x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Kredit Svetske banke od šest miliona evra za energetsku efikasnost

09.07.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Ministarstvo ekonomije Crne Gore
Kredit Svetske banke od šest miliona evra za energetsku efikasnost

Crna Gora planira da do 2023. godine u primenu mera energetske efikasnosti u 18 zdravstvenih objekata investira šest miliona evra u okviru Drugog projekta energetske efikasnosti (MEEP 2).

Novac za ovu investiciju obezbeđen je preko kredita Svetske banke. Ugovor o zajmu potpisali su ministar finansija Darko Radunović i šef kancelarije Svetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Emanuel Salinas.

“Sredstva će biti iskorišćena za primenu mera energetske efikasnosti, poboljšanje uslova boravka u 18 zdravstvenih objekata i uspostavljanje održivog sistema finansiranja projekata energetske efikasnosti u zdravstvenom sektoru”, saopštilo je crnogorsko ministarstvo.

Ministar Radunović je istakao da projekat MEEP 2 predstavlja nastavak saradnje između Svetske banke i Crne Gore na polju unapređenja i poboljšanja energetske efikasnosti u javnim ustanovama.

Aranžman, prema njegovim rečima, podrazumeva povoljne uslove kreditiranja: rok dospeća zajma je 15 godina i grejs period pet godina. Kamatna stopa na zajam jednaka je 6-mesečnom EURIBOR-u uvećanom za fiksnu kamatnu maržu, koja se ne očekuje da bude veća od 0,85 odsto, naveo je Radunović.

“Imajući u vidu opseg projekta i geografsku raspodeljenost izabranih objekata, procenjuje se da će koristi imati 220.000 potencijalnih pacijenata i 2.000 članova osoblja”, rekao je šef kancelarije Svetske banke za Crnu Goru Emanuel Salinas.

Finansijska sredstva za implementaciju Prvog projekta energetske efikasnosti (MEEP 1) bila su obezbeđena kreditom koji je Vlada Crne Gore uzela od Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 11,5 miliona evra, čijom realizacijom je adaptirano 25 javnih objekata, i to 16 zdravstvenih i devet obrazovnih ustanova.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.