OIE

Kinezi u Ukrajini grade najveći evropski vetropark na kopnu

Kina Ukrajini najveci evropski vetropark na kopnu

Slika: Unsplash

Objavljeno

02.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

PowerChina je postigla sporazum s lokalnim partnerima u Ukrajini o izgradnji vetroelektrane od 800 megavata u turbulentnoj Donjeckoj oblasti. S tim kapacitetom bi bila najveća u Evropi na kopnu.

WindFarm je potpisao ugovor s kompanijom PowerChina da zajedno instaliraju vetropark od 800 megavata u Ukrajini. Pogon te veličine, za kojeg partneri kažu da će raditi bez subvencija, sada bi bio najveći na evropskom kopnu.

„To znači da sektor vetroelektrana u Ukrajini ulazi u novu fazu razvoja, na osnovu konkurentnih uslova na tržištu. Drugo, ovaj projekat predviđa lokalnu proizvodnju opreme za vetroelektrane“, izjavio je predsednik Odbora Ukrajinske vetroenergetske asocijacije (UWEA) Andrij Konečenkov.

Manuš-nikoljski projekat je procenjen na milijardu dolara

Lokacija za vetropark je u Donjeckoj oblasti u jugozapadnoj ukrajini, u reonima Manuš i Nikoljske. Potpisnici sporazuma su naveli da će biti vredan barem milijardu dolara, što je 860 miliona evra. Nedaleko odatle, proruski pobunjenici kontrolišu delove Donjecka.

Fântânele-Cogealac, kapaciteta 600 megavata, trenutno je najveća kopnena vetroelektrana u Evropi

Direktor WindFarm-a Jurij Žabskij izjavio je da će pogon biti instaliran „za najkraće moguće vreme“, ali nije objavio konkretan rok.

PowerChina, koja je izgradila Branu Tri klisure, najveću elektranu na planeti, posluje u okviru kineskog državnog konglomerata Power Construction Corp. Domaći WindFarm ima portfelj vetrogeneratora od 1,3 gigavata, od čega je preko 400 megavata pušteno u rad.

Kina je u Ukrajini već ušla u jedan megaprojekat za vetropark

Treba pomenuti da se China Power Technology Equipment, u vlasništvu kompanije State Grid Corp., pre godinu dana s norveškom firmom NBT dogovorila da do kraja 2021. podignu vetropark od 750 megavata u Zaporožju u Ukrajini. Projekat vredan milijardu evra ulazi u kinesku razvojnu inicijativu Pojas i put.

Fântânele-Cogealac u Rumuniji, snage 600 megavata, trenutno je najveća kopnena vetroelektrana u Evropi. Češki ČEZ ju je nedavno prodao jednom investicionom fondu kojim upravlja australijski Macquarie. Fosen u Norveškoj i Markbygden u Švedskoj su veći, ali se prostiru na više lokacija.

Britanski Walney Extension je, sa svojih 659 megavata, najveća vetrofarma na vodi na svetu. Holandija planira da do 2023. završi ofšor projekat Hollandse Kust Zuid 1-4 od 1,5 gigavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka dva medjunarodna medunarodna gasovoda zeleni vodonik

Nemačka planira izgradnju dva međunarodna gasovoda za zeleni vodonik

2. novembar 2020. - Nemačka se pridružila projektu H2Med, a namerava i da sa Belgijom ispod Severnog mora postavi cevovod za zeleni vodonik

biogas elektrane hrvatska bioplin troskovi propast

OIE Hrvatska: Biogasne elektrane na rubu propasti

2. novembar 2020. - Poskupljenje sirovina zbog energetske krize je problem sa kojim se biogasna postrojenja suočavaju više od godinu dana

cwp crna gora montechevo solar elektrana

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

2. novembar 2020. - CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore...

epcg zelezara niksic solarna elektrana

EPCG gradi solarnu elektranu snage 47 MW u okviru nikšićke železare

2. novembar 2020. - Instaliranje solarnih panela planirano je da počne u martu i to na krovovima pogona i zemljištu nikšićke čeličane