x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Konkurs za subvencionisanje solarnih panela na krovovima kuća u Hrvatskoj

19.09.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Konkurs za subvencionisanje solarnih panela na krovovima kuća u Hrvatskoj

Hrvatski Fond zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) objavio je javni poziv, vredan 20 miliona kuna, za sufinansiranje solarnih fotonaponskih elektrana na porodičnim kućama.

Konkurs obuhvata fotonaponske elektrane priključene na mrežu, ali i “off grid” sisteme, a zavisno od lokacije vlasnici kuća za opremu i stručni nadzor mogu dobiti 40%, 60% ili 80% odsto sufinansiranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna, saopštio je Fond (Vodič za prijavu).

Do 80% troškova može se nadoknaditi domaćinstvima na području posebne državne pomoći i u prvoj grupi ostrva

Subvencionisanje do 80% troškova mogu dobiti domaćinstva na području posebne državne pomoći i u prvoj grupi ostrva, do 60% na brdsko-planinskom području i u drugoj grupi ostrva, a 40% na svim ostalim područjima.

Promena zakonskog okvira omogućila je lakše sprovođenje projekata za proizvodnju električne energije iz OIE

Nedavna promena zakonskog okvira, kako se navodi, omogućila je lakše sprovođenje projekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE), a konačna namera je da se kroz niz mera omogući povećanje korišćenja OIE na nacionalnom nivou.

Cilj ovog programa je da se omogući potrošačima da proizvode sopstvenu energiju i na neki način budu energetski nezavisni, izjavio je Dubravko Ponoš, direktor Fonda, i dodao da broj solarnih fotonaponskih elektrana u Hrvatskoj trenutno nije veliki.

Sufinansiranje omogućuje građanima kraći rok povraćaja investicije

Sufinansiranje Fonda, kako je Ponoš naveo, građanima omogućuje kraći rok povraćaja investicije, koja je zasad još visoka, ali se dugoročno itekako isplati.

Zahtevi se primaju do iskorišćenja sredstava ili najkasnije do kraja godine

Preduslov za sufinansiranje postavljanja solarnih elektrana je da se prijave vlasnici ili suvlasnici kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50% površine namenjeno stanovanju, kao i da imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 kvadrata.

Primanje zahteva počelo je 18. septembra i trajaće do iskorišćenja sredstava ili najkasnije do kraja godine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.