Životna sredina

Knauf ponovo obećao da će investirati u zaštitu životne sredine u Surdulici

Knauf investirati zaštitu zivotne sredine u Surdulici

Foto: Patrick Hendry on Unsplash

Objavljeno

05.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Posle niza protesta održanih u Surdulici zbog zagađenja vazduha iz fabrike kamene vune Knauf, kompanija je primila predstavnike udruženja Udahni duboko i ponovila da će sledeće godine u pogon uložiti 19 miliona evra, uključujući sisteme za prečišćavanje vode i vazduha i reciklažu.

Građani Surdulice i okoline još od 2019. godine ukazuju na povremeno pojavljivanje crnog dima iz dimnjaka fabrike kamene vune Knauf Insulation u Belom Polju. Udruženje Udahni duboko predvodilo je ove godine nekoliko protesta za ostvarivanje prava na čist vazduh, što je konačno dovelo do sastanka s predstavnicima nemačke kompanije.

Aktivisti su naveli da je napravljena „dobra odskočna daska za dalju borbu“ i da ima „ogromnog pomaka“ jer se firma obavezala da „dobar deo“ investicija usmeri u zaštitu životne sredine, ali da će rukovodstvo Knaufa morati da se suoči s bolnim pitanjima. „Daleko od toga da smo došli do konačnog rešenja i dogovora, jer kao što smo i do sad najavljivali, nema kompromisa dok god postoji zagađenje i negativan uticaj na zdravlje ljudi“, saopštilo je udruženje Udahni duboko.

Zahtevaju premeštanje fabrike van Surdulice

Udruženje je na protestu polovinom oktobra odustalo od predloga za ublažavanje zagađenja uz tvrdnju da ih kompanija ignoriše i navelo da fabrika mora da se iseli.

Grupa Udahni duboko je ranije zahtevala da Knauf odvoji sredstva za izgradnju stanice za merenje kvaliteta vazduha, budući da se podaci s ličnih merača i onih koje je objavila kompanija nisu slagali. Tražila je i da Knauf prestane da koristi fenol smolu i da ne proširuje kapacitet, kao i da finansira lečenje dece obolele od raka u Surdulici.

Glavna poruka poslednje protestne šetnje bila je: „U Surdulici ne nosimo maske zbog kovida nego zbog Knaufa.“

U planu odsumporavanje i filteri za vazduh

Kompanija je na sastanku ponovila da je za sledeću godinu odvojila 19 miliona evra za investicije. Ranije je navela da je već u toku izgradnja sistema za prečišćavanje atmosferskih voda, podizanje visine dimnjaka sa 49 na 75 metara i ugradnja dodatnih filtera za vazduh.

U projektima za sledeću godinu su i ugradnja sistema za odsumporavanje otpadnih gasova, povećanje reciklažnih kapaciteta i unapređenje opreme. Po rečima predstavnika Knaufa, prerađivaće sekundarne sirovine sa odlagališta na koje se Surduličani žale i vraćati materijal u proizvodnju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Aktivan vikend za posmatranje ptica u Srbiji

Prvi vikend u oktobru rezervišite za posmatranje ptica

26 септембра 2022 - Na tridesetak lokacija u Srbiji tokom sledećeg vikenda biće organizovani besplatni izleti posmatranja ptica za...

Nis zapoceo pripremu Mape puta za energetsku tranziciju

Niš započeo pripremu Mape puta za energetsku tranziciju do 2050. – prilika za konsultante

26 септембра 2022 - Mapa puta bi trebalo da bude u skladu sa planovima i propisima Evropske unije, navodi se u javnom pozivu za izbor firme koja će je napisati

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

23 септембра 2022 - U trenutku kada 33 miliona građana Evropske unije ne može da priušti dovoljno obroka, u...

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju