OIE

Pojednostavljaju se procedure za elektrane do 1 MW u Federaciji BiH

olaksice za elektrane do 1 MW u Federaciji BIH

Photo: iStock

Objavljeno

30.08.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.08.2022.

Komentari

0

Podeli

Federacija BiH olakšaće administrativnu proceduru za instaliranje malih solarnih elektrana i vetroelektrana, od čega bi trebalo da profitiraju građani i privrednici koji nameravaju da instaliraju pre svega solarne elektrane za proizvodnju energije za sopstvenu potrošnju.

Olakšice za domaćinstva i firme koje žele da postanu prozjumeri donosi Nacrt zakona o električnoj energiji Federacije BiH koji je na javnoj raspravi do 5. septembra.

Za proizvodnju električne energije u elektranama snage do jednog megavata (MW) i za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe bez isporuke u distributivnu mrežu elektroenergetski subjekt nije obavezan da poseduje dozvolu za obavljanje delatnosti proizvodnje električne energije, navodi se u Nacrtu zakona.

Dozvola nije obavezna ni za skladištenje energije u postrojenjima snage do 500 kilovata (kW), kao ni za postrojenja koje se nalaze iza obračunskog mernog mesta aktivnog kupca.

Olakšava se procedura dobijanja dozvola i stimuliše izgradnja solarnih elektrana i vetroelektrana

Na ovaj način, kako se navodi u obrazloženju, olakšava se procedura dobijanja dozvola i stimuliše se izgradnja solarnih elektrana i vetroelektrana, posebno kada je reč o manjim postrojenjima koje grade građani, kao što su solarne elektrane na krovovima.

Nacrt takođe uvodi sistem sertifikovanja ovlašćenih instalatera solarnih elektrana i vetroelektrana snage do 23 kW, preneo je Večernji list.

Na taj način ovlašćeni instalatera završili deo posla koji bi trebalo da urade nadležni državni organi.

Stvaraju se uslovi da se izmene propisi u sektoru građevine

Time se stvaraju uslovi da se izmene propisi u sektoru građevine, pa bi se gradnja malih solarnih elektrana i vetroelektrana tretirala kao instaliranje opreme i investitori ne bi morali da pribavljaju urbanističke, građevinske i upotrebne dozvole, navodi se u obrazloženju Nacrta zakona.

Nacrt zakona o električnoj energiji FBiH je deo paketa energetskih zakona koji su u javnoj raspravi. Brojne novine uvode se i Nacrtom zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije (OIEiEK), a pripremljen je i Nacrt Zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

30. avgust 2022. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

30. avgust 2022. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

30. avgust 2022. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

30. avgust 2022. - Srbija je dobila konkretne zaključke od norveške firme Rystad i radićemo po njihovom uputstvu, poručio je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić