OIE

Severna Makedonija planira da do 2025. duplira udeo zelene energije na 46 odsto

Severna Makedonija planira da do 2025. duplira udeo zelene energije na 46 odsto

Foto: makunin from Pixabay

Objavljeno

01.02.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.02.2022.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija planira da do 2025. godine udeo obnovljivih izvora u sektoru električne energije dostigne 46 odsto, navodi se Programu ekonomskih reformi 2022-2024, dostavljenom Evropskoj komisiji. Trenutno taj udeo je skoro duplo manji.

Program ekonomskih reformi za period od 2022. do 2024. godine predviđa 20 mera, a usvojila ga je Vlada Severne Makedonije. Ovaj Program na godišnjem nivou za naredni trogodišnji period pripremaju zemlje kandidati za članstvo u Evropskoj uniji kako bi se pripremile za ekonomski i fiskalni nadzor unutar Unije. Nedavno je sličan dokument objavila i Srbija.

Program ekonomskih reformi Severne Makedonije osim preciziranja ciljeva za zelenu energiju, najviše novina, kako je saopštilo Ministarstvo finansija,  donosi u sektoru upravljanja otpadom i tretmana otpadnih voda.

Ukupni instalisani kapacitet elektrana na obnovljive izvore bio je 782 MW na kraju 2020.

Udeo obnovljivih izvora energije u sektoru električne energije je planiran na 46 odsto do 2025, sa prolaznim ciljem od 34 odsto za 2022. i 37 odsto za 2023. Ukupni instalisani kapacitet elektrana na obnovljive izvore na kraju 2020. bio je 782 MW, a očekuje se dostići 1.493 MW 2025.

Krajnji cilj je da se do 2030. dostigne udeo obnovljivih izvora u bruto finalnoj potrošnji energije od od 38 odsto, navodi se u dokumentu.

Kako bi postigla ove ciljeve Severna Makedonija planira da nastaviti primenu postojećih mehanizama podrške za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, kao što su fid-in tarife i premije, koje će se dodeljivati na aukcijama. Takođe, promovisaće se i korišćenje zelene energije bez subvencija, uvođenje koncepta prozjumer, kao i povećanje potrošnje biogoriva u sektoru saobraćaja.

Cilj je da se do 2040. instaliraju solarne elektrane na krovovima snage 400 MW

Inače, prema nacrtu nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP), cilj je da se do 2040. instalira do 400 MW u solarnim elektranama na krovovima.

Planirano je i uspostavljanje samoodrživog sistema upravljanja otpadom

Potpuno nova mera u odnosu na prošlogodišnji Program ekonomskih reformi za period od 2021. do 2023. je uspostavljanje integrisanog i samoodrživog sistema upravljanja otpadom.

Planirano je da se podrži implementacija regionalnog sistema upravljanja otpadom u istočnim i severoistočnim regionima, u vidu ugovora o uslugama, koji će pomoći u uspostavljanju regionalnog preduzeća i uspostaviti sistem upravljanja otpadom. Programom je predviđeno i da se nastavi priprema i revizija nacionalnih planova za otpad.

Investicije u u otpad u naredne tri godine procenjene su na 35 miliona evra.

Za prečišćavanje otpadnih voda planirana su ulaganja od 170 miliona evra

Programom je predviđeno i uspostavljanje infrastrukture za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, u skladu sa zahtevima EU, uz ulaganja od 170 miliona evra od 2022. do 2024. godine. Sredstva su obezbeđena kroz IPA II (2014-2020) i kredite Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ova mera ima za cilj gradnju kanalizacione mreže, povećanje broja domaćinstava priključenih na mrežu, kao i broja prečistača i njihovog kapaciteta, navodi se u dokumentu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SolarEdge fotonaponsku instalaciju velikom depou za gorivo

Oprema SolarEdge odabrana za fotonaponsku instalaciju u velikom depou za gorivo

1. februar 2022. - U terminalu Alkion obraćaju veliku pažnju na bezbednost, pa su odabrali SolarEdge-ova pametna energetska rešenja

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

1. februar 2022. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

1. februar 2022. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

1. februar 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane