OIE

Lokalna samouprava razvija solarne kapacitete za zelenu opštinu Kavadarci

Foto: Pero Veliki from Wikipedia

Objavljeno

08.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2022.

Komentari

0

Podeli

U opštini Kavadarci podneto je preko 50 zahteva za ugradnju fotonaponskih panela na krovovima, koje je odobrio gradonačelnik. Kada se realizuju ovi i drugi najavljeni projekti, ukupan kapacitet iz solara iznosiće skoro 18 megavata, što ovaj grad u centralnom delu Severne Makedonije svrstava među dobre primere sprovođenja energetske tranzicije.

Zahteve za ugradnju fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora postavljenih na objektima u opštini Kavadarci podnelo je ukupno 56 lica, od toga su 52 pravna i 4 fizička lica. Zahteve je odobrio gradonačelnik Mitko Jančev, a u postupku izdavanja rešenja nalazi se još 9 zahteva, od kojih su 7 podnela pravna lica i 2 fizička lica.

Takođe, zahteve za izgradnju fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora na građevinskom zemljištu u opštini Kavadarci podnelo je devet pravnih lica, sa još dva zahteva podnesena od strane u postupku nad pravnim licima. Ukupna instalisana snaga fotonaponskih postrojenja za koja su izdate građevinske dozvole ili je u toku postupak donošenja dozvola iznosi 16,1 megavata.

Ukupna instalisana snaga za sve odobrene zahteve, kao i one u procesu ugradnje fotonaponskih panela iznosi 17,7 megavata.

Solarne instalacije na opštinskim zgradama će se isplatiti za godinu dana

Ove cifre su jasan pokazatelj da Kavadarci brzo i pouzdano postaju zeleni grad, koji sve više prelazi na korišćenje solarne energije za proizvodnju električne energije za domaćinstvo i industriju, navode u lokalnoj samoupravi.

U prilog tome govori i podatak da je Opština Kavadarci je u potpunosti završila prvu fazu projekta postavljanja fotonaponskih panela na deset javnih ustanova.

Nedavno je u Kavadarcima završen projekat solarnih instalacija na deset opštinskih ustanova

Gradonačelnik Mitko Jančev je naglasio da će se investicija vratiti već za godinu dana, a javne ustanove će imati uštede, jer su do sada struju kupuovale na slobodnom tržištu i to po prilično visokim cenama.

Kavadarci su među prvim opštinama koje su krenule sa postavljanjem fotonaponskih panela na opštinskim ustanovama. Ukupna instalisana snaga krovnih solarnih panela na javnim ustanovama iznosi 192 kilovata. Poslednje dve fotonaponske instalacije su postavljena na osnovnim školama Đorđe Petrov i Tošo Velkov Pepeto.

Lokalna samouprava najavljuje da će još solarnih instalacija biti postavljeno na krovovima javnih zgrada u Kavadarcima.

Fotonaponski paneli na osnovnoj školi / foto: Opština Kavadarci

Opština je takođe tokom prošle godine odobrila građevinske dozvole za još nekoliko većih solarnih projekata, kapaciteta do deset megavata, Reč je za fotonaponskim elektranama Resava, Ljubaš 1,2 i 3, Garnikovo.

Teritorija opštine Kavadarci prostire se na području srednjeg Povardarja u centralnom delu zemlje i obuhvata značajan deo Tikveške doline poznate po proizvodnji vina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

8. novembar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

8. novembar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

8. novembar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

8. novembar 2022. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine