OIE

Severna Makedonija sledi primer zemalja iz regiona i uvodi olakšice za prozjumere

solarni-paneli-krov

Foto: MinkS from Pixabay

Objavljeno

31.08.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.08.2022.

Komentari

0

Podeli

Jedna po jedna, zemlje regiona počinju da uviđaju značaj prozjumera i proizvodnje sopstvene električne energije u borbi sa energetskom krizom i rekordnim cenama struje. Sledeći primer Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Federacije BiH, i Vlada Severne Makedonije sada radi na tome da podstakne domaćinstva i firme da počnu da koriste solarnu energiju, pa je tako predloženo da se pojednostavi procedura za postavljanje malih fotonaponskih elektrana na krovovima kuća i poslovnih zgrada.

Pojednostavljena procedura, koja će biti uvedena predloženim izmenama zakona o izgradnji, će važiti za solarne sisteme snage do 6 kW na privatnim kućama i do 40 kW na zgradama u vlasništvu pravnih lica.

Građani i firme više neće morati da pribavljaju odobrenje od opštine za instaliraje solarne elektrane

Prema predloženim zakonskim izmenama, građanima i firmama više neće biti potrebno odobrenje ili odluka opštine za instaliranje fotonaponske elektrane, kao što je bio slučaj do sada, objasnio je ministar transporta i komunikacija Blagoj Bočvarski.

Investitori će jedino imati obavezu da obaveste lokalne vlasti o postavljanju elektrane i dostave potrebnu dokumentaciju, objasnio je on.

Ograničenje od 1 MW za elektrane koje odobrava opština se takođe ukida

Predloženim izmenama će se ukinuti i ograničenje od 1 MW za elektrane na zgradama koje se postavljaju uz odobrenje lokalne vlasti, rekao je on. Što se tiče stambenih zgrada, solarnu elektranu može instalirati zajednica stanara, uz pismeno odobrenje većine vlasnika stambenih jedinica, dodao je Bočvarski.

Federacija BiH ukida građevinske dozvole za male solarne elektrane

I Federacija BiH je izradila nacrt izmena zakona kojima će se olakšati procedura za instalaciju malih solarnih i vetroelektrana, snage do 1 MW, za domaćinstva i firme koje žele da proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe, bez predavanja u mrežu. Za takve projekte, kao i za skladištenje energije u postrojenjima snage do 500 kW, neće biti potrebna građevinska dozvola.

Hrvatska i Crna Gora ukidaju PDV na solarne panele

Hrvatska i Crna Gora nameravaju da prozjumere podstaknu tako što će ukinuti PDV na solarne panele. Hrvatska vlada se prva u regionu odlučila na takav korak i najavila da će ukinuti PDV koji iznosi 25%. Nekoliko dana kasnije i crnogorsko ministarstvo ekonomskog razvoja je saopštilo da će predložiti da se ukine PDV od 21% na solarne panele.

Srbija subvencioniše postavljanje solarnih elektrana, ali je ukupan budžet svega 1,7 miliona evra

U Srbiji država subvencioniše postavljanje solarnih panela, a trošak subvencija deli sa sa lokalnim samoupravama. Međutim, Ministarstvo rudarstva i energetike je za ovu svrhu izdvojilo 100 miliona dinara, a lokalne samouprave treba da daju još toliko, pa će ukupne subvencije na nivou Srbije iznositi svega 200 miliona dinara (oko 1,7 miliona evra), ili 420,000 dinara po projektu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

31. avgust 2022. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

31. avgust 2022. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

31. avgust 2022. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

31. avgust 2022. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije