OIE

Kipar ne izdaje dozvole za solarne elektrane dok ne sprovede ekološku reformu

Kipar dozvole solarne elektrane ekolosku reformu

Slika: Andreas Senftleben from Pixabay

Objavljeno

16.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlasti na Kipru menjaju pravni okvir za solarne elektrane da bi zaštitile životnu sredinu i uskladile propise s nacionalnim i evropskim zakonodavstvom. Obrada dozvola je suspendovana jer su mnogi projekti krenuli na obradivom zemljištu ili je procenjeno da će naškoditi ekosistemima.

Odsek za životnu sredinu je obavestio nadležna ministarstva na Kipru da je zaustavio obradu zahteva za postavljanje fotonaponskih postrojenja dok ne sprovede intervenciju u prostornom planiranju i usvoji institucionalni okvir na nacionalnom nivou. To regulatorno telo Ministarstva poljoprivrede, ruralnog razvoja i životne sredine saopštilo je da je zaključilo da su mnoge lokacije za projekte na navodnjavanom i plodnom zemljištu i u zaštićenim područjima.

Neki od investitora planiraju da instaliraju solarne elektrane na mestima pogodnim za stočarstvo i eksploataciju kamena, a ti pogoni bi u mnogim slučajevima naškodili ekosistemu ili geomorfologiji, stoji u pismu, kako prenosi Philenews.

Ostrvska republika bi takvim pristupom bila u „ozbiljnoj opasnosti“ od kršenja domaćih i evropskih zakona i delovanja mimo presuda Evropskog suda pravde, dodao je Odsek za životnu sredinu i naglasio da je u poslednje dve godine primio 92 zahteva te da ih još pristiže.

Za stratešku procenu uticaja verovatno će trebati godinu dana

Kako padaju troškovi gradnje fotonaponskih sistema, širom Evropske unije niče sve više projekata, pa zaštitnici životne sredine pozivaju na donošenje strožih propisa za zaštitu poljoprivrednog zemljišta i prirodnih staništa.

Očekuje se da će ubrzo biti podnesen zahtev za solarnu elektranu od 80 megavata

Ministarstvo energetike je pokrenulo tendersku proceduru za studiju strateške procene uticaja na životnu sredinu za lokacije na kojima su planirana postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, da bi sve bilo u skladu sa zakonom. U članku se dodaje da bi postupak mogao da traje još godinu dana.

Trenutna regulativa ne omogućava odobravanje velikih projekata

Uskoro bi trebalo da budu podneseni zahtevi za dozvole za fotonaponski pogon u Agios Joanis Maluntasu od 80 megavata i sistem od 20 megavata u Kutrafasu, navode u odseku i naglašavaju da one ne mogu biti odobrene pre promene pravnog okvira. Oba projekta su u distriktu Nikozija.

Kipar je procenio da će mu 2030. biti potrebne solarne elektrane ukupne snage 750 megavata.

Gorenavedeno regulatorno telo je nedavno naložilo firmi Earthlight Park da suzi površinu svog projekta u Sotiri kod Limasola radi zaštite drveća i drugih biljaka i da smanji kapacitet sa 11,1 na 7,5 megavata. Investitor kablove za struju mora da postavi ispod zemlje da ne bi ugrozio ptice, a neće mu biti dozvoljeno da asfaltira atarske puteve niti da gradi nove. Lokacija je naslonjena na prostor oko reke Paramaliju koji je deo mreže zaštićenih područja Natura 2000.

Dalje, u grupi jedanaest projekata zbirne snage 45,2 megavata u oblasti Larnake pronađene su brojne neregularnosti. Kumulativni efekat za više njih koje se nalaze do zaštićenih područja Natura 2000 uopšte nije razmatran.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

16. decembar 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

16. decembar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

16. decembar 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

16. decembar 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine