OIE

Kina ulaže u grčke vetroparkove, IEA podržava ulaganja u obnovljivu energiju

Kina ulaze u grcke vetroparkove, IEA podrzava ulaganja u obnovljivu energiju

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Shenhua grupa preuzela je udeo od 75 odsto u četiri vetroparka grčke firme Copelouzos. To je prva kineska investicija u vetroparkove u Grčkoj, i dolazi u danu kada je studija IEA otkrila da trenutna politika ne može da obezbedi dugoročnu energetsku tranziciju i kada su pojedine privatne kompanije optužile grčku vladu da ugrožava tržište obnovljivih izvora energije.

Preuzimanje vetroparkova je primena Sporazuma o razvoju, koji su u junu potpisali najveći kineski proizvođač uglja i jedan od najvećih proizvođača električne energije Shenhua i grčka kompanija Copelouzos, i koji predviđa saradnju u sektoru zelene energije i modernizaciji elektrana u Grčkoj i susednim državama. Procenjena vrednost je 3 milijarde evra.

Drugi konkretan ugovor, takođe potpisan ovom prilikom, 2. novembra, je trostrani Memorandum o razumevanju između kompanija Shenhua, Public Power Corporation (PPC) i Copelouzos, o ulasku kineske kompanije kao partnera u zajedničko preduzeće PPC i Copelouzosa – PPC Solar solutions, saopštieno je iz grčke kompanije Copelouzos.

Istog dana Međunarodna agencija za energetiku predstavila je detaljnu analizu grčke energetske politike.

“Grčka ima ogroman neiskorišćeni potencijal za obnovljivu energiju, i podržavamo njene napore da ga iskoristi povezivanjem ostrva sa energetskim sistemom kopna”, izjavio je izvršni direktor  Fatih Birol.

Izveštaj takođe navodi da je poslednjih godina Grčka načinila značajan napredak u reformama energetskog sektora.

“Vlada Grčke bi trebalo da sprovede dugoročni, stabilan i tržišno orjentisan zakonodavni okvir za podršku obnovljivim izvorima energije, uz uprošćene administrativne procedure sa sistemom “jednog šaltera” i plan aukcija do 2020”, predlaže se u izveštaju.

Energetske kompanije uznemirene “kasnim” amandmanima na zakon o OIE

Grčka vlada je nedavno usvojila amandam na zakon o izgradnji, koji se odnosi na hibridne elektrane na OIE na ostrvima, koja nisu povezana sa elektroenergetskim sistemom na kopnu, preneo je portal Euractiv.

Zakon iz 2016. je predviđao obavezu raspisivanja tendera za sve projekte za OIE na osnovu najniže cene i potpisivanje ugovora sa najekonomičnijim projektom, kako bi se smanjio trošak proizvedene energije.

Međutim, amandman je uveo drugačiju proceduru za dva pilot projekta na ostrvima Tilos i Ikaria. Ovi projekti će potpasti pod šemu iz 2006. i dobiće stari ugovor o pomoći i subvencijama, koji će biti direktno dodeljen.

Osim ovih projekata, nova pravila će se odnositi i na nešto mlađe projekte (bez ekološke dozvole), koji su dobili novac od EU, delimično ili u celini.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Japan agencije JICA reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Japan odobrio učešće agencije JICA u projektu reverzibilne hidroelektrane Bistrica

4. novembar 2017. - Vlada Japana je formalizovala učešće agencije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica

EUSEW-Izabrani mladi energetski ambasadori

EUSEW – izabrani mladi ambasadori energije

4. novembar 2017. - U sklopu Evropske nedelje održive energije (EUSEW), odabrana je nova klasa trideset mladih ambasadora energije

microsoft-obnovljivi-kapaciteti.

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije ikada

4. novembar 2017. - Ugovor kompanija Microsoft i Brookfield je skoro osam puta vredniji od najvećeg korporativnog ugovora o otkupu električne energije do sada

rheenergise-reverzibilna-elektrana.

Britanski RheEnergise razvio reverzibilno postrojenje za skladištenje energije bez vode

4. novembar 2017. - RheEnergise je razvio tehnologiju koje koristi gustu tečnost umesto vode za skladištenje viška energije iz vetroparkova i solarnih elektrana