OIE

Kipar ne izdaje dozvole za solarne elektrane dok ne sprovede ekološku reformu

Kipar dozvole solarne elektrane ekolosku reformu

Slika: Andreas Senftleben from Pixabay

Objavljeno

16.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlasti na Kipru menjaju pravni okvir za solarne elektrane da bi zaštitile životnu sredinu i uskladile propise s nacionalnim i evropskim zakonodavstvom. Obrada dozvola je suspendovana jer su mnogi projekti krenuli na obradivom zemljištu ili je procenjeno da će naškoditi ekosistemima.

Odsek za životnu sredinu je obavestio nadležna ministarstva na Kipru da je zaustavio obradu zahteva za postavljanje fotonaponskih postrojenja dok ne sprovede intervenciju u prostornom planiranju i usvoji institucionalni okvir na nacionalnom nivou. To regulatorno telo Ministarstva poljoprivrede, ruralnog razvoja i životne sredine saopštilo je da je zaključilo da su mnoge lokacije za projekte na navodnjavanom i plodnom zemljištu i u zaštićenim područjima.

Neki od investitora planiraju da instaliraju solarne elektrane na mestima pogodnim za stočarstvo i eksploataciju kamena, a ti pogoni bi u mnogim slučajevima naškodili ekosistemu ili geomorfologiji, stoji u pismu, kako prenosi Philenews.

Ostrvska republika bi takvim pristupom bila u „ozbiljnoj opasnosti“ od kršenja domaćih i evropskih zakona i delovanja mimo presuda Evropskog suda pravde, dodao je Odsek za životnu sredinu i naglasio da je u poslednje dve godine primio 92 zahteva te da ih još pristiže.

Za stratešku procenu uticaja verovatno će trebati godinu dana

Kako padaju troškovi gradnje fotonaponskih sistema, širom Evropske unije niče sve više projekata, pa zaštitnici životne sredine pozivaju na donošenje strožih propisa za zaštitu poljoprivrednog zemljišta i prirodnih staništa.

Očekuje se da će ubrzo biti podnesen zahtev za solarnu elektranu od 80 megavata

Ministarstvo energetike je pokrenulo tendersku proceduru za studiju strateške procene uticaja na životnu sredinu za lokacije na kojima su planirana postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, da bi sve bilo u skladu sa zakonom. U članku se dodaje da bi postupak mogao da traje još godinu dana.

Trenutna regulativa ne omogućava odobravanje velikih projekata

Uskoro bi trebalo da budu podneseni zahtevi za dozvole za fotonaponski pogon u Agios Joanis Maluntasu od 80 megavata i sistem od 20 megavata u Kutrafasu, navode u odseku i naglašavaju da one ne mogu biti odobrene pre promene pravnog okvira. Oba projekta su u distriktu Nikozija.

Kipar je procenio da će mu 2030. biti potrebne solarne elektrane ukupne snage 750 megavata.

Gorenavedeno regulatorno telo je nedavno naložilo firmi Earthlight Park da suzi površinu svog projekta u Sotiri kod Limasola radi zaštite drveća i drugih biljaka i da smanji kapacitet sa 11,1 na 7,5 megavata. Investitor kablove za struju mora da postavi ispod zemlje da ne bi ugrozio ptice, a neće mu biti dozvoljeno da asfaltira atarske puteve niti da gradi nove. Lokacija je naslonjena na prostor oko reke Paramaliju koji je deo mreže zaštićenih područja Natura 2000.

Dalje, u grupi jedanaest projekata zbirne snage 45,2 megavata u oblasti Larnake pronađene su brojne neregularnosti. Kumulativni efekat za više njih koje se nalaze do zaštićenih područja Natura 2000 uopšte nije razmatran.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

coldplay-turneja-emisije-co2

Coldplay smanjuje emisije CO2 na svetskoj turneji uz pomoć kinetičke energije publike

15 октобра 2021 - Bend će koristiti solarne panele, biogorivo, mobilnu punjivu bateriju, kao i specijalni pod kojim će se kinetička energija koju proizvode pokreti publike pretvarati u struju za nastup.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

solarni-paneli-HEP-elektrane

HEP gradi 168 MW solarnih elektrana u saradnji sa gradovima i opštinama

14 октобра 2021 - Hrvatska elektroprivreda (HEP) je potpisala sporazume o razvoju još sedam solarnih elektrana. ukupne snage 60 MW i procenjene vrednosti 380 miliona kuna.

Ivicom kod Kuceva drugu vetroelektranu Srbiji

Ivicom će kod Kučeva izgraditi svoju drugu vetroelektranu u Srbiji

14 октобра 2021 - Austrijski Ivicom namerava da pored svog vetroparka u izgradnji instalira još jednu celinu, kapaciteta 150 megavata, u opštini Kučevo