OIE

Severna Makedonija sledi primer zemalja iz regiona i uvodi olakšice za prozjumere

solarni-paneli-krov

Foto: MinkS from Pixabay

Objavljeno

31.08.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.08.2022.

Komentari

0

Podeli

Jedna po jedna, zemlje regiona počinju da uviđaju značaj prozjumera i proizvodnje sopstvene električne energije u borbi sa energetskom krizom i rekordnim cenama struje. Sledeći primer Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Federacije BiH, i Vlada Severne Makedonije sada radi na tome da podstakne domaćinstva i firme da počnu da koriste solarnu energiju, pa je tako predloženo da se pojednostavi procedura za postavljanje malih fotonaponskih elektrana na krovovima kuća i poslovnih zgrada.

Pojednostavljena procedura, koja će biti uvedena predloženim izmenama zakona o izgradnji, će važiti za solarne sisteme snage do 6 kW na privatnim kućama i do 40 kW na zgradama u vlasništvu pravnih lica.

Građani i firme više neće morati da pribavljaju odobrenje od opštine za instaliraje solarne elektrane

Prema predloženim zakonskim izmenama, građanima i firmama više neće biti potrebno odobrenje ili odluka opštine za instaliranje fotonaponske elektrane, kao što je bio slučaj do sada, objasnio je ministar transporta i komunikacija Blagoj Bočvarski.

Investitori će jedino imati obavezu da obaveste lokalne vlasti o postavljanju elektrane i dostave potrebnu dokumentaciju, objasnio je on.

Ograničenje od 1 MW za elektrane koje odobrava opština se takođe ukida

Predloženim izmenama će se ukinuti i ograničenje od 1 MW za elektrane na zgradama koje se postavljaju uz odobrenje lokalne vlasti, rekao je on. Što se tiče stambenih zgrada, solarnu elektranu može instalirati zajednica stanara, uz pismeno odobrenje većine vlasnika stambenih jedinica, dodao je Bočvarski.

Federacija BiH ukida građevinske dozvole za male solarne elektrane

I Federacija BiH je izradila nacrt izmena zakona kojima će se olakšati procedura za instalaciju malih solarnih i vetroelektrana, snage do 1 MW, za domaćinstva i firme koje žele da proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe, bez predavanja u mrežu. Za takve projekte, kao i za skladištenje energije u postrojenjima snage do 500 kW, neće biti potrebna građevinska dozvola.

Hrvatska i Crna Gora ukidaju PDV na solarne panele

Hrvatska i Crna Gora nameravaju da prozjumere podstaknu tako što će ukinuti PDV na solarne panele. Hrvatska vlada se prva u regionu odlučila na takav korak i najavila da će ukinuti PDV koji iznosi 25%. Nekoliko dana kasnije i crnogorsko ministarstvo ekonomskog razvoja je saopštilo da će predložiti da se ukine PDV od 21% na solarne panele.

Srbija subvencioniše postavljanje solarnih elektrana, ali je ukupan budžet svega 1,7 miliona evra

U Srbiji država subvencioniše postavljanje solarnih panela, a trošak subvencija deli sa sa lokalnim samoupravama. Međutim, Ministarstvo rudarstva i energetike je za ovu svrhu izdvojilo 100 miliona dinara, a lokalne samouprave treba da daju još toliko, pa će ukupne subvencije na nivou Srbije iznositi svega 200 miliona dinara (oko 1,7 miliona evra), ili 420,000 dinara po projektu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU energy package talks paralyzed by gas price cap rift

Pregovori u EU o energetskom paketu zapeli na pitanju ograničavanja cena gasa

31. avgust 2022. - Najveći deo predloga reforme tržišta gasa u EU je utanačen, ali izgleda da paket neće biti usvojen pre dogovora o ograničavanju cena

porez na ekstraprofit energetska kriza slovenija hrvatska

Slovenija i Hrvatska uvode porez na ekstraprofit za energetske kompanije

31. avgust 2022. - Slovenci će oporezovati samo energetske kompanije, a Hrvati firme iz svih sektora

Lideri zapadnobalkanskih zemalja obecali zajedno energetsku tranziciju

Lideri zapadnobalkanskih zemalja obećali da će zajedno sprovesti region kroz energetsku tranziciju

31. avgust 2022. - Lideri država Zapadnog Balkana su istakli da region može da prevaziđe energetsku krizu jedino zajedničkom zelenom transformacijom

Vučić: Moraćemo da uložimo do 33 milijarde evra u energetsku infrastrukturu

Vučić: Moraćemo da uložimo do 33 milijarde evra u energetsku infrastrukturu

31. avgust 2022. - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio značajana ulaganja u energetsku infrastrukturu. Kako je istakao, u...