Energetska efikasnost

Kredit Svetske banke od šest miliona evra za energetsku efikasnost

Kredit-Svetske-banke-od-sest-miliona-evra-za-energetsku-efikasnost

Slika: Ministarstvo ekonomije Crne Gore

Objavljeno

09.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora planira da do 2023. godine u primenu mera energetske efikasnosti u 18 zdravstvenih objekata investira šest miliona evra u okviru Drugog projekta energetske efikasnosti (MEEP 2).

Novac za ovu investiciju obezbeđen je preko kredita Svetske banke. Ugovor o zajmu potpisali su ministar finansija Darko Radunović i šef kancelarije Svetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Emanuel Salinas.

“Sredstva će biti iskorišćena za primenu mera energetske efikasnosti, poboljšanje uslova boravka u 18 zdravstvenih objekata i uspostavljanje održivog sistema finansiranja projekata energetske efikasnosti u zdravstvenom sektoru”, saopštilo je crnogorsko ministarstvo.

Ministar Radunović je istakao da projekat MEEP 2 predstavlja nastavak saradnje između Svetske banke i Crne Gore na polju unapređenja i poboljšanja energetske efikasnosti u javnim ustanovama.

Aranžman, prema njegovim rečima, podrazumeva povoljne uslove kreditiranja: rok dospeća zajma je 15 godina i grejs period pet godina. Kamatna stopa na zajam jednaka je 6-mesečnom EURIBOR-u uvećanom za fiksnu kamatnu maržu, koja se ne očekuje da bude veća od 0,85 odsto, naveo je Radunović.

“Imajući u vidu opseg projekta i geografsku raspodeljenost izabranih objekata, procenjuje se da će koristi imati 220.000 potencijalnih pacijenata i 2.000 članova osoblja”, rekao je šef kancelarije Svetske banke za Crnu Goru Emanuel Salinas.

Finansijska sredstva za implementaciju Prvog projekta energetske efikasnosti (MEEP 1) bila su obezbeđena kreditom koji je Vlada Crne Gore uzela od Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 11,5 miliona evra, čijom realizacijom je adaptirano 25 javnih objekata, i to 16 zdravstvenih i devet obrazovnih ustanova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka ulaganja Srbiji najbitniji pristup struji obnovljivih izvora

Pristup struji iz obnovljivih izvora je ključan za nemačka ulaganja u Srbiji

02 октобра 2022 - Franciska Brantner iz nemačke vlade izjavila je da je zelena tranzicija zajednički cilj njene zemlje i Srbije

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju