviziciji kompanije Terna Energy. Po ugovorenim uslovima, njena ukupna vrednost je procenjena na 3,2 milijarde evra.

Abu Dhabi Future Energy Co. – Masdar postigao je finalni sporazum s konglomeratom GEK Terna i drugim deoničarima kompanije Terna Energy da kupi 67 odsto njenih akcija za po 20 evra. Po završetku te transakcije, Masdar će objaviti obavezujuću ponudu da za keš akvirira preostali udeo u firmi Terna Energy, sa ciljem da postane stoodstotni vlasnik, stoji u objavi.

Po uslovima iz dogovora, tržišna kapitalizacija grčke kompanije će iznositi 2,4 milijarde evra. Do okončanja preuzimanja taj iznos može da se promeni u skladu sa promenom cena na Atinskoj berzi akcija.

Procenjena ukupna vrednost je 3,2 milijarde evra. U to merilo se uračunavaju dugovi preuzetog preduzeća kao i njegovi manjinski udeli u drugim firmama. Sporazum uključuje isplatu dividende deoničarima od 38 evrocenti po akciji.

Po svemu sudeći, reč je o najvećoj transakciji na tom tržištu kapitala kao i jednoj od najvećih u Evropi u domenu obnovljivih izvora energije.

Terna Energy ostaje s istim rukovodstvom kada je Masdar preuzme

Dogovoreno je da izvršni predsednik kompanije Terna Energy Georgios Peristeris i generalni direktor Emanuil Maragudakis ostanu na svojim pozicijama kada Masdar dovrši preuzimanje.

Ova investicija odražava jasnu posvećenost UAE razvoju čiste energetike u Grčkoj i Evropi i predstavlja još jedan veliki i praktični korak u ostvarivanju jednog od glavnih ciljeva Konsenzusa iz UAE, da se svetski kapacitet za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora do 2030. utrostruči, izjavio je predsednik Masdara Sultan el-Džaber. On je i ministar industrije i napredne tehnologije Ujedinjenih Arapskih Emirata i direktor naftne kompanije Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc).

Očekuje se da će Terna Energy imati važnu ulogu u rastućem portfelju u Grčkoj i Evropi, otkrio je generalni direktor kompanije Masdar Muhamed Džamil el-Ramahi.

U Grčkoj projekti dve velike reverzibilne hidroelektrane

Osnovana 1997, Terna Energy je specijalizovana za finansiranje, razvoj projekata i izgradnju postrojenja na obnovljive izvore energije i upravljanje njima, a usredsređena je na vetroelektrane, solarne parkove, hidroelektrane i reverzibilne hidroelektrane.

Poznata i po skraćenici Tenerg, prva je u Grčkoj po kapacitetu vetroelektrana, sa više od jednog gigavata.

Terna Energy namerava da ukupni kapacitet svojih energetskih postrojenja na obnovljive izvore pre kraja decenije podigne na barem šest gigavata

Ta kompanija očekuje da će sledeće godine dovršiti izgradnju svoje reverzibilne hidroelektrane Amfilochia, koja u Evropskoj uniji ima status projekta od zajedničkog interesa (PCI). Osim toga, Terna Energy razvija projekat hibridne elektrane, uključujući reverzibilnu elektranu, na lokaciji na Kritu.

Nedavno je usvojila plan rasta u kojem cilja da do 2030. podigne ukupni kapacitet iz obnovljivih izvora na šest gigavata.

Inače, po navodima iz grčkih medija, investiciona firma First Sentier Investors je krajem 2022. bila blizu da postigne sporazum o akviriranju Terna Energyja.

Masdar doprinosi investicijama u energetsku nezavisnost ostrva Poros

Masdar se u decembru pridružio inicijativi grčke vlade GR-Eco Islands, u okviru koje učestvuje u transformaciji energetskog sistema i privrede malog ostrva Poros kod obale Peloponeza, južno od Atine. Ovaj proizvođač električne energije gradi sedam gigavata solara i učestvuje u ozelenjavanju lokalnog voznog parka.

Projekat uključuje dekarbonizaciju pomorskog saobraćaja na ostrvu uvođenjem trajekta na potpuno električni pogon te elektrifikacije postojećih tradicionalnih brodića. Poros takođe radi na uspostavljanju koncepcije nula otpada odnosno minimizaciji količina koje se upućuju na deponije.

Vlada premijera Kirijakosa Micotakisa namenila je do dve milijarde evra za poduhvat prebacivanja grčkih ostrva na obnovljive izvore energije i struju, uz digitalizaciju.

Strateška partnerstva u Egiptu, Azerbejdžanu, Rumuniji

Vlasnici Masdara su državne kompanije Abu Dhabi National Energy Co. (Taqa), Mubadala Investment Co. i Adnoc. U pogonu i razvoju širom sveta ima zelena energetska postrojenja ukupne snage preko 20 gigavata.

Ovaj emiratski i svetski energetski gigant namerava da 2030. dostigne stotinu megavata. Među Masdarovim projektima su izgradnja postrojenja za skladištenje ugljen-dioksida na Bliskom istoku i plutajućih solarnih elektrana u Centralnoj Aziji, kao i novi solarni park Al Dhafra od dva gigavata u UAE.

U Jugoistočnoj Evropi, Masdar je još aktivan kroz mešovitu firmu Masdar Taaleri. Ona je u avgustu na prvoj aukciji za projekte vetroelektrana u Srbiji osvojila tržišnu premiju za svoj Čibuk 2, a Čibuk 1 je najveće postrojenje te vrste u zemlji. Počeo je s proizvodnjom 2019. godine.

Vlasnici Masdara su Taqa, Mubadala i Adnoc

Masdar je početkom ovog meseca otpočeo otpočeo izgradnju dva solarna parka i vetroelektrane u Azerbejdžanu, u partnerstvu sa državnom naftnom kompanijom SOCAR.

Ni tu nije kraj. Ovaj gorostas u sektoru zelene energetike zasnovao je brojna partnerstva, na primer s operaterom hidroelektrana Hidroelectrica u Rumuniji i francuskom kompanijom Engie, kao i sa grupacijom Copelouzos, koja radi na projektu podmorske interkonekcije Grčke i Egipta.

Ažurirano: GEK Terna dobija mogućnost kupovine 50 odsto udela u projektima među kojima je reverzibilna hidroelektrana Amfilochia

Masdar će moći da proda 50 odsto projekta Amfilochia konglomeratu GEK Terna devet meseci po okončanju transakcije, prenosi Energypress sa konferencije za štampu koju je izvršni predsednik Georgios Peristeris održao nakon što je objavljeno da je potpisan sporazum.

Holding u kojem je sada Terna Energy dobija pravo, takođe devet meseci nakon sprovođenja akvizicije, da kupi 50 procenata njenog učešća u investicijama u hidroelektrane, vetroelektrane na moru i druge projekte reverzibilnih hidrocentrala, ukupnog kapaciteta tri gigavata, piše u članku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

20. jun 2024. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

20. jun 2024. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

20. jun 2024. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

20. jun 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta