OIE

Konkurs za subvencionisanje solarnih panela na krovovima kuća u Hrvatskoj

Italijanska vlada

Slika: Pixabay

Objavljeno

19.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski Fond zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) objavio je javni poziv, vredan 20 miliona kuna, za sufinansiranje solarnih fotonaponskih elektrana na porodičnim kućama.

Konkurs obuhvata fotonaponske elektrane priključene na mrežu, ali i „off grid“ sisteme, a zavisno od lokacije vlasnici kuća za opremu i stručni nadzor mogu dobiti 40%, 60% ili 80% odsto sufinansiranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna, saopštio je Fond (Vodič za prijavu).

Do 80% troškova može se nadoknaditi domaćinstvima na području posebne državne pomoći i u prvoj grupi ostrva

Subvencionisanje do 80% troškova mogu dobiti domaćinstva na području posebne državne pomoći i u prvoj grupi ostrva, do 60% na brdsko-planinskom području i u drugoj grupi ostrva, a 40% na svim ostalim područjima.

Promena zakonskog okvira omogućila je lakše sprovođenje projekata za proizvodnju električne energije iz OIE

Nedavna promena zakonskog okvira, kako se navodi, omogućila je lakše sprovođenje projekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE), a konačna namera je da se kroz niz mera omogući povećanje korišćenja OIE na nacionalnom nivou.

Cilj ovog programa je da se omogući potrošačima da proizvode sopstvenu energiju i na neki način budu energetski nezavisni, izjavio je Dubravko Ponoš, direktor Fonda, i dodao da broj solarnih fotonaponskih elektrana u Hrvatskoj trenutno nije veliki.

Sufinansiranje omogućuje građanima kraći rok povraćaja investicije

Sufinansiranje Fonda, kako je Ponoš naveo, građanima omogućuje kraći rok povraćaja investicije, koja je zasad još visoka, ali se dugoročno itekako isplati.

Zahtevi se primaju do iskorišćenja sredstava ili najkasnije do kraja godine

Preduslov za sufinansiranje postavljanja solarnih elektrana je da se prijave vlasnici ili suvlasnici kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50% površine namenjeno stanovanju, kao i da imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 kvadrata.

Primanje zahteva počelo je 18. septembra i trajaće do iskorišćenja sredstava ili najkasnije do kraja godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...

elektrana-ugalj-zeleni-vodonik-spanija

Elektrana na ugalj u Španiji biće pretvorena u postrojenje za zeleni vodonik

23 септембра 2021 - Portugalski EDP planira da investira 550 miliona evra da zatvorenu termoelektranu u Španiji pretvori u postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika,.

gopa ers vetroelektrana hrgud ugovor

Nemačka kompanija GOPA konsultant ERS-a za vetropark Hrgud

22 септембра 2021 - Nemačka firma pripremiće projektnu dokumentaciju i biti zadužena za nadzor na izgradnji vetroelektrane Hrgud.

Rekordna 2021. je uvertira za geotermalni bum

Rekordna 2021. je uvertira za geotermalni bum

21 септембра 2021 - Investicije u geotermalnu energiju ove godine trebalo bi da dostignu rekordnih milijardu dolara, a do 2026. čak tri milijarde.