OIE

Lokalna samouprava razvija solarne kapacitete za zelenu opštinu Kavadarci

Foto: Pero Veliki from Wikipedia

Objavljeno

08.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2022.

Komentari

0

Podeli

U opštini Kavadarci podneto je preko 50 zahteva za ugradnju fotonaponskih panela na krovovima, koje je odobrio gradonačelnik. Kada se realizuju ovi i drugi najavljeni projekti, ukupan kapacitet iz solara iznosiće skoro 18 megavata, što ovaj grad u centralnom delu Severne Makedonije svrstava među dobre primere sprovođenja energetske tranzicije.

Zahteve za ugradnju fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora postavljenih na objektima u opštini Kavadarci podnelo je ukupno 56 lica, od toga su 52 pravna i 4 fizička lica. Zahteve je odobrio gradonačelnik Mitko Jančev, a u postupku izdavanja rešenja nalazi se još 9 zahteva, od kojih su 7 podnela pravna lica i 2 fizička lica.

Takođe, zahteve za izgradnju fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora na građevinskom zemljištu u opštini Kavadarci podnelo je devet pravnih lica, sa još dva zahteva podnesena od strane u postupku nad pravnim licima. Ukupna instalisana snaga fotonaponskih postrojenja za koja su izdate građevinske dozvole ili je u toku postupak donošenja dozvola iznosi 16,1 megavata.

Ukupna instalisana snaga za sve odobrene zahteve, kao i one u procesu ugradnje fotonaponskih panela iznosi 17,7 megavata.

Solarne instalacije na opštinskim zgradama će se isplatiti za godinu dana

Ove cifre su jasan pokazatelj da Kavadarci brzo i pouzdano postaju zeleni grad, koji sve više prelazi na korišćenje solarne energije za proizvodnju električne energije za domaćinstvo i industriju, navode u lokalnoj samoupravi.

U prilog tome govori i podatak da je Opština Kavadarci je u potpunosti završila prvu fazu projekta postavljanja fotonaponskih panela na deset javnih ustanova.

Nedavno je u Kavadarcima završen projekat solarnih instalacija na deset opštinskih ustanova

Gradonačelnik Mitko Jančev je naglasio da će se investicija vratiti već za godinu dana, a javne ustanove će imati uštede, jer su do sada struju kupuovale na slobodnom tržištu i to po prilično visokim cenama.

Kavadarci su među prvim opštinama koje su krenule sa postavljanjem fotonaponskih panela na opštinskim ustanovama. Ukupna instalisana snaga krovnih solarnih panela na javnim ustanovama iznosi 192 kilovata. Poslednje dve fotonaponske instalacije su postavljena na osnovnim školama Đorđe Petrov i Tošo Velkov Pepeto.

Lokalna samouprava najavljuje da će još solarnih instalacija biti postavljeno na krovovima javnih zgrada u Kavadarcima.

Fotonaponski paneli na osnovnoj školi / foto: Opština Kavadarci

Opština je takođe tokom prošle godine odobrila građevinske dozvole za još nekoliko većih solarnih projekata, kapaciteta do deset megavata, Reč je za fotonaponskim elektranama Resava, Ljubaš 1,2 i 3, Garnikovo.

Teritorija opštine Kavadarci prostire se na području srednjeg Povardarja u centralnom delu zemlje i obuhvata značajan deo Tikveške doline poznate po proizvodnji vina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rečna toplotna pumpa kompanije Simens Energy stigla je u Manhajm

Simens Energy isporučio toplotnu pumpu za daljinsko grejanje koja će koristiti vodu iz Rajne

8. novembar 2022. - Kompanija MVV iz Manhajma želi da korisnike snabdeva daljinskim grejanjem samo iz zelenih izvora. Rečna toplotna pumpa je jedno od rešenja.

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

8. novembar 2022. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

8. novembar 2022. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

EU zabranila prodaju vozila benzin dizel od 2035 godine

Finalno potvrđeno: EU zabranila prodaju vozila na benzin, dizel od 2035. godine

8. novembar 2022. - Ministri energetike zemalja EU dogovorili su zabranu prodaje novih automobila i kombija na benzin i dizel od 2035, ali uz jedan izuzetak