Energetska efikasnost

Kredit Svetske banke od šest miliona evra za energetsku efikasnost

Kredit-Svetske-banke-od-sest-miliona-evra-za-energetsku-efikasnost

Slika: Ministarstvo ekonomije Crne Gore

Objavljeno

09.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora planira da do 2023. godine u primenu mera energetske efikasnosti u 18 zdravstvenih objekata investira šest miliona evra u okviru Drugog projekta energetske efikasnosti (MEEP 2).

Novac za ovu investiciju obezbeđen je preko kredita Svetske banke. Ugovor o zajmu potpisali su ministar finansija Darko Radunović i šef kancelarije Svetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Emanuel Salinas.

“Sredstva će biti iskorišćena za primenu mera energetske efikasnosti, poboljšanje uslova boravka u 18 zdravstvenih objekata i uspostavljanje održivog sistema finansiranja projekata energetske efikasnosti u zdravstvenom sektoru”, saopštilo je crnogorsko ministarstvo.

Ministar Radunović je istakao da projekat MEEP 2 predstavlja nastavak saradnje između Svetske banke i Crne Gore na polju unapređenja i poboljšanja energetske efikasnosti u javnim ustanovama.

Aranžman, prema njegovim rečima, podrazumeva povoljne uslove kreditiranja: rok dospeća zajma je 15 godina i grejs period pet godina. Kamatna stopa na zajam jednaka je 6-mesečnom EURIBOR-u uvećanom za fiksnu kamatnu maržu, koja se ne očekuje da bude veća od 0,85 odsto, naveo je Radunović.

“Imajući u vidu opseg projekta i geografsku raspodeljenost izabranih objekata, procenjuje se da će koristi imati 220.000 potencijalnih pacijenata i 2.000 članova osoblja”, rekao je šef kancelarije Svetske banke za Crnu Goru Emanuel Salinas.

Finansijska sredstva za implementaciju Prvog projekta energetske efikasnosti (MEEP 1) bila su obezbeđena kreditom koji je Vlada Crne Gore uzela od Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 11,5 miliona evra, čijom realizacijom je adaptirano 25 javnih objekata, i to 16 zdravstvenih i devet obrazovnih ustanova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

9. jul 2018. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

9. jul 2018. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.

subvencije-energetska efikasnost solarni paneli toplotne pumpe

Nova runda subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost u Srbiji

9. jul 2018. - Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javni poziv za lokalne samouprave, a zatim će uslediti konkursi za izvođače radova i građane

Bogdanovic EBRD BEF 2023 Dekarbonizaciji urbanih sredina grejanje obnovljive izvore

Bogdanović (EBRD): Dekarbonizaciji urbanih sredina najviše doprinosi grejanje na obnovljive izvore

9. jul 2018. - U dekarbonizaciji urbanih sredina najviše mogu da pomognu sistemi na obnovljive izvore energije, kazao je na konferenciji BEF 2023 Bojan Bogdanović iz EBRD-a