Energetska efikasnost

Kredit Svetske banke od šest miliona evra za energetsku efikasnost

Kredit-Svetske-banke-od-sest-miliona-evra-za-energetsku-efikasnost

Slika: Ministarstvo ekonomije Crne Gore

Objavljeno

09.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora planira da do 2023. godine u primenu mera energetske efikasnosti u 18 zdravstvenih objekata investira šest miliona evra u okviru Drugog projekta energetske efikasnosti (MEEP 2).

Novac za ovu investiciju obezbeđen je preko kredita Svetske banke. Ugovor o zajmu potpisali su ministar finansija Darko Radunović i šef kancelarije Svetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Emanuel Salinas.

“Sredstva će biti iskorišćena za primenu mera energetske efikasnosti, poboljšanje uslova boravka u 18 zdravstvenih objekata i uspostavljanje održivog sistema finansiranja projekata energetske efikasnosti u zdravstvenom sektoru”, saopštilo je crnogorsko ministarstvo.

Ministar Radunović je istakao da projekat MEEP 2 predstavlja nastavak saradnje između Svetske banke i Crne Gore na polju unapređenja i poboljšanja energetske efikasnosti u javnim ustanovama.

Aranžman, prema njegovim rečima, podrazumeva povoljne uslove kreditiranja: rok dospeća zajma je 15 godina i grejs period pet godina. Kamatna stopa na zajam jednaka je 6-mesečnom EURIBOR-u uvećanom za fiksnu kamatnu maržu, koja se ne očekuje da bude veća od 0,85 odsto, naveo je Radunović.

“Imajući u vidu opseg projekta i geografsku raspodeljenost izabranih objekata, procenjuje se da će koristi imati 220.000 potencijalnih pacijenata i 2.000 članova osoblja”, rekao je šef kancelarije Svetske banke za Crnu Goru Emanuel Salinas.

Finansijska sredstva za implementaciju Prvog projekta energetske efikasnosti (MEEP 1) bila su obezbeđena kreditom koji je Vlada Crne Gore uzela od Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 11,5 miliona evra, čijom realizacijom je adaptirano 25 javnih objekata, i to 16 zdravstvenih i devet obrazovnih ustanova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu

EBRD program GEFF energetsku efikasnost domacinstva Zapadnom Balkanu

EBRD širi program GEFF za energetsku efikasnost za domaćinstva na Zapadnom Balkanu

28 септембра 2021 - Vlasnici 9.000 stanova i kuća na Zapadnom Balkanu su preko Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) uložili 45 miliona evra u uštedu energije