Energetska efikasnost

Kredit Svetske banke od šest miliona evra za energetsku efikasnost

Kredit-Svetske-banke-od-sest-miliona-evra-za-energetsku-efikasnost

Slika: Ministarstvo ekonomije Crne Gore

Objavljeno

09.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora planira da do 2023. godine u primenu mera energetske efikasnosti u 18 zdravstvenih objekata investira šest miliona evra u okviru Drugog projekta energetske efikasnosti (MEEP 2).

Novac za ovu investiciju obezbeđen je preko kredita Svetske banke. Ugovor o zajmu potpisali su ministar finansija Darko Radunović i šef kancelarije Svetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Emanuel Salinas.

“Sredstva će biti iskorišćena za primenu mera energetske efikasnosti, poboljšanje uslova boravka u 18 zdravstvenih objekata i uspostavljanje održivog sistema finansiranja projekata energetske efikasnosti u zdravstvenom sektoru”, saopštilo je crnogorsko ministarstvo.

Ministar Radunović je istakao da projekat MEEP 2 predstavlja nastavak saradnje između Svetske banke i Crne Gore na polju unapređenja i poboljšanja energetske efikasnosti u javnim ustanovama.

Aranžman, prema njegovim rečima, podrazumeva povoljne uslove kreditiranja: rok dospeća zajma je 15 godina i grejs period pet godina. Kamatna stopa na zajam jednaka je 6-mesečnom EURIBOR-u uvećanom za fiksnu kamatnu maržu, koja se ne očekuje da bude veća od 0,85 odsto, naveo je Radunović.

“Imajući u vidu opseg projekta i geografsku raspodeljenost izabranih objekata, procenjuje se da će koristi imati 220.000 potencijalnih pacijenata i 2.000 članova osoblja”, rekao je šef kancelarije Svetske banke za Crnu Goru Emanuel Salinas.

Finansijska sredstva za implementaciju Prvog projekta energetske efikasnosti (MEEP 1) bila su obezbeđena kreditom koji je Vlada Crne Gore uzela od Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 11,5 miliona evra, čijom realizacijom je adaptirano 25 javnih objekata, i to 16 zdravstvenih i devet obrazovnih ustanova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zelena energija novu Vladu Crne Gore

Zelena energija je za novu Vladu Crne Gore glavni nosilac privrednog razvoja

30 априла 2022 - Premijer Dritan Abazović je ukazao na turizam i energetiku kao primarne sektore za privredni razvoj i obećao da će i dalje zastupati ideju ekološke države

Mihajlovic Hill strateskog partnerstva Srbije SAD

Mihajlović i Hill nagovestili potpisivanje strateškog partnerstva Srbije sa SAD

19 априла 2022 - Sporazum o strateškom partnerstvu bi olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, izjavio je ambasador SAD Christopher Hill

IENE izvestaj jugoistocnu Evropu 11 maja Beogradu

IENE predstavlja najnoviji izveštaj za jugoistočnu Evropu 11. maja u Beogradu

18 априла 2022 - Energetski institutut IENE će 11. maja u PKS održati prezentaciju studije Pregled i perspektive energetike jugoistočne Evrope 2021/2022

Vlada Republike Srpske izmene Zakona o energetici

Vlada Republike Srpske usvojila izmene Zakona o energetici

15 априла 2022 - Izmene Zakona o energetici Republike Srpske treba da ga usklade sa novijim zakonima i Strategijom razvoja energetike