Voda

Kurti: Na Kosovu* će se izgraditi dve brane da se povećaju rezerve vode

Kurti Kosovu izgraditi dve brane rezerve vode

Foto: Vlada Kosova*

Objavljeno

22.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Premijer Kosova* Albin Kurti izjavio je da će do kraja njegovog mandata biti izgrađene dve brane za snabdevanje vodom i podsetio da je njegova vlada zabranila korišćenje vodnih resursa bez koncesije.

Od marta, kad je izabrana nova vlada, prihodi u budžet od naknada za vodu porasli su 220 odsto, po rečima premijera Kosova* Albina Kurtija. On je na sastanku Međuministarskog saveta za vode istakao da su rezerve vode u zemlji manje od 500 miliona kubnih metara i obećao da će do kraja njegovog mandata biti podignute dve brane.

Izjavio je da će jedan od tih objekata biti kod Kosovske Kamenice, koja se naziva i Dardana, a da će druga, Firajë, biti na području Štrpca. Kurti je dodao da je njegova vlada zabranila odobravanje prava na korišćenje vodnih dobara bez koncesije.

Odobreno je finansiranje za dva postrojenja za preradu otpadnih voda

Revizija zakona o vodi i podzakonskih akata o pravu na korišćenje vodnih resursa planirana je za sledeću godinu, naglasio je premijer. Rekao je i da je kabinet odobrio finansiranje izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gnjilanu i Mitrovici.

Ta dva projekta su još uvek u razvoju. Dva pogona za preradu otpadnih voda, ukupno vredna 55,6 miliona evra, trebalo bi da se finansiraju najvećim delom iz kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke, pokazuju podaci Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) Evropske unije, koji učestvuje s grantom od 8,4 miliona evra.

Investicioni okvir za Zapadni Balkan će bespovratnim sredstvima podržati projekat brane Firajë

Što se tiče plana za branu Firajë, on je deo vodoprivrednog projekta Ibar-Lepenac (Iber-Lepenc Hydro System Project), koji je pokrenut s ciljem da se poboljša sigurnost snabdevanja 400.000 ljudi vodom, u devet opština. Celokupni poduhvat je procenjen na 403 miliona evra, od čega bi većina trebalo da bude pokrivena bespovratnim sredstvima, sudeći po WBIF-ovoj dokumentaciji, a predviđeno je da EBRD i EIB daju kredit za skoro 20 odsto iznosa.

Projekat Ibar-Lepenac uključuje instalaciju elektrana na obnovljive izvore ukupnog kapaciteta 26,8 megavata. U drugoj fazi bi se podigla jedna brana u Štimlju.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Naucnici kisnica nigde nije bezbedna za pice

Naučnici upozorili da kišnica nigde nije bezbedna za piće

11 августа 2022 - Ako se gleda po najstrožim standardima, kišnica svuda na svetu sadrži previše večnih hemikalija (PFAS), čiji štetni uticaj još nije dovoljno poznat

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Klimatske-promene-u-Italiji-ekstremna-susa-ugrozavaju-vina-maslina

Klimatske promene i ekstremna suša u Italiji ugrožavaju proizvodnju vina i maslina

20 јула 2022 - Italijanski način života bi mogao drastično da se promeni, pogotovo u dolini reke Po, koju je nezapamćena suša pretvorila u potok.