OIE

Konkurs za subvencionisanje solarnih panela na krovovima kuća u Hrvatskoj

Italijanska vlada

Slika: Pixabay

Objavljeno

19.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski Fond zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) objavio je javni poziv, vredan 20 miliona kuna, za sufinansiranje solarnih fotonaponskih elektrana na porodičnim kućama.

Konkurs obuhvata fotonaponske elektrane priključene na mrežu, ali i „off grid“ sisteme, a zavisno od lokacije vlasnici kuća za opremu i stručni nadzor mogu dobiti 40%, 60% ili 80% odsto sufinansiranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna, saopštio je Fond (Vodič za prijavu).

Do 80% troškova može se nadoknaditi domaćinstvima na području posebne državne pomoći i u prvoj grupi ostrva

Subvencionisanje do 80% troškova mogu dobiti domaćinstva na području posebne državne pomoći i u prvoj grupi ostrva, do 60% na brdsko-planinskom području i u drugoj grupi ostrva, a 40% na svim ostalim područjima.

Promena zakonskog okvira omogućila je lakše sprovođenje projekata za proizvodnju električne energije iz OIE

Nedavna promena zakonskog okvira, kako se navodi, omogućila je lakše sprovođenje projekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE), a konačna namera je da se kroz niz mera omogući povećanje korišćenja OIE na nacionalnom nivou.

Cilj ovog programa je da se omogući potrošačima da proizvode sopstvenu energiju i na neki način budu energetski nezavisni, izjavio je Dubravko Ponoš, direktor Fonda, i dodao da broj solarnih fotonaponskih elektrana u Hrvatskoj trenutno nije veliki.

Sufinansiranje omogućuje građanima kraći rok povraćaja investicije

Sufinansiranje Fonda, kako je Ponoš naveo, građanima omogućuje kraći rok povraćaja investicije, koja je zasad još visoka, ali se dugoročno itekako isplati.

Zahtevi se primaju do iskorišćenja sredstava ili najkasnije do kraja godine

Preduslov za sufinansiranje postavljanja solarnih elektrana je da se prijave vlasnici ili suvlasnici kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50% površine namenjeno stanovanju, kao i da imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 kvadrata.

Primanje zahteva počelo je 18. septembra i trajaće do iskorišćenja sredstava ili najkasnije do kraja godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

19. septembar 2019. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

19. septembar 2019. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

19. septembar 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

19. septembar 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.