Životna sredina

Knauf ponovo obećao da će investirati u zaštitu životne sredine u Surdulici

Knauf investirati zaštitu zivotne sredine u Surdulici

Foto: Patrick Hendry on Unsplash

Objavljeno

05.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Posle niza protesta održanih u Surdulici zbog zagađenja vazduha iz fabrike kamene vune Knauf, kompanija je primila predstavnike udruženja Udahni duboko i ponovila da će sledeće godine u pogon uložiti 19 miliona evra, uključujući sisteme za prečišćavanje vode i vazduha i reciklažu.

Građani Surdulice i okoline još od 2019. godine ukazuju na povremeno pojavljivanje crnog dima iz dimnjaka fabrike kamene vune Knauf Insulation u Belom Polju. Udruženje Udahni duboko predvodilo je ove godine nekoliko protesta za ostvarivanje prava na čist vazduh, što je konačno dovelo do sastanka s predstavnicima nemačke kompanije.

Aktivisti su naveli da je napravljena „dobra odskočna daska za dalju borbu“ i da ima „ogromnog pomaka“ jer se firma obavezala da „dobar deo“ investicija usmeri u zaštitu životne sredine, ali da će rukovodstvo Knaufa morati da se suoči s bolnim pitanjima. „Daleko od toga da smo došli do konačnog rešenja i dogovora, jer kao što smo i do sad najavljivali, nema kompromisa dok god postoji zagađenje i negativan uticaj na zdravlje ljudi“, saopštilo je udruženje Udahni duboko.

Zahtevaju premeštanje fabrike van Surdulice

Udruženje je na protestu polovinom oktobra odustalo od predloga za ublažavanje zagađenja uz tvrdnju da ih kompanija ignoriše i navelo da fabrika mora da se iseli.

Grupa Udahni duboko je ranije zahtevala da Knauf odvoji sredstva za izgradnju stanice za merenje kvaliteta vazduha, budući da se podaci s ličnih merača i onih koje je objavila kompanija nisu slagali. Tražila je i da Knauf prestane da koristi fenol smolu i da ne proširuje kapacitet, kao i da finansira lečenje dece obolele od raka u Surdulici.

Glavna poruka poslednje protestne šetnje bila je: „U Surdulici ne nosimo maske zbog kovida nego zbog Knaufa.“

U planu odsumporavanje i filteri za vazduh

Kompanija je na sastanku ponovila da je za sledeću godinu odvojila 19 miliona evra za investicije. Ranije je navela da je već u toku izgradnja sistema za prečišćavanje atmosferskih voda, podizanje visine dimnjaka sa 49 na 75 metara i ugradnja dodatnih filtera za vazduh.

U projektima za sledeću godinu su i ugradnja sistema za odsumporavanje otpadnih gasova, povećanje reciklažnih kapaciteta i unapređenje opreme. Po rečima predstavnika Knaufa, prerađivaće sekundarne sirovine sa odlagališta na koje se Surduličani žale i vraćati materijal u proizvodnju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija nekp pks ldk energetsko planiranje

Uspešno je okončan ključni projekat za transformaciju energetskog ambijenta u Srbiji

5. novembar 2021. - Projekat "Dalji razvoj kapaciteta za energetsko planiranje“, finansiran iz programa IPA 2017, poslužio je kao primer saradnje svih aktera energetskog sektora u zemlji u oblasti metodološkog strateškog planiranja

Novi Pazar je godišnji limit od 35 dana prekomerno zagađenog vazduha prekoračio za 41 dan

5. novembar 2021. - Ne zaostaju Šabac i Valjevo, koji imaju po 33 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, a slede ih Kosjerić i Užice sa po 32 dana, pokazuje xEco

sarajevo vlada kanton vazduh strategija ugalj

Sarajevo spremilo strategiju kojom će za 90 odsto smanjiti emisije iz individualnih ložišta

5. novembar 2021. - Vlada Kantona Sarajevo pripremila je strategiju ograničenja korišćenja uglja i ostalih čvrstih goriva za period 2023-2033.

Hrvatski startap Project 3 Mobility obezbedio 100 miliona evra za robotaksije u Zagrebu

5. novembar 2021. - Project 3 Mobility osnovao je hrvatski preduzetnik Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila i Rimac Grupe