OIE

Kinezi u Ukrajini grade najveći evropski vetropark na kopnu

Kina Ukrajini najveci evropski vetropark na kopnu

Slika: Unsplash

Objavljeno

02.11.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

02.11.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

PowerChina je postigla sporazum s lokalnim partnerima u Ukrajini o izgradnji vetroelektrane od 800 megavata u turbulentnoj Donjeckoj oblasti. S tim kapacitetom bi bila najveća u Evropi na kopnu.

WindFarm je potpisao ugovor s kompanijom PowerChina da zajedno instaliraju vetropark od 800 megavata u Ukrajini. Pogon te veličine, za kojeg partneri kažu da će raditi bez subvencija, sada bi bio najveći na evropskom kopnu.

„To znači da sektor vetroelektrana u Ukrajini ulazi u novu fazu razvoja, na osnovu konkurentnih uslova na tržištu. Drugo, ovaj projekat predviđa lokalnu proizvodnju opreme za vetroelektrane“, izjavio je predsednik Odbora Ukrajinske vetroenergetske asocijacije (UWEA) Andrij Konečenkov.

Manuš-nikoljski projekat je procenjen na milijardu dolara

Lokacija za vetropark je u Donjeckoj oblasti u jugozapadnoj ukrajini, u reonima Manuš i Nikoljske. Potpisnici sporazuma su naveli da će biti vredan barem milijardu dolara, što je 860 miliona evra. Nedaleko odatle, proruski pobunjenici kontrolišu delove Donjecka.

Fântânele-Cogealac, kapaciteta 600 megavata, trenutno je najveća kopnena vetroelektrana u Evropi

Direktor WindFarm-a Jurij Žabskij izjavio je da će pogon biti instaliran „za najkraće moguće vreme“, ali nije objavio konkretan rok.

PowerChina, koja je izgradila Branu Tri klisure, najveću elektranu na planeti, posluje u okviru kineskog državnog konglomerata Power Construction Corp. Domaći WindFarm ima portfelj vetrogeneratora od 1,3 gigavata, od čega je preko 400 megavata pušteno u rad.

Kina je u Ukrajini već ušla u jedan megaprojekat za vetropark

Treba pomenuti da se China Power Technology Equipment, u vlasništvu kompanije State Grid Corp., pre godinu dana s norveškom firmom NBT dogovorila da do kraja 2021. podignu vetropark od 750 megavata u Zaporožju u Ukrajini. Projekat vredan milijardu evra ulazi u kinesku razvojnu inicijativu Pojas i put.

Fântânele-Cogealac u Rumuniji, snage 600 megavata, trenutno je najveća kopnena vetroelektrana u Evropi. Češki ČEZ ju je nedavno prodao jednom investicionom fondu kojim upravlja australijski Macquarie. Fosen u Norveškoj i Markbygden u Švedskoj su veći, ali se prostiru na više lokacija.

Britanski Walney Extension je, sa svojih 659 megavata, najveća vetrofarma na vodi na svetu. Holandija planira da do 2023. završi ofšor projekat Hollandse Kust Zuid 1-4 od 1,5 gigavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

2. novembar 2020. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

vodonika, nemacka, subvencije

Nemačka obezbedila grantove u vrednosti od 4,6 milijarde evra za projekte vodonika

2. novembar 2020. - Nemačka dodeljuje 4,6 milijardi evra subvencija za 23 projekta za proizvodnju, transport i skladištenje vodonika

U Evropi raste broj postrojenja za proizvodnju biometana

Kapacitet za proizvodnju biometana povećan skoro 40 odsto u EU

2. novembar 2020. - Evropska mapa biometana, pokazuje rast kapaciteta biometana od 37 odsto u članicama Evropske unije i rast od 20 odsto u zemljama koje nisu članice

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

2. novembar 2020. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan