OIE

Konkurs za subvencionisanje solarnih panela na krovovima kuća u Hrvatskoj

Italijanska vlada

Slika: Pixabay

Objavljeno

19.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski Fond zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) objavio je javni poziv, vredan 20 miliona kuna, za sufinansiranje solarnih fotonaponskih elektrana na porodičnim kućama.

Konkurs obuhvata fotonaponske elektrane priključene na mrežu, ali i “off grid” sisteme, a zavisno od lokacije vlasnici kuća za opremu i stručni nadzor mogu dobiti 40%, 60% ili 80% odsto sufinansiranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna, saopštio je Fond (Vodič za prijavu).

Do 80% troškova može se nadoknaditi domaćinstvima na području posebne državne pomoći i u prvoj grupi ostrva

Subvencionisanje do 80% troškova mogu dobiti domaćinstva na području posebne državne pomoći i u prvoj grupi ostrva, do 60% na brdsko-planinskom području i u drugoj grupi ostrva, a 40% na svim ostalim područjima.

Promena zakonskog okvira omogućila je lakše sprovođenje projekata za proizvodnju električne energije iz OIE

Nedavna promena zakonskog okvira, kako se navodi, omogućila je lakše sprovođenje projekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE), a konačna namera je da se kroz niz mera omogući povećanje korišćenja OIE na nacionalnom nivou.

Cilj ovog programa je da se omogući potrošačima da proizvode sopstvenu energiju i na neki način budu energetski nezavisni, izjavio je Dubravko Ponoš, direktor Fonda, i dodao da broj solarnih fotonaponskih elektrana u Hrvatskoj trenutno nije veliki.

Sufinansiranje omogućuje građanima kraći rok povraćaja investicije

Sufinansiranje Fonda, kako je Ponoš naveo, građanima omogućuje kraći rok povraćaja investicije, koja je zasad još visoka, ali se dugoročno itekako isplati.

Zahtevi se primaju do iskorišćenja sredstava ili najkasnije do kraja godine

Preduslov za sufinansiranje postavljanja solarnih elektrana je da se prijave vlasnici ili suvlasnici kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50% površine namenjeno stanovanju, kao i da imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 kvadrata.

Primanje zahteva počelo je 18. septembra i trajaće do iskorišćenja sredstava ili najkasnije do kraja godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kosovo 2021 aukcije obnovljive izvore NEKP

Kosovo* 2021. pokreće aukcije za obnovljive izvore, završava NEKP

02 December 2020 - Kosovo* se sprema da uvede aukcije za projekte za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, u...

solarne elektrane drzavna pomoc fid in tarife

Zaustavlja se isplata subvencija za solarne elektrane snage 20 MW na Kosovu*

02 December 2020 - Komisija za državnu pomoć saopštila je da je odluka Regulatornog ureda za energiju o dodeli fid-in tarifa nelegalna jer je usvojena bez njenog odobrenja.

HESS HE Brezice najvecu solarnu elektranu Sloveniji

HESS će u okviru HE Brežice izgraditi najveću solarnu elektranu u Sloveniji

01 December 2020 - HESS planira da hidrocentrali Brežice na donjem toku Save u Sloveniji pridoda solarnu elektranu od šest megavata, čime bi napravio hibridnu elektranu

smernice energetska zajednica prozjumeri eksperti

Ekspertski ugao: Nove smernice Energetske zajednice uklanjaju barijere za razvoj prozjumera

01 December 2020 - Eksperti iz BiH, Severne Makedonije i Srbije govore o tome šta donose nove smernice Energetske zajednice za integraciju prozjumera u mreže.