OIE

Kina ulaže u grčke vetroparkove, IEA podržava ulaganja u obnovljivu energiju

Kina ulaze u grcke vetroparkove, IEA podrzava ulaganja u obnovljivu energiju

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Shenhua grupa preuzela je udeo od 75 odsto u četiri vetroparka grčke firme Copelouzos. To je prva kineska investicija u vetroparkove u Grčkoj, i dolazi u danu kada je studija IEA otkrila da trenutna politika ne može da obezbedi dugoročnu energetsku tranziciju i kada su pojedine privatne kompanije optužile grčku vladu da ugrožava tržište obnovljivih izvora energije.

Preuzimanje vetroparkova je primena Sporazuma o razvoju, koji su u junu potpisali najveći kineski proizvođač uglja i jedan od najvećih proizvođača električne energije Shenhua i grčka kompanija Copelouzos, i koji predviđa saradnju u sektoru zelene energije i modernizaciji elektrana u Grčkoj i susednim državama. Procenjena vrednost je 3 milijarde evra.

Drugi konkretan ugovor, takođe potpisan ovom prilikom, 2. novembra, je trostrani Memorandum o razumevanju između kompanija Shenhua, Public Power Corporation (PPC) i Copelouzos, o ulasku kineske kompanije kao partnera u zajedničko preduzeće PPC i Copelouzosa – PPC Solar solutions, saopštieno je iz grčke kompanije Copelouzos.

Istog dana Međunarodna agencija za energetiku predstavila je detaljnu analizu grčke energetske politike.

“Grčka ima ogroman neiskorišćeni potencijal za obnovljivu energiju, i podržavamo njene napore da ga iskoristi povezivanjem ostrva sa energetskim sistemom kopna”, izjavio je izvršni direktor  Fatih Birol.

Izveštaj takođe navodi da je poslednjih godina Grčka načinila značajan napredak u reformama energetskog sektora.

“Vlada Grčke bi trebalo da sprovede dugoročni, stabilan i tržišno orjentisan zakonodavni okvir za podršku obnovljivim izvorima energije, uz uprošćene administrativne procedure sa sistemom “jednog šaltera” i plan aukcija do 2020”, predlaže se u izveštaju.

Energetske kompanije uznemirene “kasnim” amandmanima na zakon o OIE

Grčka vlada je nedavno usvojila amandam na zakon o izgradnji, koji se odnosi na hibridne elektrane na OIE na ostrvima, koja nisu povezana sa elektroenergetskim sistemom na kopnu, preneo je portal Euractiv.

Zakon iz 2016. je predviđao obavezu raspisivanja tendera za sve projekte za OIE na osnovu najniže cene i potpisivanje ugovora sa najekonomičnijim projektom, kako bi se smanjio trošak proizvedene energije.

Međutim, amandman je uveo drugačiju proceduru za dva pilot projekta na ostrvima Tilos i Ikaria. Ovi projekti će potpasti pod šemu iz 2006. i dobiće stari ugovor o pomoći i subvencijama, koji će biti direktno dodeljen.

Osim ovih projekata, nova pravila će se odnositi i na nešto mlađe projekte (bez ekološke dozvole), koji su dobili novac od EU, delimično ili u celini.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Lidar uredaji meriti snagu vetra gasnim platformama Severnom Jadranu

Lidar uređaji će meriti snagu vetra na gasnim platformama u Severnom Jadranu

03 децембра 2021 - Megajoule na platformama neimenovanog klijenta primenjuje lidar tehnologiju za istraživanje potencijala za izgradnju vetroelektrana na moru

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom